Banánový rez je klasika, ako by môj ledva 5-ročný syn povedal. Síce netuší, čo slovo klasika znamená, ale trafil by sa. Tento zákusok robievala babka, maminka, pomaly všetky tety v okolí a teraz, samozrejme, aj ja. Aj nedávno, tato prišiel z nejakej návštevy v Rakúsku, že im tam ku káve dali výborný zákusok, taký banánový....

Banánový rez je klasika, ako by môj ledva 5-ročný syn povedal. Síce netuší, čo slovo klasika znamená, ale trafil by sa. Tento zákusok robievala babka, maminka, pomaly všetky tety v okolí a teraz, samozrejme, aj ja. Aj nedávno, tato prišiel z nejakej návštevy v Rakúsku, že im tam ku káve dali výborný zákusok, taký banánový. Tak som to zhodnotila ako znamenie a po dlhšej dobe som ho napiekla. Citujúc môjho Adama, veru, klasika….

Banánový rez s čokoládovou polevou od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 100 g práškového cukru
  • 50 g hladkej múky
  • 50 g kukuričného škrobu
  • 50 g masla
  • 4 vajcia
  • Kôra z polovice citróna
  • 1 ČL vanilkového extraktu

 

Na plnku:

  • 4 žĺtky
  • 300 ml mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • Pol balíčka vanilkového pudingu
  • 250 g masla
  • 1 pohár marhuľového lekváru (neminieme ho celý)
  • Asi 6 menších alebo 4 veľké banány (lepšie sú tuhšie)
  • 150 g horkej čokolády a 50 g kokosového tuku na polevu

 

Ako na to?

  • Celé vajcia spolu s cukrom, vanilkou a citrónovou kôrou vyšľaháme do nadýchanej bledej peny.
  • Do peny preosejeme múku spolu so škrobom a gumenou varechou zľahka ale dôkladne vmiešame.
  • Napokon prilejeme roztopené a vychladnuté maslo a zamiešame ho. Túto zmes vylejeme na plech, ktorý sme potreli maslom a vystlali papierom na pečenie. My sme použili plech s rozmerom asi 25 x 40 cm.
  • Pečieme v dobre rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 20 minút do zlatohneda.
  • Upečené cesto vyberieme a necháme vychladnúť.
  • Kým sa cesto pečie, pripravíme si plnku. Najprv vyberieme z chladničky maslo a necháme ho mäknúť pri izbovej teplote. Bude sa nám s ním neskôr lepšie robiť. Žĺtky, pudingový prášok, cukor a 100 ml mlieka rozmiešame v miske. Zvyšné mlieko dáme variť. Do vriaceho mlieka potom prilejeme žĺtkovú zmes a varíme asi dve minúty do zhustnutia.
  • Hotový puding necháme vychladnúť. Maslo rozšľaháme do krémova a po lyžiciach primiešavame puding. Šľaháme do krémova.
  • Hotové vychladnuté cesto potrieme marhuľovým lekvárom, potom ho rozrežeme na polovicu. Na jednu polovicu na lekvár nanesieme tenkú vrstvu plnky, prikryjeme lekvárovou časťou druhej polovice.
  • Na tú opäť natrieme vrstvu lekváru a naň poukladáme banány poprekrajované pozdĺžne na polovice, plochou stranou nadol.
  • Na naukladané banány navrstvíme zvyšok krému, uhladíme povrch a dáme do chladničky stuhnúť.
  • Banánový rez dokončíme nanesením čokoládovej polevy.

Ak sa vám zbiehajú slinky na banánový rez, prv než začnete piecť, pozrite si aj naše ďalšie banánové recepty:

Nadýchaná banánová vianočka

Banánový čokoládový koláč s karamelizovanými banánmi

Banánová roláda z piškótového cesta

Banánové muffiny s posýpkou z vlašských orechov

 

Leave a Reply