Kategória receptov: Tradičné

Home / Tradičné
Veľkonočný mazanec s mandľovými lupienkami
Recept

Veľkonočný mazanec s mandľovými lupienkami

Cesto na mazanec je veľmi podobné, ak nie identické s vianočkovým. Aj my sme v našom recepte vychádzali zo starého vianočkového receptu. Výsledok bol, podobne ako pri vianočke, nad naše očakávania. Mäkulinké nadýchané cesto, voňajúce po citróne, s jemným nádychom rumu z hrozienok. Presne ako by ste očakávali. Či už si tento mazanec upečiete ako...

Anízové keksíky alebo domáce Marína kekse
Recept

Anízové keksíky alebo domáce Marína kekse

Keď si napečiete tieto anízové keksíky, môžete ich uschovať na dlhý čas v sklenenej nádobe a keď vás pochytí chuť niečo dobré si namočiť do kávy, čaju, alebo zabaliť deťom na výlet, máte ich rovno po ruke. Veľmi jednoduchý recept, len zmiešate, vytvarujete a upečiete. Nepotrebujete k tomu ani špeciálne suroviny, ak dobre počítame, stačia...

Cesnakové uzly z kysnutého zemiakového cesta
Recept

Cesnakové uzly z kysnutého zemiakového cesta

Najlepšie recepty vznikajú spontánne. Ako aj tento. Z predchádzajúceho dňa mi ostalo asi 200 g zemiakového pyré. Tak som zamiesila kysnuté cesto a vyšli z toho úžasne mäkučké a nadýchané cesnakové uzly. Rozvoniavalo to po celej našej kuchyni a ja som sa nevedela dočkať, kedy vychladnú, aby som ich mohla ochutnať. Tento recept je úžasný,...

Jednoduchý bezlepkový orechový koláč
Recept

Jednoduchý bezlepkový orechový koláč

Doma v chladničke som našla zopár bielkov a keďže sa mi zrovna nechcelo piecť makróny a cukrové pusinky mám uložené v krabičke do zásoby, trochu som sa pohrala s jedným obľúbeným receptom a vyšiel z toho výborný orechový koláč. Veľmi jednoduchý, bezlepkový (čakala som totižto dve bezlepkáčky na návštevu) a vďaka citrónovej poleve veľmi svieži....

Fašiangové šišky s pivom
Recept

Fašiangové šišky s pivom

Samé sme prekvapené, koľko variácií na recepty na fašiangové šišky existuje. Dnes sme skúšali jeden špeciálny recept, ktorý obsahuje ako tekutinu pivo. Nie vodu, nie mlieko, ako je bežné, ale pivo. Tak si vravíme, stojí to za pokus. Zamiesili sme, počkali, kým vykysne, vysmažili, naplnili domácim lekvárom z čiernych ríbezlí a obalené v škoricovom cukre...

Brioška a univerzálne cesto na jemné sladké pečivo
Recept

Brioška a univerzálne cesto na jemné sladké pečivo

Viete, čo to je brioška? Brioška je typ sladkého kysnutého pečiva, ktoré obsahuje maslo a vajíčka, niečo na spôsob našej vianočky. Originálna brioška sa pripravuje dlho, cesto kysne pomaly, mnohokrát v chlade a výsledná konzistencia je vďaka tomu nadýchaná a mäkučká. My dnes máme pre vás jednoduchší recept, ktorý ale tak či tak vyžaduje trpezlivosť,...

Mrežovník s čerešňovou plnkou
Recept

Mrežovník s čerešňovou plnkou

Mrežovník je na Slovensku celkom obľúbený koláč. Dosť dlho sme ho však nepiekli. Jednoducho nám neprišiel na rozum. Až jedna moja známa, veľmi šikovná blogerka Lucka začala na svojej stránke dávať tipy, ako upotrebovať mrazené ovocie – ktorého máme teda v mrazničke hojne. Štrúdľu sa nám ťahať nechcelo, tak ma napadlo, že mrežovník sme už...

Orechové rožky z krehkého cesta
Recept

Orechové rožky z krehkého cesta

Na jeseň som niekde počula v rádiu, že bude nedostatok orechov. Tak som si spravila zásoby. Priveľké. Teraz mám plnú mrazničku orechov a aj keď moje lásky domáce jedia orechy na kvantá, pomaly z nich ubúda. Tak si vravím, no nič, idem piecť orechové. A hneď takáto parádna vec. Jednoduchá, trvanlivá, praktická a veľmi chutná....

Vanilkové venčeky z odpaľovaného cesta
Recept

Vanilkové venčeky z odpaľovaného cesta

My to stále hovoríme. Človek vyskúša sto receptov, kadejaké novinky, výstrelky, módne veci, ale napokon sa aj tak rád vráti ku klasike. Takou klasikou sú pre nás vanilkové venčeky z odpaľovaného cesta. Ak ste sa doteraz neodvážili na odpaľované koláčiky, skúste to. Nie je to tak ťažké, ako mýty hovoria. Odpaľované cesto si pripravíte celkom...

Šišky bez kysnutia
Recept

Šišky bez kysnutia

Ak nemáte čas alebo sa vám jednoducho nechce chystať kysnuté cesto, môžete si spraviť šišky bez kysnutia. Chutiť vám budú rovnako dobre, len ich budete mať spravené rýchlejšie, než by ste čakali. A vďaka čomu budú aj nekysnuté šišky nadýchané a mäkké? Vďaka acidofilnému mlieku. Presvedčte sa sami.