jahodová torta
jahodová torta
jahodová torta
jahodová torta
jahodová torta
Keď v máji dozrejú jahody, jeme ich skoro každý deň. Treba využiť tú čerstvosť a vôňu sezónneho ovocia.  A keď už sa ich trochu prejeme, tak príde na rad tvorenie jahodových dezertov. Vtedy vymýšľame a vypekáme jahodové koláče a torty a keď sa už aj tých nasýtime, tak zvyšky jahôd spracujeme na lekvár alebo mrazenú...

Keď v máji dozrejú jahody, jeme ich skoro každý deň. Treba využiť tú čerstvosť a vôňu sezónneho ovocia.  A keď už sa ich trochu prejeme, tak príde na rad tvorenie jahodových dezertov. Vtedy vymýšľame a vypekáme jahodové koláče a torty a keď sa už aj tých nasýtime, tak zvyšky jahôd spracujeme na lekvár alebo mrazenú dreň. Dnes máme pre vás recept, v ktorom v sezóne využijete čerstvé jahody a mimo sezónu vám dobre poslúžia aj mrazené alebo dreň. Jahodová torta, takmer bez pečenia, čaká na vaše “prečítanie”.

Jahodová torta skoro bez pečenia od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na krustu:

  • 150 g hladkej múky
  • 150 g masla (alebo rastlinného tuku)
  • 1 PL práškového cukru
  • Štipka soli

Na plnku:

  • 500 g čerstvých umytých jahôd
  • Šťava z 1 citróna
  • 130 g kryštálového cukru (prípadne trochu viac, ak sú jahody kyslejšie)
  • 400 ml šľahačky
  • Plátková želatína (asi 10 plátkov, resp.množstvo na liter tekutiny)
  • Jahody na ozdobenie

Ako na to?

  • Múku zmiešame s práškovým cukrom a soľou, pridáme na kocky nakrájané studené maslo a rýchlo vypracujeme cesto. Cesto potom natlačíme na dno okrúhle tortovej formy s priemerom 20 cm.
  • Dáme ho piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov na asi 20-25 minút, kým je cesto upečené do zlatohneda.
  • Po dopečení cesto necháme úplne vychladnúť a pripravíme si medzitým plnku.
  • Umyté a očistené jahody dáme do vyššej nádoby, pridáme cukor a citrónovú šťavu a rozmixujeme ich ponorným mixérom do tekuta.
  • Do misky so studenou vodou namočíme plátky želatíny a necháme ich asi 10 minút napučať.
  • Šľahačku vyšľaháme do tuha.
  • Napučanú želatínu vyžmýkame, dáme ju do malého kastrólika, pridáme asi 3 PL jahodovej zmesi a 1 PL šľahačky a zahrievame a miešame, kým sa želatína úplne nerozpustí (neprevárame!).
  • Rozpustenú želatínovú zmes nalejeme do jahôd a dôkladne ich premiešame.
  • Nakoniec vmiešame do tuha vyšľahanú šľahačku a túto zmes nalejeme na upečenú krustu (ktorú ponecháme vo forme na tortu). Takto pripravenú jahodovú tortu dáme do chladničky aspoň na 4, prípadne viac hodín stuhnúť.
  • TIP: táto jahodová torta sa dá pripraviť aj úplne bez pridania cukru (cukor nemusíte pridávať ani do cesta, ani do plnky. Ak máte kyslejšie jahody a žiada sa ich dosladiť, môžete použiť napríklad med.

Jahodové recepty

Ak máte tiež prebytok jahôd, prinášame vám ešte zopár ďalších receptov s jahodami. Veríme, že si medzi nimi vyberiete:

Éclairky s jahodami

Makový koláč s jahodami pod sklom

Zelený piškótový koláč s jahodami

Rebarborovo jahodový tart

Jahodový koláč s tvarohovo šľahačkovou plnkou

Jednoduchá piškótová roláda s jahodami a mascarpone krémom

Leave a Reply