Kategória receptov: <span>Chlieb a pečivo</span>

Home / Chlieb a pečivo
Domáca ciabatta
Recept

Domáca ciabatta

Kto nás pozná vie, že sme veľkými milovníčkami domáceho pečiva. A k tomu patrí aj dobrá ciabatta. Pečivo z bielej múky s tuhšou chrumkavou kôrkou a nadýchanou “dierkovou” striedkou. Ak plánujete grilovačku, “hecnite” sa a namiesto chleba z obchodu si upečte domácu ciabattu. Verte, že si ju vychutnáte napríklad len tak, že si ju budete...

Hotdogové rožky so sezamom
Recept

Hotdogové rožky so sezamom

Nápad napiecť si domáce hotdogové rožky vznikol veľmi zaujímavo. Už dávnejšie som pracovala na recepte, ktorý by som vám ponúkla, ale nejako som ich nikdy nestihla odfotiť v takej formy, aby bola fotka dostatočne reprezentatívna. Až ma jedna blogerská kolegyňa na Instagrame vyzvala navariť niečo s deťmi. A keďže som zrovna v tom čase plánovala...

Pľundrové cesto – orechové slimáky
Recept

Pľundrové cesto – orechové slimáky

Pľundrové cesto – poznáte? Viete vôbec, čo je toto za cesto? Jednoducho povedané, je to kysnuté lístkové cesto, z ktorého sa vyrábajú tie najlepšie croissanty, tvarohové taštičky, nadýchané slimáky a pod. A toto všetko si budete vedieť napiecť doma z domáceho pľundrového cesta. Povieme hneď na začiatok, chce to trochu skúseností s pečením a veľa...

Kváskové pagáče s oškvarkami
Recept

Kváskové pagáče s oškvarkami

Máte radi kváskové recepty? Potom vás určite potešia tieto kváskové pagáče s oškvarkami. Krásne nalístkované, dochutené domácimi oškvarkami, perfektne sa hodiace napríklad k bielemu vínku. Ale aj na raňajky k čaju vám spravia dobrú službu. Ak náhodou nekváskujete, v našom archíve nájdete recept aj na klasické drožďové pagáče, na konci receptu ponúkame zopár odkazov.

Zemiakový chlieb z ražného kvásku
Recept

Zemiakový chlieb z ražného kvásku

Kváskujem už niekoľko rokov a stále je čo vymýšľať a tvoriť. Nedávno sa mi podarilo nakombinovať múky a suroviny tak, že z toho vznikol neskutočne mäkkučký zemiakový chlieb. Zjedol sa behom pár minút ku gulášu a ja som ľutovala, že som nenapiekla rovno dva. Ale pripravila som ešte v ten večer rozkvas a zamiesila na...

Kaiserky – domáce žemle
Recept

Kaiserky – domáce žemle

Chuť, vôňa a kvalita doma upečeného pečiva je pre mňa tak silná motivácia, že neváham prípravou domáceho pečiva stráviť v kuchyni trochu viac času ako je priemer. Nedávno som upiekla na raňajky kaiserky. Bola to celkom zábava, lebo som si na dvojitej dávke cesta nacvičovala podľa videa pekárskeho majstra, ako ručne poskladať kaiserky do ich...

Dalmánky – ražné chrumkavé žemličky
Recept

Dalmánky – ražné chrumkavé žemličky

Poznáte dalmánky? Sú to ražné žemličky podlhovastého tvaru a my máme pre vás hneď dve verzie receptu na toto pečivo. Jedna je klasická, drožďová, druhá je kvásková. Výsledkom oboch bude pečivo, ktoré bude mať chrumkavú kôrku a pravidelnú hustejšiu striedku. Upečte si ich a vychutnajte tak ako my, natreté maslom a posypané mladou pažítkou. 

Škoricový chlieb s brusnicami
Recept

Škoricový chlieb s brusnicami

Už ste niekedy jedli škoricový chlieb? Je to nie celkom zvyčajná kombinácia, ale rozhodne nie je zlá. Predstavte si chutný slaný chlieb s chrumkavou kôrkou, nadýchanou striedkou a kde-tu brusnica a celú chuť dokresľuje škorica. Ja osobne milujem sladko-slané chuťové kombinácie, napríklad slané praclíky v čokoláde a preto ma aj tento recept kompletne dostal. Chlebík...

Škoricová babka
Recept

Škoricová babka

Škoricová babka – no nie je to milý názov pre kysnutý koláč? Na internete sa dočítate dosť veľa o tomto koláči, vraj má poľsko – židovský pôvod. Zatiaľ čo vo východnej Európe ho pečú v bábovkovej forme, v židovskej kultúre ho zvyknú piecť vo forme zapleteného vrkoča. Tak sme ho pripravili aj my dnes, inšpirovali...