Kategória receptov: Tradičné

Home / Tradičné
Jablkové pité
Recept

Jablkové pité

Škorica a jablká je naj kombinácia. Jablkové pité je preto jedným z našich najobľúbenejších a možno aj najčastejšie pečených koláčov. Je to nadčasovka, ktorá má sezónu po celý rok, podobne, ako aj jablká. Tohto klasického koláčika sa nevieme prejesť, chutí nám vždy, keď si ho upečieme, či už z prvých letných jabĺčok, z jesennej úrody...

Kysnutý tvarohový koláč s čučoriedkami
Recept

Kysnutý tvarohový koláč s čučoriedkami

Keď prídeme na chalupu, stalo sa už zvykom, že pečiem nejaký dobrý tvarohový koláč. To preto, lebo cestou sa stavím u kamarátov na farme a kúpim si u nich domáci tvaroh z mlieka od ich kravičiek. Tento rok som to spojila ešte s ďalšou výbornou ingredienciou – s čučoriedkami. Aj tvaroh, aj čučoriedky sú lokálne...

Cisárska kysnutá bábovka “Kaisergugelhupf”
Recept

Cisárska kysnutá bábovka “Kaisergugelhupf”

Prevádzkovať taký blog o pečení má veľké výhody. Jednou z nich je, že vďaka nemu stretáva a spoznáva človek nových, veľmi zaujímavých ľudí. Cisárska kysnutá bábovka v originále zvaná Kaisergugelhupf je recept, ktorý mi pristál v mailovej schránke od vzácneho človeka. Cez môj blog som sa zoznámila s pani Dagmar, ktorá má – podobne ako...

Strúhaný koláč s tvarohom a višňami
Recept

Strúhaný koláč s tvarohom a višňami

Strúhaný koláč je klasika. Neviem, či to je náš, slovenský výmysel, ale ešte som sa s nim nikde nestretla. Jeho základom je tukové cesto, ktoré nastrúhate naspodok, polejete plnkou – najčastejšie tvarohovou – a aj na povrch nastrúhate cesto. Ja som dostala od sesternice nádherné zrelé šťavnaté višne, ktoré si priam pýtali stať sa súčasťou...

Maková bábovka s čokoládou
Recept

Maková bábovka s čokoládou

Maková bábovka s čokoládou je to pravé, ak máte chuť na jednoduchý, šťavnatý koláčik ku káve. Nadýchané jemné cesto dosiahneme pomocou jedného jednoduchého triku. Pozrite si náš recept a zistite, čo robí túto bábovku tak výnimočnou. A keď napečiete, podeľte sa s nami o vaše výtvory.

Pľundrové cesto – orechové slimáky
Recept

Pľundrové cesto – orechové slimáky

Pľundrové cesto – poznáte? Viete vôbec, čo je toto za cesto? Jednoducho povedané, je to kysnuté lístkové cesto, z ktorého sa vyrábajú tie najlepšie croissanty, tvarohové taštičky, nadýchané slimáky a pod. A toto všetko si budete vedieť napiecť doma z domáceho pľundrového cesta. Povieme hneď na začiatok, chce to trochu skúseností s pečením a veľa...

Kváskové pagáče s oškvarkami
Recept

Kváskové pagáče s oškvarkami

Máte radi kváskové recepty? Potom vás určite potešia tieto kváskové pagáče s oškvarkami. Krásne nalístkované, dochutené domácimi oškvarkami, perfektne sa hodiace napríklad k bielemu vínku. Ale aj na raňajky k čaju vám spravia dobrú službu. Ak náhodou nekváskujete, v našom archíve nájdete recept aj na klasické drožďové pagáče, na konci receptu ponúkame zopár odkazov.

Kaiserky – domáce žemle
Recept

Kaiserky – domáce žemle

Chuť, vôňa a kvalita doma upečeného pečiva je pre mňa tak silná motivácia, že neváham prípravou domáceho pečiva stráviť v kuchyni trochu viac času ako je priemer. Nedávno som upiekla na raňajky kaiserky. Bola to celkom zábava, lebo som si na dvojitej dávke cesta nacvičovala podľa videa pekárskeho majstra, ako ručne poskladať kaiserky do ich...

Dalmánky – ražné chrumkavé žemličky
Recept

Dalmánky – ražné chrumkavé žemličky

Poznáte dalmánky? Sú to ražné žemličky podlhovastého tvaru a my máme pre vás hneď dve verzie receptu na toto pečivo. Jedna je klasická, drožďová, druhá je kvásková. Výsledkom oboch bude pečivo, ktoré bude mať chrumkavú kôrku a pravidelnú hustejšiu striedku. Upečte si ich a vychutnajte tak ako my, natreté maslom a posypané mladou pažítkou.