mandľová torta s karamelom
mandľová torta s karamelom
mandľová torta s karamelom
mandľová torta s karamelom
mandľová torta s karamelom
Ak ste už niekedy nakupovali v IKEA a boli ste po nákupoch tak vyčerpaní, že ste museli ísť do jedálne a kúpiť si tam porciu mandľovej torty s karamelom a s lahodnou vanilkovu plnkou, tak ste možno našli svoju osudovú lásku spomedzi sladkostí. Po recepte na túto dobrotu sme dlho pátrali, až sme ju nejako...

Ak ste už niekedy nakupovali v IKEA a boli ste po nákupoch tak vyčerpaní, že ste museli ísť do jedálne a kúpiť si tam porciu mandľovej torty s karamelom a s lahodnou vanilkovu plnkou, tak ste možno našli svoju osudovú lásku spomedzi sladkostí. Po recepte na túto dobrotu sme dlho pátrali, až sme ju nejako nakombinovali z viacerých receptov tak, aby chutila presne ako tá “ikeácka”. Ak teda máte chuť a trochu viac času a odhodlanie sa realizovať v kuchyni, pozývame vás vyskúšať náš recept. Mandľová torta s karamelom (bez lepku) stojí za to.

Mandľová torta s karamelom bez lepku (IKEA torta) od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

Na cesto:

4 bielka

100 g kryštálového cukru

200 g mletých mandlí

Asi 2 PL práškového cukru na posypanie

 

Na plnku:

4 žĺtka

100 ml smotany na šľahanie

50 g kryštálového cukru

150 g masla

 

Na ozdobenie:

200 g mliečnej čokolády

1 tabuľka domáceho karamelu

 

Na domáci karamel (Daim tyčinku):

50 g masla

120 g kryštálového cukru

30 g mletých mandlí

1 PL kukuričného sirupu (nemusí byť)

 

Ako na to?

  • Najprv si pripravíme plnku, aby mala čas vychladnúť. Vyberieme z chladničky maslo, zatiaľ ho nepoužijeme, ale budeme ho potrebovať neskôr mäkké. Na sporáku na miernom oni v hrnci zmiešame všetky ingrediencie na plnku, žĺtka, cukor a smotanu na šľahanie. Po premiešaní berieme mixér a počas ohrievania mixujeme na vysokých obrátkach. Našim cieľom je robiť niečo podobné ako šľahanie krému nad parou, len si to trochu zľahčujeme. Miešajte aspoň 5-8 minút, kým sa vám nevytvorí krásna našľahaná hmota.
  • Krém teraz odstavíme z ohňa a necháme ho, za občasného premiešania, chladnúť. (Dá sa to urýchliť tak, že hrniec s krémom postavíme do ešte väčšieho hrnca so studenou vodou a občas premiešame). Po vychladnutí doň vmiešame zmäknuté maslo.
  • A ideme na cesto. V čistej nádobe, čistými metličkami začneme šľahať bielka. Keď sa nám všetka tekutina zmení na mäkkú penu, pridáme polovicu kryštálového cukru. Akonáhle bude celý vmiešaný a rozpustený, dosypeme zvyšok cukru a šľaháme do tuhej zmesi, kým sa na metličkách neformujú pevné špičky. Potom pridáme mandle a vmiešame ich mixérom do bielkovej zmesi tak, aby sme dostali homogénnu zmes.
  • Na papier na pečenie si nakreslíme 2 kruhy s priemerom cca 20 cm. Papier otočíme nakresleným nadol a lyžicou nanesieme na každý kruh polovicu mandľovej zmesi. Bude sa to robiť celkom ľahko, pretože zmes bude tuhá a neroztekavá (ak ste poriadne šľahali bielky).
  • Pečieme v rozohriatej rúre na 175 stupňov asi 10-12 minút. Mandľová torta po upečení ostane mierne zhnednutá a bude stále mäkká.
  • Hneď po dopečení posypeme prázdny plech práškovým cukrom a opatrne naň vyklopíme upečené korpusy. Hneď z nich stiahneme papier na pečenie. Necháme úplne vychladnúť.

Ako ďalej?

  • Pripravíme si „nádobky“ na karamelové tabuľky. Najľahšie je poskladať alobal tak, aby ste mali na sebe aspoň 3 vrstvy a vyformujte ho do malých vaničiek – ja som ako formu použila môj mobil, okolo ktorého som poskladala alobal na vaničku o rozmeroch asi 6x12cm. Hĺbka vaničky stačí asi pol cm.
  • A ideme variť domáci karamel.  Do hrnca dáme kryštálový cukor a na miernom ohni necháme bez miešania, kým sa nám väčšia časť cukru nezačne topiť na karamel. Potom dáme bokom z ohňa, môžeme premiešať (aj keď odborníci tvrdia, že nemiešať, ja som pomiešala a nič sa nestalo). Môžeme vrátiť späť na sporák na mierny oheň, kým sa nám neroztopí celý cukor. Potom pridáme maslo a premiešame, zmes začne bublať – niečo ako hrnček var – takže len riadne miešame a dáme dole z ohňa. Ak budete pridávať kukuričný sirup, teraz je ten správny čas. Pridáme, premiešame, odstavíme z ohňa. Nakoniec len primiešame mleté mandle a viac nevaríme.
  • Hotovú karamelovú zmes nalejeme do vaničiek – z tejto dávky mi vyšli dve. Necháme vychladnúť a stuhnúť – nebojte, pôjde to veľmi rýchlo, bavíme sa o 10-15 min.
  • Konečne ideme dať všetko dokopy. Jeden korpus položte na tanier (z ktorého potom môžete kľudne servírovať). Naneste naň polovicu krému. Preložíme druhým korpusom a navrstvíme naň druhú polovicu krému. Jednu karamelovú tabuľku nožom rozsekáme na malé kúsky a nimi posypeme krém. Mne stačila jedna tabuľka karamelu, druhú sme zjedli.
  • Roztopte si čokoládu, pre jednoduchšiu manipuláciu do nej môžete vmiešať cca 20g tuku (napr.kokosový) a riedkou čokoládou pooblievajte povrch a aj boky torty. Nechajte stuhnúť a potom ju môžete celú zjesť. Ak by náhodou, ozaj náááááhodou ostali nejaké zvyšky, uskladňujte ich v chladničke. Dokonca sa dá aj zmraziť. Ideálne v plastovej krabičke.

Spôsobila u vás táto fantastická mandľová torta zbiehanie sliniek? Tak pokračujeme inšpiráciou na ďalšie krémové dobroty:

Medová torta s orechmi a smotanovou plnkou

Originál Sacherova torta

Rýchla piškótová torta s marhuľami

Maková torta bez múky s malinami

Čerešňová torta pre náročných

 

 

Leave a Reply