vaječný koňak
vaječný koňak
vaječný koňak
vaječný koňak
Si pamätám, že niekedy bolo normálne ponúknuť deti a mládež vaječným koňakom. Bol to taký spoločensky akceptovateľný počin, keď sa niečo oslavovalo alebo keď boli Vianoce. Neviem síce, ako to je dnes, ale ale ja som vyrástla z toho dieťaťa, ktorému teda vaječný koňak vôbec nechutil, na maldú pani, ktorá si ho vždy pred vianocami...

Si pamätám, že niekedy bolo normálne ponúknuť deti a mládež vaječným koňakom. Bol to taký spoločensky akceptovateľný počin, keď sa niečo oslavovalo alebo keď boli Vianoce. Neviem síce, ako to je dnes, ale ale ja som vyrástla z toho dieťaťa, ktorému teda vaječný koňak vôbec nechutil, na maldú pani, ktorá si ho vždy pred vianocami navarí. Len raz do roka. Robím ho viac, než by sme u nás doma spotrebovali, ale zabalený v milých fľaštičkách, ho darujem rodine a priateľom. Ako taký dospelácky mikulášsky darček. Len poctivé suroviny (moje domáce vajíčka, pravá vanilka a dobrá vodka), veď vianoce sú len raz do roka. 

Domáci vaječný koňak s vanilkou od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 300 g trstinového cukru
  • 6 žĺtkov
  • 1 vanilkový lusk
  • 500 ml vodky

Táto dávka vystačí na čosi viac než liter hotového vaječného koňaku.

 Ako na to?

  • V miske rozmixujeme žĺtky s trstinovým cukrom do bledej nadýchanej peny.
  • Do hrnca dáme mlieko a vanilkový lusk, privedieme do varu a na slabom ohni necháme pár minút prevrieť.
  • Potom vlejeme mlieko do vaječnej zmesi, premiešame a vrátime späť do hrnca. Hrniec postavíme nad vodný kúpeľ a vaječnú zmes zahrievame za občasného miešania nad parou, kým zmes nedosiahne aspoň 80 stupňov.
  • Odstavíme z ohňa, necháme vychladnúť a občas premiešame. Do vlažnej zmesi vlejeme vodku, premiešame, nalejeme do fľaše a uzavrieme.
  • Vaječný koňak chutí najlepšie, keď niekoľko dní odstojí, uchovávame ho v chladničke.

Naše rumové recepty

Ak máte radi koláčiky s trochou „dospeláckej“ ingrediencie, zopár receptov na túto tému máme v našom archíve. Občas do pečenia používame rum, ktorý vybrané koláčiky krásne rozvonia a nejako neodmysliteľne patrí k ich chuti. Viete si ich, samozrejme, pripraviť aj bez neho. Vychádzali sme ale z tradičných a obľúbených receptov, kde sa priam pýta kvapka rumovej vône a chuti.

Punčový rez s malinovým sirupom a rumom

Perníky s rumovou polevou

Metrový koláč

Opitý Izidor

Leave a Reply