jogurtové žemličky
jogurtové žemličky
Cesto na tieto jogurtové žemličky je úplne úžasné a univerzálne. Dá sa použiť na akékoľvek pečivo, prázdne alebo plnené, žemličky alebo rohlíčky. Po upečení sú tieto žemličky úžasne mäkké a človeku sa len ťažko čaká, kým vychladnú, aby ich mohol ochutnať. My sme ich naplnili plnkou z čerstvého syra a kôpru a raňajky boli hotové....

Cesto na tieto jogurtové žemličky je úplne úžasné a univerzálne. Dá sa použiť na akékoľvek pečivo, prázdne alebo plnené, žemličky alebo rohlíčky. Po upečení sú tieto žemličky úžasne mäkké a človeku sa len ťažko čaká, kým vychladnú, aby ich mohol ochutnať. My sme ich naplnili plnkou z čerstvého syra a kôpru a raňajky boli hotové. Ak ste ešte neskúšali domáce raňajkové pečivo, je najvyšší čas začať.

Jogurtové žemličky s kôprovou plnkou od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 125 ml vody
  • 100 g bieleho plnotučného jogurtu
  • 100 ml oleja
  • 1 bielok
  • 1 ČL cukru
  • 1 ČL soli
  • 20 g čerstvého droždia (alebo balíček sušeného)
  • Semiačka na posypanie
  • Vaječný žĺtok a lyžica mlieka na potretie
  • Na plnku: 200 g čerstvého syra (Philadelphia, Lučina a pod.), zopár vetvičiek kôpru

 

Ako na to?

  • Do vlažnej vody rozmiešame čerstvé droždie a lyžičku cukru a necháme v teple trochu podkysnúť.
  • Do väčšej misy preosejeme hladkú múku, pridáme soľ, ďalej olej, vaječný bielok, jogurt a napokon aj vodu s droždím a vymiesime hladké cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy.
  • Cesto necháme prikryté fóliou na teplom mieste podkysnúť, kým nezdvojnásobí objem. Vykysnuté cesto rozdelíme na pracovnej doske na 12 rovnakých častí. Každý kúsok cesta dlaňou roztlačíme a do stredu dáme za lyžičku plnky.
  • Plnku si pripravíme tak, že čerstvý syr rozmiešame s nasekaným kôprom.
  • Cesto uzavrieme ako batôžtek a žemličky kladieme uzavretou časťou nadol na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme ich čistou utierkou alebo fóliou a necháme ich minimálne pol hodinu, pokojne aj dlhšie podkysnúť.
  • Žemličky môžeme upiecť aj bez plnky a potom po upečení ich rozrezať a plnkou natrieť.
  • Rúru rozohrejeme na 220 stupňov. Žemličky pred pečením potrieme rozšľahaným žĺtkom s trochou mlieka, posypeme sezamovými a ľanovými semiačkami a dáme ich piecť na 17-20 minút, kým sú na povrchu pekne zlatohnedé.
  • Pred podávaním ich necháme vychladnúť.

Domáce je domáce

Toto je naše obľúbené heslo, lebo domáce je skutočne domáce a chutí najlepšie. Už dávno sme začali piecť si domáce pečivo, či chlieb, žemle alebo rožky. Čerstvé pečivo na raňajky – to je pre nás najlepší spôsob, ako začať deň.

Vyskúšajte aj ďalšie recepty na sladké alebo slané pečivo:

Domáce slané pečivo

Ciabatta

Dalmánky – chrumkavé ražné žemličky

Sladké rožky

Cesnakové uzly zo zemiakového cesta

Leave a Reply