Kategória receptov: Chlieb a pečivo

Home / Chlieb a pečivo
Makovník a orechovník ako vianočka
Recept

Makovník a orechovník ako vianočka

Makovník a orechovník všetci veľmi dobre poznáme. Počuli ste už ale niekedy o makovníku a orechovníku skombinovanom s vianočkou? Presne takúto vec sme vyrobili v našej kuchyni. Spojili sme dokopy dva druhy kysnutého pečiva, ktoré zbožňujeme a vyšla z toho originálna vec. Makovník a orechovník ako vianočka. Príjemná zmena, oplatí sa vyskúšať.

Slané rožky s rascou podľa receptu pekárov
Recept

Slané rožky s rascou podľa receptu pekárov

Slané rožky z nášho receptu sú upečené podľa návodu majstrov pekárov. Príprava vyžaduje trochu trpezlivosti, odmenou za ktorú sú rožky nenapodobiteľnej chuti. Správne dozretie cesta spôsobí, že chuť kysnutých rožkov má čas dobre sa vyvinúť a cesto ostane mäkké, nadýchané s krásnou textúrou. Keď sa pustíte do ich miesenia, odporúčame rovno zamiesiť dve dávky, pretože...

Domáce pečivo – chlebové kornútky s vajíčkovou nátierkou
Recept

Domáce pečivo – chlebové kornútky s vajíčkovou nátierkou

Domáce pečivo je domáce pečivo. Ak máte radi chuť a vôňu doma upečeného pečiva, rožkov, žemlí alebo chleba, vyskúšajte aj naše chlebové kornútky. Pečieme ich vždy, keď čakáme väčšiu návštevu (najmä detí), tešia sa veľkej obľube. Hravé, praktické a navyše výborné napríklad s našou domácou vajíčkovou nátierkou. Nebojte sa, máme pre vás recept aj na...

Gruľovníky – kysnuté bryndzové pečivo
Recept

Gruľovníky – kysnuté bryndzové pečivo

Recept na toto kysnuté bryndzové pečivo máme od jednej našej kamarátky. Jej babka ho piekavala vo forme osúchu na plech. Povedali sme si, že kombinácia kysnutého cesta, zemiakov a bryndze môže dopadnúť len dobre, tak sme zamiesili a dostali sme nápad, vyrobiť z originálneho gruľovníka malé šikovné buchtičky – žemličky a vziať si tieto šikovné...

Focaccia – olivový kysutý osúch s rajčinami
Recept

Focaccia – olivový kysutý osúch s rajčinami

Poznáte olivový osúch nazývaný focaccia? Tento kysnutý slaný koláč, pochádzajúci z Talianska sa výborne hodí na letné posedenia pri grilovačke, na pikniky alebo ako príloha k letným polievkam. Vďaka olivovému oleju má focaccia typickú južanskú chuť. Ozdobte si ju napríklad drobnými cherry rajčinami, pridajte kúsky mozzarelly a dochuťte si ju rozmarínom.

Domáce croissanty – recept pre náročných
Recept

Domáce croissanty – recept pre náročných

Domáce croissanty sú veľkou výzvou. Veríme však tomu, že tí, ktorí sa výziev neboja, sa doňho pustia hneď, ako dočítajú tento recept. Najprv treba zvládnuť domáce pľundrové cesto (čo je vlastne kysnuté lístkové cesto) a jeho príprava veru nie je jednoduchá a už vôbec nie rýchla. No a potom si z tohto cesta vyrobíme croissanty...

Domáce pečivo na americký spôsob – bagle
Recept

Domáce pečivo na americký spôsob – bagle

Domáce pečivo je domáce pečivo. Niet nad vôňu a chuť čerstvo upečeného pečiva, ktoré vám spraví z obyčajných raňajok malý gurmánsky zážitok. Vyskúšali ste už niekedy americké bagle? Je to univerzálne pečivo okrúhleho tvaru, ktoré môžeme posypať rôznymi semiačkami, alebo ich nechať len tak. A vychutnať si ich s maslom, syrom alebo lekvárom. Najlepšie chutia...

Toastový chlieb biely na americký spôsob
Recept

Toastový chlieb biely na americký spôsob

Toastový chlieb je u nás veľmi obľúbený. Deti ho majú radi na chrumkavo, len tak s maslom. Aj keď je veľmi praktocké zbehnúť si do obchodu a kúpiť hotový toastový chlieb v obchode (našťastie je dostať kvalitné toastové chleby bez konzervantov a podobných vecí), raz za čas upečieme tento chlebík doma. Je úžasné sledovať cesto,...

Pletenky z kysnutého zemiakového cesta
Recept

Pletenky z kysnutého zemiakového cesta

Pletenky asi netreba zvlášť predstavovať. Mäkké slané pečivo, ktoré nám mamy balili do školy na desiatu, alebo ktoré si občas kúpime v nostalgickejších predajniach a niekedy ich zjeme len tak, bez ničoho. Lebo – aspoň keď hovoríme samé za seba – nič sa nevyrovná nášmu bielemu pečivu na raňajky. Netreba však iba snívať. Máme pre...