Kategória receptov: Tradičné

Home / Tradičné
Medový krémeš, ktorému sa nedá odolať
Recept

Medový krémeš, ktorému sa nedá odolať

Medový krémeš je naša srdcovka. Keď sme sa kedysi dávnejšie stretávali s našou maminkou v piatok na kávičke, tak sme sa cestou stavili v obchode na krémeš. V piatok vždy dostali čerstvé zákusky z výbornej domácej cukrárne a medový krémeš bol naším favoritom. Jemné a mäkké medové cesto, potom veľa dobrej plnky, poctivej, žĺtkovej a...

Tvarohový koláč s marhuľami
Recept

Tvarohový koláč s marhuľami

Tvarohový koláč, o ktorom si práve čítate, je tak trochu spojením medzi klasickými stredoeurópskymi tvarohovými koláčmi – tvarožníkmi a americkým obľúbených cheescakom. Má však niečo navyše, schovanú vrstvu zo šťavnatých sladkokyslých marhúľ, ktorá ho robí jedinečným. Ak máte v mrazničke alebo medzi zaváraninami zabudnuté marhule z minulej sezóny, je najvyšší čas spracovať ich.

Makovník a orechovník ako vianočka
Recept

Makovník a orechovník ako vianočka

Makovník a orechovník všetci veľmi dobre poznáme. Počuli ste už ale niekedy o makovníku a orechovníku skombinovanom s vianočkou? Presne takúto vec sme vyrobili v našej kuchyni. Spojili sme dokopy dva druhy kysnutého pečiva, ktoré zbožňujeme a vyšla z toho originálna vec. Makovník a orechovník ako vianočka. Príjemná zmena, oplatí sa vyskúšať.

Laskonky z arašidov- aj v bezlepkovej verzii
Recept

Laskonky z arašidov- aj v bezlepkovej verzii

Laskonky, jedna z najobľúbenejších cukrárenských klasík, delí ľudí na dva tábory. Na tých, ktorí majú radi arašidové laskonky a tých, ktorí majú radi kokosové. Iní neexistujú :-). My sme tábor prvý, najradšej máme arašidové laskonky s arašidovou plnkou. Presne také, o akých je tento recept. Čo tam po tvare, čo tam po tom, že nie...

Kokosky – obľúbený zákusok z cukrární
Recept

Kokosky – obľúbený zákusok z cukrární

Kokosky sú proste klasika. Keď sme boli malé, predávali ich v cukrárňach a už ako deti sme ich mali veľmi rady. Dnes sme veľké a vieme si ich napiecť aj samé. Pekne po poriadku, najprv linecké kolieska, potom kakaový krém, nejaký dobrý lekvárik a navrch čiapočka vo forme kokosovej pusinky. A aby toho nebolo málo,...

Kardinálove rezy s jahodami a šľahačkou
Recept

Kardinálove rezy s jahodami a šľahačkou

Kardinálove rezy, veľmi obľúbený dezert našich susedov z Rakúska, sú nadýchaným dezertom, ktorý sa pôvodne robí v kávovej príchuti, nič nám ale nebráni tomu, aby sme ich napríklad nenapiekli ako jarný jahodový dezert. My ich zbožňujeme, takže sme ich vyskúšali aj v spomínanej kávovej verzii, aj ako malinové pokušenie, jahoda ostáva ale našim favoritom.

Gruľovníky – kysnuté bryndzové pečivo
Recept

Gruľovníky – kysnuté bryndzové pečivo

Recept na toto kysnuté bryndzové pečivo máme od jednej našej kamarátky. Jej babka ho piekavala vo forme osúchu na plech. Povedali sme si, že kombinácia kysnutého cesta, zemiakov a bryndze môže dopadnúť len dobre, tak sme zamiesili a dostali sme nápad, vyrobiť z originálneho gruľovníka malé šikovné buchtičky – žemličky a vziať si tieto šikovné...

Jednoduchý krémeš z dvoch vrstiev z lístkového cesta
Recept

Jednoduchý krémeš z dvoch vrstiev z lístkového cesta

Kto nemá rád krémeš, nech sa prihlási. Nikto? Výborne. Upiecť si krémeš vôbec nemusí byť zložité a vôbec to nemusí dlho trvať. Stačí vám k tomu kúpené rozvaľkané cesto (poprípade aj domáce, ak ste zdatní a trpezliví), ku ktorému si pripravte chutný vanilkový krém podľa nášho receptu. A potom už len nakrájať a servírovať.

Piškóty pre deti, lepšie ako kupované
Recept

Piškóty pre deti, lepšie ako kupované

Piškóty si môžeme jednoducho kúpiť v obchode, alebo si upiecť ich lepšiu, domácu verziu, v ktorej nebudeme šetriť dobrými surovinami, napríklad vajíčkami. Recept na naše domáce piškóty diktuje 5 vajec a veru sa to aj odrazí na výslednej kvalite. Piškóty budú mäkké a veľmi chutné. Či už ich necháte len tak, alebo ich naplníte dobrým...

Domáce croissanty – recept pre náročných
Recept

Domáce croissanty – recept pre náročných

Domáce croissanty sú veľkou výzvou. Veríme však tomu, že tí, ktorí sa výziev neboja, sa doňho pustia hneď, ako dočítajú tento recept. Najprv treba zvládnuť domáce pľundrové cesto (čo je vlastne kysnuté lístkové cesto) a jeho príprava veru nie je jednoduchá a už vôbec nie rýchla. No a potom si z tohto cesta vyrobíme croissanty...