Kategória receptov: Tradičné

Home / Tradičné
Sacherova torta podľa originál receptu
Recept

Sacherova torta podľa originál receptu

Prvá Sacherova torta sa nám podarila ešte v roku 2015, keď sme začínali s receptami. Odvtedy sme ju upiekli veľmi veľakrát, recept odskúšalo mnoho našich známych a fanúšikov a Sacherka sa  teší aj naďalej veľkej priazni. Jej príprava je celkom jednoduchá a rýchla a ak si dáte záležať na kvalitných surovinách, budete si aj vy...

Veľkonočný baranček z treného cesta
Recept

Veľkonočný baranček z treného cesta

Veľkonočný baranček sa väčšinou pečie raz do roka. Ale to nevadí. Ak ste ho ešte nikdy neskúšali, pustite sa do nášho receptu, je to jednoduché trené cesto (podobné ako bábovkové), vďaka čomu baranček pekne drží tvar a výborne chutí. Na vylepšenie sme do cesta pridali lyžicu maku. Do treného cesta používame maslo, recept vám bude...

Linecké koláčiky s citrónovou plnkou
Recept

Linecké koláčiky s citrónovou plnkou

Linecké koláčiky u nás nesmú chýbať na žiadny sviatok. Pečieme ich nielen na Vianoce, ale napríklad aj na Veľkú noc. Vtedy ich ale plníme citrónovou plnkou,chuťovo aj opticky sa k Veľkej noci vďaka nej veľmi hodia. V tomto recepte vám dáme návod nielen na to, ako si pripraviť základné krehké cesto z masla ale aj...

Perníkové rezy s čokoládovou polevou
Recept

Perníkové rezy s čokoládovou polevou

Perníkové rezy sú dôkazom toho, že keď použijeme pri pečení trochu predstavivosti, vieme si spestriť sviatky, oslavy ale aj všedný deň. Perníky alebo medovníky nemusia byť vždy len vo forme drobných koláčikov. Perníky môžeme vyliať na plech a upiecť ich hneď pre celú armádu, alebo zvolíme elegantný prístup a upečieme si perníky vo forme rezov....

Perníky s rumovou polevou
Recept

Perníky s rumovou polevou

Perníky sú našou veľkou vášňou. Okrem toho, že ich rady a často pečieme, zbierame recepty na rôzne ich podoby. Tieto napríklad sú s rumovou polevou. Chutia presne ako tie perníky, ktoré bolo dostať kúpiť v predrevolučnej minulosti. Nemusíte vôbec čakať do Vianoc, môžete si ich upiecť rovno teraz podľa nášho receptu.

Linecké koláčiky s čiapočkou z bielkovej peny
Recept

Linecké koláčiky s čiapočkou z bielkovej peny

Linecké koláčiky nesmú chýbať na žiadnom vianočnom stole. A kľudne sa neobmedzujme len vianocmi. Základom lineckých je totižto krehké cesto, ktoré sa výborne hodí na akékoľvek sušienky alebo keksíky či koláčiky. Dá sa dobre tvarovať, vaľkať, môžete z neho vykrajovať rôzne tvary, ktoré ozdobíte, alebo necháte len tak. Ak máte chuť trochu tvoriť, upečte si...

Metrový koláč s lahodnou plnkou s rumovou chuťou
Recept

Metrový koláč s lahodnou plnkou s rumovou chuťou

Metrový koláč asi poznáte, však? V skutočnosti meter nedosahuje, ale napriek tomu patrí k najdlhším koláčom, čo zvykneme piecť. V našej rodine sa piekol vždy v nejaký sviatočný deň, na Veľkú noc alebo na oslavy, nevidíme však dôvod, prečo by sme si ho nemohli upiecť kedykoľvek dostaneme chuť na dobrý nadýchaný koláč, kde sa strieda...

Punčový rez „punčák“ obľúbený z cukrární
Recept

Punčový rez „punčák“ obľúbený z cukrární

Punčový rez, laskonky, krémeše a iné dobroty sú pre nás symbolom socialistickej cukrárne. Na „punčák“ sme museli dorásť, ako deti sme ho nemali rady, ako dospelé si na ňom rady pochutnáme. Tento konkrétny punčový rez sme poňali viac ovocne a menej rumovo, rum totižto môžete nahradiť napríklad malinovým sirupom.

Kváskový chlieb z ražnej múky s ľanovými semiačkami
Recept

Kváskový chlieb z ražnej múky s ľanovými semiačkami

Kváskový chlieb je pre niekoho vášňou, pre niekoho nedosiahnuteľnou métou, pre nás sa stal bežnou súčasťou života, rutinou a tešíme sa z toho. Mnohí tí, ktorí kváskujú, nám dajú za pravdu. Príprava, miesenie a potom finálna vôňa kváskového chleba je odmenou samou o sebe. Nehovoriac o tom, že okrem najpôvodnejšej chuti domáceho chleba robíte aspoň...

Bratislavské rožky podľa starého receptu
Recept

Bratislavské rožky podľa starého receptu

Predstavujeme vám špecialitu z kraja, odkiaľ pochádzame. Bratislavské rožky, lahôdka, ktorá sa hrdí ochrannou známkou. História Bratislavských rožkov (známych aj ako „bajgle“ – od nemeckého Beugel – oblúk) siaha až do konca 16.storočia. Pekári Bratislavských rožkov boli vždy veľmi hrdí na kvalitu tohto špeciálneho pečiva, používali iba prvotriedne suroviny a rožky vyrábali ručne. Bratislavské rožky sa...