Tento veľkonočný zajačik je upečený z lahodného treného citrónového cesta, ktoré sme vylepšili jogurtom a trochou kokosovej múčky. Je veľmi chutný, šťavnatý a myslíme, že ho nebudete piecť len na Veľkú noc. Z daného cesta totižto napečiete veľmi osviežujúcu bábovku alebo srnčí chrbát.
Kategória receptov: Tradičné
Špice s karamelovým likérom
Najväčšia cukrárenská klasika sú snáď špice. Špice s likérom, ktoré sme ako deti nemohli jedávať, lebo veď v nich bol alkohol. A po pravde, mne ani ako dieťaťu nechutili. Ale nedávno som tak premýšľala, čo napečiem a hlavu mi mysľou preblyslo, že už dávnejšie som sa chystala na špice. Lovila som v hlave a v...
Sedliacke šišky s jahodovou penou
Aj keď sa šišky pôvodne piekli len v čase fašiangov, my si ich doprajeme kedykoľvek máme na ne chuť. Sedliacke šišky majú pôvod v nemecky hovoriacich krajinách. Smažia sa neplnené a potom sa rozhodnete, ako si ich doladíte. Najčastejšie vyhráva nejaký dobrý lekvár (u nás marhuľový alebo jahodový) alebo ak chceme byť fajnšmekri, tak si...
Tvarohové pagáče so syrom a smotanou
Ja teda tvarohové pagáče veľmi môžem. Naša maminka kedysi robievala také “rýchle” pagáčiky bez kysnutia a aj ako dieťaťu mi chutili. Ja som nedávno nakukla do chladničky a toť, tvaroh tesne po záruke, otvorená smotana pred vypršaním záruky, kúsok obschnutého syra…no veď to nevyhodím. Dala som to všetko dokopy a také nadýchané, mäkučké a veľmi...
Oškvarkové pečivo s lekvárom
Recept na oškvarkové pečivo s lekvárom vznikol aj s pomocou našich verných fanúšikov. Keď mi po Vianociach ostalo veľa oškvarkov a už mi dochádzali nápady, ako ich minúť, spýtala som sa vás na radu a viacerí ste spomínali kombináciu oškvarkov a slivkového lekváru. Tak som to dala dokopy a vzniklo z toho toto oškvarkové pečivo...
Rýchly ražný chlieb – trasený chlieb
Rýchly ražný chlieb je môj prvý recept, ktorý zaraďujem už do nového roka. Vianoce sú za nami a keď prešli aj vianočné sviatky, mňa zas popadla tvorivá chvíľa a tak som rozmýšľala, čo napečiem. Vyhrala praktická stránka veci, chcela som niečo, čo rovno využijem na Silvestra. A tak som upiekla chlebík, na ktorý sa chystám...
Pomarančové keksíky s pistáciami
Tieto pomarančové keksíky s nasekanými pistáciami sme piekli z nášho obľúbeného krehkého maslového cesta. Používame ho aj na linecké koláčiky, veľmi sa nám osvedčilo a všetkým chutí. Prečo ho teda nevyužiť aj pri iných receptoch a nenapiecť si na Vianoce tieto milé pomarančové keksíky, zdobené cukrovo-pomarančovou polevou a pistáciami?
Čo piecť na Vianoce? To je tá otázka…
Čo piecť na Vianoce je skoro taká otázka ako – čo budem dnes zas variť. Samozrejme, aj medzi koláčmi sú “evergreeny”, ktorá sa nikdy nikomu neobjedia. Také tie klasiky, ktoré si asi každá rodina na Vianoce napečie. Ako napríklad linecké koláčiky, medvedie dlabky, vanilkové rožky alebo medovníky. Aby sme vám tohtoročné vianočné pečenie uľahčili a...
Plnený perník
Plnený perník je náš najnovší recept, ktorý vás asi trochu prekvapí. Môžete trikrát hádať, čím je plnený. A ak ste si práve tipli, že lekvárom, tak nie. Nie je plnený ani čokoládou, ani hrozienkami či sušeným ovocím. Je plnený perníkom. Prekvapivá kombinácia, ale najmä – prekvapivo dobrá. Poďme sa na to pozrieť zblízka.
Vianočná škoricová štóla
Vianočná štóla je tradičným sviatočným ovocným “chlebom”, ktorý sa pekáva v nemecky hovoriacich krajinách. Originálna štóla je bohatá na sušené alebo kandizované ovocie, mandle, oriešky a má aspoň 2 kilá. Táto naša je skromnejšia, menšia, ale určite sa ju oplatí aspoň raz do roka upiecť. Okrem tradičnej kysnutej nájdete určite veľa receptov bez droždia alebo...