Brioška
Brioška
Brioška
Brioška
Viete, čo to je brioška? Brioška je typ sladkého kysnutého pečiva, ktoré obsahuje maslo a vajíčka, niečo na spôsob našej vianočky. Originálna brioška sa pripravuje dlho, cesto kysne pomaly, mnohokrát v chlade a výsledná konzistencia je vďaka tomu nadýchaná a mäkučká. My dnes máme pre vás jednoduchší recept, ktorý ale tak či tak vyžaduje trpezlivosť,...

Viete, čo to je brioška? Brioška je typ sladkého kysnutého pečiva, ktoré obsahuje maslo a vajíčka, niečo na spôsob našej vianočky. Originálna brioška sa pripravuje dlho, cesto kysne pomaly, mnohokrát v chlade a výsledná konzistencia je vďaka tomu nadýchaná a mäkučká. My dnes máme pre vás jednoduchší recept, ktorý ale tak či tak vyžaduje trpezlivosť, aby cesto správne vyzrelo. Pri dobrom časovom pláne vás však pečenie briošky nebude stáť veľa úsilia. Pomôžeme vám :-). 

Brioška od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 375 g hladkej múky
  • 100 g mäkkého masla
  • 60 ml vlažného plnotučného mlieka
  • 40 g práškového cukru
  • 3 väčšie vajcia
  • 1 balíček instantného droždia
  • 1 ČL soli

Ako na to?

  • Celý proces prípravy sme rozdelili na dva dni. V prvý deň si pripravíme cesto, ktoré potrebuje aspoň cez noc, kľudne aj 24 hodín odpočívať a zrieť v chladničke.
  • Na cesto zmiešame preosiatu múku s cukrom, pridáme droždie, vajcia a mäkké maslo nakrájané na kúsky.
  • Miesime (ideálne mixérom s hnetačom) asi 10 minút na nízkych otáčkach, až kým nevznikne hladké pružné cesto.
  • Cesto dáme do väčšej misky, ktorú sme zľahka vytreli olejom, prikryjeme fóliou a odložíme do chladničky. Ako sme spomínali vyššie, je dobré, keď cesto vyzreje aspoň cez noc.
  • Na druhý deň vyberieme cesto z chladničky a necháme ho pri izbovej teplote aspoň pol hodinu. Potom ho rozdelíme na 8 rovnakých kúskov, každý kúsok premiesime a vytvarujeme do guľôčky. Prikryjeme čistou utierkou a necháme asi hodinu podkysnúť.
  • Podlhovastú formu na chlebík vytrieme zľahka olejom a naukladáme do nej rovnomerne všetky bochníčky cesta. Prikryjeme fóliou a necháme aspoň tri hodiny kysnúť, až kým cesto nenakysne nad okraj formy.
  • Rúru rozohrejeme na 200 stupňov, vložíme do nej briošku vo forme, teplotu stíšime na 190 stupňov a pečieme 10 minút. Potom teplotu stíšime na 160 stupňov a pečieme ďalších asi 25 minút, kým nie je cesto na povrchu krásne dohneda upečené a boky briošky sa odlepuj od okrajov formy.
  • Hneď po dopečení briošku vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. Až potom ju narežeme.
  • Z tohto brioškového cesta môžeme upiecť aj jednotlivé mini briošky (podobný tvar ako muffin, s typickou guľôčkou na vrchu), alebo sladké žemličky.

Ak si radi pripravujete domáce pečivo, nazrite aj do iných receptov:

Kysnuté medové pečivká pre deti

Zemiakové pagáče

Chrumkavé kváskové žemličky

Gruľovníky – kysnuté pečivo s bryndzou

Leave a Reply