parené buchty
parené buchty
parené buchty
parené buchty
Parené buchty všetci poznáme zo školských jedální. Staršie ročníky si asi spomínajú na to, že piatky boli múčne a to mohlo znamenať, že bude dobrý sladký obed, ako napr. parené buchty. Priznám sa, ja si parené buchty nezvyknem dávať na obed, sladké jedlá veľmi neobľubujem, ale nedávno som sa detí spýtala, čo mám navariť a...

Parené buchty všetci poznáme zo školských jedální. Staršie ročníky si asi spomínajú na to, že piatky boli múčne a to mohlo znamenať, že bude dobrý sladký obed, ako napr. parené buchty. Priznám sa, ja si parené buchty nezvyknem dávať na obed, sladké jedlá veľmi neobľubujem, ale nedávno som sa detí spýtala, čo mám navariť a odpoveď bola jednohlasná. Parené buchty. Tak som oprášila môj starý recept a pustila sa do roboty. Recept nesklamal, buchty sa vydarili a bolo ich toľko, že sa ušlo ešte aj susedom. Ak sa vám práve začali zbiehať slinky v ústach na dobré sladké jedlo, tak skúste náš recept.

Domáce parené buchty od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 250 g hrubej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 250-300 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 1 PL kryštálového cukru
  • ½ ČL soli
  • ½ kocky čerstvého droždia (môžete použiť aj balíček sušeného)
  • Trochu oleja na potieranie
  • 1 pohárik džemu
  • Na posypanie práškový cukor, mletý mak alebo orechy, strúhaný perník
  • Na poliatie roztopené maslo

 

Ako na to?

  • Oba druhy múk preosejeme do väčšej misy. Na múku natrúsime čerstvé droždie (alebo nasypeme sušené), cukor, soľ, vajce a na to vlejeme 250 ml vlažného mlieka. Začneme spracovávať cesto. Počas miesenia môžeme ešte doliať zvyšné mlieko. Chceme, aby výsledné cesto bolo mäkšie, kľudne aj trochu lepkavejšie ako kysnuté cesto na koláče.
  • Cesto v mise mokrou rukou premiesime, vyformujeme bochník a zakryté napr.potravinárskou fóliou ho necháme vykysnúť na dvojnásobný objem.
  • Nakysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm, väčšou okrúhlou formičkou (my sme použili formičku s priemerom 10 cm) vykrajujeme kruhy, do stredu každého dáme za lyžicu lekváru (ideálne hustého) a buchtu uzavrieme tak, aby z nej nemohol vytiecť lekvár.
  • Uzavretou dlaňou ešte upravíme tvar buchty pekne do guľata a švom naspodok ju položíme na pomastený plech. Plný plech buchiet prikryjeme čistou utierkou a necháme podkysnúť.
  • Medzitým si pripravíme „parný kúpeľ“. Do väčšieho hrnca dáme na spodok vodu, vložíme sitko na knedle alebo buchty (resp.nejaký cedník) a vodu privedieme do varu.
  • Vykysnuté buchty naukladáme na sitko alebo ceník tak, aby bol medzi nimi priestor, počas parenia sa totižto zväčšia. Buchty paríme asi 15-20 minút v hrnci, ktorý je zakrytý (počas parenia neodokrývame pokrievku hrnca!). Po naparení ich vyberieme, položíme na plech a hneď ich potrieme olejom, aby na povrchu neobschli.
  • Podávame ich posypané cukrom, makom, orechmi alebo strúhaným perníkom a poliate roztopeným maslom. Nezjedené odporúčame jednotlivo zamraziť a potom uchovávať v mrazničke v igelitovom sáčku.

Parené buchty a iné sladké jedlá

Na aké sladké jedlá si ešte spomínate? Určite vás napadnú palacinky alebo lievance. Občas bol v jedálni aj kysnutý ovocný koláč s mrveničkou či šišky s lekvárom. Naša babka robievala slivkové taštičky alebo cisársky trhanec (naše rodinné recepty nájdete v našej knihe Takmer zabudnuté recepty). Vo veľa rodinách sa často robievajú ovocné gule (slivkové, marhuľové) alebo rezance na sladko.

Od nás dnes ešte na inšpiráciu dva zo spomínaných receptov:

Kysnutý koláč s jablkami a škoricou

Šišky

 

Leave a Reply