fašiangové šišky
fašiangové šišky
fašiangové šišky
fašiangové šišky
Samé sme prekvapené, koľko variácií na recepty na fašiangové šišky existuje. Dnes sme skúšali jeden špeciálny recept, ktorý obsahuje ako tekutinu pivo. Nie vodu, nie mlieko, ako je bežné, ale pivo. Tak si vravíme, stojí to za pokus. Zamiesili sme, počkali, kým vykysne, vysmažili, naplnili domácim lekvárom z čiernych ríbezlí a obalené v škoricovom cukre...

Samé sme prekvapené, koľko variácií na recepty na fašiangové šišky existuje. Dnes sme skúšali jeden špeciálny recept, ktorý obsahuje ako tekutinu pivo. Nie vodu, nie mlieko, ako je bežné, ale pivo. Tak si vravíme, stojí to za pokus. Zamiesili sme, počkali, kým vykysne, vysmažili, naplnili domácim lekvárom z čiernych ríbezlí a obalené v škoricovom cukre sme ich pekne krásne zjedli na večeru. Zopár ich ostalo na ráno, ku kávičke. 

Fašiangové šišky s pivom od Sisters Bakery

Ingrediencie:

500 g hrubej múky

50 g masla

50 g práškového cukru

4 žĺtky

2 PL rumu

150 ml piva

1 kocka čerstvého droždia

štipka soli

1 vanilkový cukor alebo 1 ČL vanilkového extraktu

škoricový cukor na obaľovanie

kyslý lekvár na plnenie

 

Ako na to?

  • Zmäknuté maslo rozšľaháme s práškovým cukrom do hladkej peny, pridáme vanilku, rum a ešte krátko prešľaháme.
  • Po jednom dobre zašľaháme žĺtky.
  • Pivo zahrejeme do vlažna, rozpustíme v ňom droždie a vlejeme ho do zmesi. Pridáme hrubú múku a miesime, kým sa cesto nezačne oddeľovať od okrajov misy. Cesto bude stále na dotyk lepkavé, tak ho vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a rukami ho premiesime a vrátime späť do misy.
  • Misu prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme na teplom mieste asi pol hodinu podkysnúť.
  • Podkysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku asi pol cm, vykrojíme okrúhlym vykrajovátkom pampúšiky, položíme ich na pomúčený plech, zľahka ich pomúčime aj na povrchu, prikryjeme čistou utierkou a necháme ich ešte aspoň pol hodinu podkysnúť.
  • V hrnci si rozohrejeme olej alebo bravčovú masť na 170 stupňov. Nakladieme do nej šišky, prikryjeme pokrievkou a smažíme asi minútu-dve na slabom ohni do zlatohneda. Potom pokrievku dáme bokom, šišky poobraciame a krátko dopekáme z druhej strany do zlatohneda.
  • Usmažené šišky necháme odkvapkať na servítke, ešte teplé ich obalíme v škoricovom cukre a do každej šišky vstrekneme pomocou tenkej špičky lekvár. Najlepšie chutia čerstvo vysmažené.

Vyskúšajte aj iné recepty na šišky, máme ich v našom archíve hneď niekoľko:

Šišky bez kysnutia

Šišky s nugátovou plnkou

Srdiečkové šišky s malinovým džemom

Tekvicové pečené šišky pre deti

Tradičné grécke šišky loukoumades

Šišky donuts s čokoládovou polevou aj v kváskovej verzii

Leave a Reply