anjelská torta s pomarančovou šľahačkou
anjelská torta s pomarančovou šľahačkou
anjelská torta s pomarančovou šľahačkou
anjelská torta s pomarančovou šľahačkou
Táto dobrota sa právom volá anjelská torta. Je jemná a nadýchaná a zjete ju skôr, než sa nazdáte. My sme ju trochu vylepšili kokosom, ktorý sme pridali do cesta ale najmä, pomarančovou šľahačkou. Prečítajte si náš recept, prezradíme vám, ako na to. Anjelská torta s pomarančovou šľahačkou od Sisters Bakery Ingrediencie: Na cesto: 5 bielok...

Táto dobrota sa právom volá anjelská torta. Je jemná a nadýchaná a zjete ju skôr, než sa nazdáte. My sme ju trochu vylepšili kokosom, ktorý sme pridali do cesta ale najmä, pomarančovou šľahačkou. Prečítajte si náš recept, prezradíme vám, ako na to.

Anjelská torta s pomarančovou šľahačkou od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 5 bielok
  • 60 g kryštálového cukru
  • 50 g hladkej múky (môžeme nahradiť napr.ryžovou alebo kokosovou)
  • 50 g práškového cukru
  • 30 g strúhaného kokosu
  • 1 ČL kypriaceho prášku z vínneho kameňa
  • 1 ČL vanilkového extraktu (alebo 1 sáčok vanilkového cukru)
  • Štipka soli

Na plnku:

  • 250 ml šľahačky
  • 2 PL pomarenčového krému

Na pomarančový krém:

  • 2 pomaranče
  • 1 šálka kryštálového cukru
  • 75 g masla
  • 3 žĺtky
  • Štipka soli

 

Ako na to?

  • Najprv si pripravíme pomarančový krém. Z uvedenej dávky ho vyjde viac, čo nespotrebujeme, dáme do zaváraninového pohára a uchovávame v chladničke asi mesiac.
  • Chemicky neošetrené pomaranče ostrúhame (pozor, aby sme strúhali len oranžovú kôru).
  • V mixéri najprv riadne premiešame cukor a pomarančovú kôru. Pomarančový cukor potom utrieme v miske spolu s maslom.
  • Postupne po jednom pridávame žĺtky.
  • Nakoniec pridáme šťavu z pomarančov a štipku soli.
  • Celú zmes varíme asi 10-15 minút na miernom plameni za stáleho miešania. Chladnutím krém stuhne.
  • Na koláč vyšľaháme bielky so štipkou soli do tuha. Pridáme vanilkový extrakt a premiešame.
  • Múku s práškovým cukrom a kypriacim práškom z vínneho kameňa 3x preosejeme. Po lyžiciach ju preosievame na vyšľahané bielky a pomocou gumenej varechy ich zľahka ale dôkladne vmiešame do bielok.
  • Zmes nalejeme do tortovej formy, ktorú sme vystlali papierom na pečenie (ideálne použijeme len tortový ráfik a na spodok upevníme papier. Odporúčame nevymazávať formu tukom.).
  • Použili sme formu s priemerom 20 cm a hotový korpus vyšiel asi 4 cm vysoký.
  • Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 30 minút.
  • Upečený a vychladnutý korpus položíme na servírovací tanier.
  • Šľahačku a 2 PL pomarančového krému vyšľaháme, nanesieme nerovnomerne na korpus a dozdobíme nastrúhanou pomarančovou kôrou alebo koliečkami pomaranča.

Ešte neodchádzajte a inšpirujte sa ďalšími nápadmi:

Citrónová bábovka z maslového cesta

Citrónovo makové muffiny zo špaldovej múky

Citrónový meringue koláč

Citrónové krémové košíčky

Pomarančový koláč

 

Leave a Reply