Viete, že spraviť si domáce lístkové cesto vôbec nemusí byť zložité? Je viacero spôsobov ako na to, my vám dnes predstavíme jeden, ktorý nie je zložitý a cesto sa vám určite podarí. Takto si môžete kedykoľvek doma napiecť krásne nalístkované koláčiky, ako napríklad orechové vrtuľky. Naplniť ich môžete ale aj makom, hustým lekvárom alebo tvarohovou plnkou – podľa toho, čo vám najviac chutí. Z tejto dávky nám vyšlo okolo 30 ks koláčikov.
Domáce lístkové cesto – orechové vrtuľky
Ingrediencie:
Na cesto:
- 250 g masla
- 250 g hladkej múky
- 1 PL rumu
- 125 ml veľmi studenej vody
- Štipka soli
Na plnku:
- 100 g mletých vlašských prechov
- 80 ml vody
- 60 g kryštálového cukru
- ½ ČL mletej škorice
- 1 ČL citrónovej kôry
- 1 vajce na potieranie
- Práškový cukor na posypanie
Ako na to?
Najprv si pripravíme domáce lístkové cesto. Polovicu studeného masla nakrájame na malé kocky, pridáme k ním múku, soľ, rum a ľadovú vodu a rýchlo spracujeme dokopy, aby vzniklo hutné cesto, v ktorom sú ešte nerozmiesené kúsky masla. Toto cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na obdĺžnik veľký asi 20×30 cm, na polovicu neho naukladáme na plátky nakrájanú druhú polovicu masla. Cesto preložíme, pracujeme presne, aby sme docielili pekné nalístkovanie.
Preložené cesto na povrchu trochu pomúčime a zľahka rozvaľkáme opäť na rozmer asi 20×30 cm. Rozvaľkané cesrto preložíme na tri časti (ako list do obálky), čiže preklopíme tretinu zhora do stredu a potom zdola do stredu. Zabalíme do fólie a necháme v chladničke aspoň pol hodinu – hodinu stuhnúť (ak to chcem urýchliť, použijeme mrazničku).
Stuhnuté cesto opäť vyvaľkáme na pomúčenej doske a ešte raz preložíme a necháme stuhnúť v chlade.
Príprava plnky
Medzitým si pripravíme plnku. Vodu s cukrom dáme zovrieť a povaríme ju asi 3-4 minúty. Prisypeme mleté orechy, škoricu a kôru z citróna a za stáleho miešania povaríme do zhustnutia. Necháme vychladnúť.
Pripravené domáce lístkové cesto teraz vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm, rozrežeme ho na rovnako veľké štvorce (my sme robili štvorce 7x7cm. Tie ostrým nožom narežeme nasledovne: od hrotov štvorca narežeme cesto smerom do stredu štvorca, ale nie úplne do stredu, rez skončíme asi 1 cm od stredu. Takto narežeme cesto od bšetkých štyroch hrotov.
Potom vezmeme jeden špic cesta a priložíme ho do stredu, naň priložíme druhý špic, tretí a štvrtý a v strede dobre pritlačíme. Takto nám vznikne tvar vtruľky. (ak neviete ako na to, nájdite si na internete návod, Ako skladať papierovú vrtuľku). Stred ešte raz dobre pritlačíme.
Vrtuľky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, ešte raz dobre pritalčíme v strede, potrieme rozšľahaným vajíčkom a do stredu každej dáme malou lyžičkou kúsok orechovej plnky. Pečieme v dobre rozohriatej rúre na 220 stupňoch asi 15-17 minút do zlatohneda.
- Podávame posypané práškovým cukrom.
Sviatočné recepty
Ak zvládnete recept na domáce lístkové cesto, môžete si podľa neho pripraviť aj iné dobré koláčiky. Najmä v čase sviatkov sa fantázii medze nekladú a je len na vás, či ho použijete na orechové vrtuľky, alebo si upečiete tvarohové taštičky, závin alebo napríklad aj domáci krémeš.
V rámci príprav na sviatočné pečenie vás pozývame prelistovať si aj naše ďalšie recepty, ktoré nájdete na našom blogu. Buď si zadajte do hľadáčika názov receptu, ktorý hľadáte alebo si vyfiltrujte recepty podľa kľúčových slov. Nezabudnite nám potom nechať pri recepte, ktorý vyskúšate, aj hodnotenie – pomôže to nám pri zlepšovaní receptov pre vás a aj ostatným fanúšikom pri výbere.
Peknú zbierku klasických receptov na rôzne príležitosti nájdete aj v našej knihe Takmer zabudnuté recepty. 70 receptov na sladké a slané pečenie, ktoré by mal mať doma každý, kto si chce uchovať prostredníctvom receptov kus spomienok a rodinnej histórie. Knihu si môžete objednať na našej stránke ešte dnes – poštovné máte u nás zadarmo.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.