čokoládový cheesecake
čokoládový cheesecake
čokoládový cheesecake
Čokoládový cheesecake s pomarančom
Keď máte chuť na čokoládu, tak si upečte tento čokoládový cheesecake. Je čokoládový dokonca trikrát. V kruste, v plnke aj v poleve. Cheesecake sa pripravuje ľahko, je však kumšt upiecť ho tak, aby tvarohová plnka ostala krémová, ideálne, aby pri pečení nepukla a koláč tak vyzeral reprezentatívne. Aj keď – povedzme si otvorene – dôležitejšia...

Keď máte chuť na čokoládu, tak si upečte tento čokoládový cheesecake. Je čokoládový dokonca trikrát. V kruste, v plnke aj v poleve. Cheesecake sa pripravuje ľahko, je však kumšt upiecť ho tak, aby tvarohová plnka ostala krémová, ideálne, aby pri pečení nepukla a koláč tak vyzeral reprezentatívne. Aj keď – povedzme si otvorene – dôležitejšia je chuť než výzor, že? Skúste teda náš recept, možno bude oboje, aj chuť, aj vizáž :-).

Čokoládový cheesecake od Sisters bakery

Ingrediencie:

  • 250 g maslových kakaových sušienok (alebo vanilkových a 1 PL kakaa k tomu)
  • 120 g masla
  • 500 g jemného tvarohu
  • 300 g dobrej horkej čokolády
  • 1 Zlatý Klas
  • 3 vajcia
  • kôra z polovice pomaranča (chemicky neošetreného)

Na polevu:

  • 50 ml šľahačky
  • 50 g horkej čokolády

 

Ako na to?

  • Keksíky rozdrtíme na strúhanku (napr. ponorným mixérom alebo kuchynským robotom). Lyžicou ich zmiešame so zmäknutým maslom na mrveničku tak, aby nám ostala vlhká, mierne trúsivá hmota. Roztlačíme ju do tortovej formy s priemerom 20 cm, ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Necháme asi 2-3 cm keksového cesta prečnievať po bokoch formy. Vo vodnom kúpeli roztopíme 250 g čokolády a necháme ju trocha vychaldnúť.
  • V miske rozmiešame tvaroh, pomarančovú kôru, kto chce, môže pridať 2-3 PL kryštálového cukru, ale nemusí byť. Do tvarohu všľaháme tri vajíčka a balíček Zlatého klasu alebo vanilkového pudingu.
  • Napokon primiešame vychladnutú čokoládu.
  • Čokoládovo tvarohový krém opatrne vlejeme do pripravenej keksovej krusty vo forme, uhladíme povrch a dáme piecť. Aby sa čokoládový cheesecake dobre prepiekol, nepukol a ostal krémový, odporúčame vložiť tortovú formu s cheesecakom do hlbšieho plechu s vodou, resp. piecť cheesecake v parnom režime rúry. Pečieme ho pomaly, na 160 stupňoch asi 40 minút.
  • Po dopečení ho necháme vychladnúť do vlažna. Chladnutím môže cheesecake trochu “sadnúť”.
  • Na záver ho ozdobíme čokoládovou ganache plnkou – do zovretej šľahačky nalámeme 50 g horkej čokolády a rozmiešame, kým sa neroztopí. Necháme chvíľu vychladnúť a nalejeme na vrch koláča.

Máte radi cheesecaky?

Cheesecake – alebo tvarohový koláč – sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Vanilkový, čokoládový cheesecake alebo ovocný. My sme dokonca vyskúšali aj karamelový alebo vrstvený…tento koláč sa nám tým pádom zatiaľ ešte nezunoval.

Ak máte chuť skúsiť niečo nové, pozrite si aj ďalšie naše recepty na cheesecake:

Marhuľový cheesecake z vianočných ostatkov

Šťavnatý mangový cheesecake

Kokosový cheesecake s marakujou

Karamelový cheesecake s lieskovcami

Cheesecake s čučoriedkovou penou

 

 

 

Leave a Reply