citrónový sirup a lekvár
citrónový sirup a lekvár
citrónový sirup a lekvár
citrónový sirup a lekvár
Ak sa vám náhodou niekedy dostane pod ruku viac citrónov, než viete minúť do pečenia alebo čaju, uvarte si z nich citrónový sirup a – alebo lekvár. Budete potrebovať len dve ingrediencie – poctivé, chemicky neošetrené citróny a cukor. Samotné citróny obsahujú pektín – prírodnú želírovaciu látku, ktorá sa nachádza najmä v kôstkach a blanách,...

Ak sa vám náhodou niekedy dostane pod ruku viac citrónov, než viete minúť do pečenia alebo čaju, uvarte si z nich citrónový sirup a – alebo lekvár. Budete potrebovať len dve ingrediencie – poctivé, chemicky neošetrené citróny a cukor. Samotné citróny obsahujú pektín – prírodnú želírovaciu látku, ktorá sa nachádza najmä v kôstkach a blanách, v ktorých je ukrytá dužina. Preto ich určite nevyhadzujte, kým ich nevyužijete pri varení.

Citrónový sirup a lekvár od Sisters Bakery

Citrónový sirup

Na sirup potrebujeme:

  • 4 väčšie bio citróny
  • 600 ml vody
  • 400 g kryštálového cukru (môže byť aj trstinový)

Ako na to?

  • Citróny umyjeme, osušíme a na jemnom strúhadle postrúhame žltú kôru. Dávame pozor, aby sme nenastrúhali aj bielu, pretože by sme docielili horkú chuť.
  • Citróny potom prerežeme na polovicu a riadne odšťavíme šťavu.
  • Vodu, cukor, kôru a šťavu (spolu s prípadnou dužinou) dáme do hrnca a na strednom ohni privedieme do varu. Za občasného miešania povaríme asi 20-30 minút.
  • Potom zmes precedíme cez veľmi jemné sitko, aby sme zachytili kôstky, kúsky dužiny alebo blanky.
  • Precedenú tekutinu ešte raz prevaríme a rovno nalievame do čistých (vysterilizovaných) fliaš a hneď ich uzavrieme.
  • Citrónový sirup netreba sterilizovať. Po otvorení ich uchovávame v chladničke.

Ak si chcete navariť citrónový lekvár, čítajte ďalej.

Citrónový lekvár

Na lekvár potrebujeme:

  • 1,5 kg bio citrónov
  • 3 kg cukru

Ako na to?

  • Umyté citróny dáme do veľkého hrnca, zalejeme ich vodou a prikryté vekom ich varíme asi 15 minút. Vodu potom zlejeme, hrniec naplníme čerstvou vodou, vložíme do nej povarené citróny a varíme ich do mäkka.
  • V závislosti od druhu citrónov to môže trvať 20-90 minút. Sksme preto občas pichnúť do variacich sa citrónov vidličkou. Ak sú mäkké, až sa rozpadajú, odstavíme ich z ohňa. Citróny povyberáme deravou varechou, vodu nevylievame, použijeme ju neskôr.
  • Citróny rozrežeme, lyžicou vydlabeme vnútro (dužinu, kôstky, blanky) a odložíme ho bokom. Budeme ho ešte potrebovať.
  • Mäkkú citrónovú kôru nakrájame na tenké pásiky, spolu s cukrom ju dáme do širšieho a plytkého kastróla (alebo hlbšej väčšej panvice), pridáme vnútro citrónov, ktoré sme zabalili do gázy alebo plienky a uviazali, liter a pol vody, v ktorej sme varili citróny a za častého miešania necháme prudko variť, aby sa voda odparila a zmes sa zredukovala a zhustla. Varíme asi pol hodinu a potom spravíme želírovaciu skúšku.
  • Na želírovaciu skúšku dáme ešte počas varenia lekváru do mrazničky malý tanierik, aby sa riadne vychladil. Po pol hodine varenia odoberieme z lekváru za lyžicu a lekvár dáme na vychladený tanierik. Keď lekvár do minúty stuhne a má želé konzistenciu, ktorá drží tvar, je hotový. Ak ostáva tekutý, ešte ho pár minút povaríme.
  • Hotový citrónový lekvár plníme do čistých a suchých pohárov, zatvoríme ich, prevrátime hore dnom a necháme aspoň 10 minút postáť, potom ich obrátime späť a necháme úplne vychladnúť.
  • Po otvorení skladujeme v chladničke.

Prezrite si náš archív receptov. Ak vás zaujal recept na citrónový sirup a lekvár, možno vás zaujmú aj ďalšie naše nápady:

Jablkový sirup s tekvicou

Škoricový sirup

Leave a Reply