Kategória receptov: Chlieb a pečivo

Home / Chlieb a pečivo
Perníkový chlebík z ražnej múky
Recept

Perníkový chlebík z ražnej múky

Akonáhle sa začne zjesenievať, pre nás začína sezóna perníčkov, medovníkov a viac menej všetkého, čo nádherne vonia po škorici, klinčekoch a iných vzácnych koreniach. V našom archíve máme veľmi veľa receptov a niekedy je naozaj ťažké vybrať ten, ktorý práve upečieme. Dnes sme si povedali, že skúsime perníkový chlebík. Šikovná vec, ak sa vám zrovna...

Tekvicové pečivo v tvare tekvičiek pre deti
Recept

Tekvicové pečivo v tvare tekvičiek pre deti

Ani vaše deti nechcú jesť tekvicu? Tak ju zamaskujte a upečte im chutné tekvicové pečivo v tvare milých tekvičiek. Najprv upútajú vzhľadom a potom ešte aj chutia. A nikto nemusí vedieť, že ste do nich použili tekvicu. Tekvica im dodá krásnu farbu a zároveň je vďaka nej cesto ostane mäkké a šťavnaté. Verte, určite budú...

Alsaský osúch
Recept

Alsaský osúch

Už ste niekedy jedli alsaský osúch? Je to niečo medzi kysnutým osúchom naslano a pizzou. Najčastejšie ho nájdete v slanej podobe so smotanou, slanikou a cibuľkou, je však na vás, čo všetko naň naukladáte. Rajčiny, syr či bylinky, ale dovolená je aj sladká verzia, ako napríklad slivky so škoricou. Výborne sa hodia k vínu alebo...

Valašské frgále z kvásku
Recept

Valašské frgále z kvásku

Počuli ste už niekedy o koláčoch zvaných valašské frgále? Obšas ich vídam na lokálnych trhoch, výzorom pripomínajú moravské koláče, rozdiel je však v tom, že sú väčšie a cesto je oveľa tenšie. Kdesi som sa dočítala, že plnka by mala byť dokonca dvojnásobná oproti hrúbke cesta. Už dávnejšie som sa chytala ich napiecť, keď mi...

Kváskový chlieb s tekvicou a tekvicovými semiačkami
Recept

Kváskový chlieb s tekvicou a tekvicovými semiačkami

Ak ste fanúšikom kváskovania, máme pre vás ďalší odskúšaný a najmä chutný recept na domáci chlieb. Tentoraz vám predstavujeme kváskový chlieb s tekvicou a tekvicovými semiačkami. Ak sa vám zvykne v záhrade premnožiť tekvica (ideálne hokaido alebo maslová), toto je spôsob, ako ju môžete spotrebovávať celý rok bez toho, aby ste o nej vedeli :-)....

Chrumkavé žemličky z kvásku
Recept

Chrumkavé žemličky z kvásku

Kváskovanie nás baví už nejaký ten čas. Chrumkavé žemličky sú jedným z receptov, na ktorý sme prišli počas našich kváskovacích pokusov a musíme povedať, že aj keď nad nimi strávite trochu viac času ako je bežné, výsledkom sú úžasné domáce žemle, pečivká, či ako ich nazveme. Na povrchu chrumkavé (aj na druhý deň) a vo...

Bavorské pečivo so semiačkami
Recept

Bavorské pečivo so semiačkami

Bavorské pečivo má svoju typickú prípravu, kedy sa vykysnuté kúsky cesta ponárajú do lúhového kúpeľa zo sódy bikarbóny. Vďaka tomu sa na ich povrchu spraví lesklá škrupinka a pečivká nadobudnú aj špecifickú nezameniteľnú chuť. Tieto konkrétne pečivká sme vylepšili rôznymi semiačkami, makom, ľanovými či sézamovými semiačkami alebo hrubozrnnou soľou. Ak máte, nebojte sa použiť napríklad...

Slané praclíky, výborné k nápojom
Recept

Slané praclíky, výborné k nápojom

Slané praclíky, ktoré vám dnes predstavujeme, sme raz ochutnali a keďže boli fantastické, pýtali sme si recept. Ale recept nám nechceli dať, vraj je tajný. Verte ale, že niet takej veci ako tajný recept, v dnešnej dobe sa dá dohľadať a vysnoriť akýkoľvek recept si zmyslíme :-). Tak sme hľadali a pátrali, až sme sa...

Nemecké rožky – jemné raňajkové pečivo
Recept

Nemecké rožky – jemné raňajkové pečivo

Tieto rožky sú príjemnou zmenou oproti tradičnému raňajkovému pečivu. Sú pripravené z jemného kysnutého cesta, kde sa kombinuje biela a celozrnná pšeničná múka. Dobre nakysnuté cesto sa vytvaruje do malých rožtekov, ktoré sa potrú vajíčkom a posypú sézamom. Po upečení krásne chrumkajú po zahryznutí a vo vnútri sú mäkučké.

Kváskový chlieb z ražnej múky s ľanovými semiačkami
Recept

Kváskový chlieb z ražnej múky s ľanovými semiačkami

Kváskový chlieb je pre niekoho vášňou, pre niekoho nedosiahnuteľnou métou, pre nás sa stal bežnou súčasťou života, rutinou a tešíme sa z toho. Mnohí tí, ktorí kváskujú, nám dajú za pravdu. Príprava, miesenie a potom finálna vôňa kváskového chleba je odmenou samou o sebe. Nehovoriac o tom, že okrem najpôvodnejšej chuti domáceho chleba robíte aspoň...