jablkový koláč so škoricou a šľahačkou
jablkový koláč so škoricou a šľahačkou
jablkový koláč so škoricou a šľahačkou
Jablkový koláč patrí proste k jeseni. Asi každý sme už nejaký ten jablkový koláč napiekli. My sme ho však teraz povýšili na slávnostný, lebo sme si z neho spravili narodeninovú tortu. A bola radosť pozerať, ako si každý hosť pýtal repete. Nadýchaný piškót ako obláčik, bohatá vrstva jablkovo-škoricovej plnky a biela perinka v podobe čerstvo...

Jablkový koláč patrí proste k jeseni. Asi každý sme už nejaký ten jablkový koláč napiekli. My sme ho však teraz povýšili na slávnostný, lebo sme si z neho spravili narodeninovú tortu. A bola radosť pozerať, ako si každý hosť pýtal repete. Nadýchaný piškót ako obláčik, bohatá vrstva jablkovo-škoricovej plnky a biela perinka v podobe čerstvo vyšľahanej šľahačky nenechali nikoho na pochybách. Pri pohľade na tento jablkový koláč sa všetkým slinky zbiehali. 

Jablkový koláč so škoricou a šľahačkou od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 6 vajec
  • 6 PL práškového cukru
  • 8 PL polohrubej múky
  • Kôra z polovice citróna
  • Polka vanilkového lusku alebo 1 vanilkový cukor

 

Na plnku:

  • 800 g očistených nastrúhaných jabĺk
  • 100 g kryštálového cukru (prípadne menej, závisí od kyslosti jabĺk)
  • Šťava z 1 citróna
  • 2 ČL mletej škorice
  • 1 Zlatý klas alebo vanilkový puding
  • 2 vajcia
  • 50 g masla
  • 300-350 ml šľahačky
  • Prípadne trochu mletej škorice na posypanie

 

Ako na to?

  • Najprv si vyšľaháme do tuha bielky zo 6 vajec. Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do nadýchanej bledej peny. Pridáme kôru z citróna a vanilku a zamiešame.
  • Preosiatu múku zľahka vmiešame gumenou varechou do žĺtkovej peny.
  • Napokon rovnako zľahka vmiešame sneh z bielkov.
  • Cesto nalejeme do formy na tortu (priemer 25 cm), uhladíme povrch a pečieme pol hodinu na 180 stupňov. Po dopečení necháme vychladnúť.
  • Na plnku zmiešame v kastróli nahrubo nastrúhané jablká, cukor, citrónovú šťavu, 2 rozšľahané vajcia a potom primiešame aj pudingový prášok alebo Zlatý klas.
  • Povaríme za stáleho miešania do zhustnutia a necháme trochu vychladnúť. Ešte do teplej jablkovej zmesi primiešame maslo.
  • Jablkovú plnku nanesieme na piškótový korpus (ktorý necháme vo forme, alebo ho obalíme poskladaným prúžkom alobalu, aby sme vytvorili oporu pre plnku), uhladíme povrch a necháme v chladničke stuhnúť.
  • Pred podávaním nanesieme na povrch torty vyšľahanú šľahačku a posypeme ju mletou škoricou.

Jablkové koláče

Najbežnejšie ovocie u nás, jablká, sú dostupné po celý rok. Chrumkáme ich od jari do zimy a veľmi často z nich pečieme dobré koláčiky. Kysnuté, krémové, slávnostné. Veríme, že sa vám náš dnešný jablkový koláč so škoricou a šľahačkou páčil a ak patríte k priaznivcom jablkových koláčov, tak máme pre vás ešte zopár nápadov:

Jablkové jesenné perníčky

Jablkové pité

Jablkový sirup s badiánom a škoricou

Nekysnutý jablkový závin s orechmi

Černicovo jablkový koláč so škoricovou posýpkou

Jablkovo škoricová bábovka ku kávičke

 

 

Leave a Reply