Karamelové veterníky nie sú jednoduchá vec, otvorene hovoríme. Skúšali sme viacero alternatív, kým sme si povedali, že áno, toto sú tie pravé veterníky. Postup je viackrokový a treba si ho dobre načasovať, verte nám však, že ten výsledok stojí za všetku námahu. Keď sa zahryznete do kombinácie hriešnych chutí – odpaľovaného cesta, vanilkovej plnky, karamelovej šľahačky a odpaľovaného klobúčika s karamelovou polevou (a podotýkame, že všetko doma vyrobené) – tak si poviete, že aký je ten život krásny. Ak si chcete upiecť karamelové veterníky ako z cukrárne, pečte podľa nášho receptu.
Karamelové veterníky ako z cukrárne od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 250 g vajec (alebo 4-5 kusov podľa veľkosti)
- 240 g vody
- 175 g hladkej múky
- 120 g masla
- 1 PL kryštálového cukru
- 1/4 ČL soli
Na vanilkovú plnku:
- 500 ml mlieka
- 50 g kukuričného škrobu
- 3 žĺtky
- 3-4 PL práškového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 250 g masla
Na karamelovú šľahačku:
- 3 PL kryštálového cukru
- 250 ml šľahačky (min.33%)
Na polevu:
- 2 PL karamelu (použijeme zo surovín na prípravu karamelovej šľahačky)
- 250 g práškového cukru
- 1-2 PL horúcej vody
Ako na to?
Prípravu karamelových veterníkov odporúčame rozdeliť na dva dni. V prvý deň si napečieme veterníky z odpaľovaného cesta a pripravíme si karamelovú šľahačku. Na druhý deň veterníky naplníme a oblejeme polevou. Táto dávka vystačí asi na 25-30 ks stredne veľkých veterníkov. Odporúčam najprv si prečítať celý návod a rozvrhnúť si prácu na dve fázy – jeden večer príprava karamelovej šľahačky a na druhý deň zvyšok.
- Na odpaľované cesto si dáme do hrnca vodu a maslo a zohrievame, kým sa maslo neroztopí. Keď zmes začne vrieť, stíšime oheň na slabo, alebo odtiahneme hrniec bokom, pridáme múku a varechou rýchlo miešame cesto. Vznikne nám lepkavá „guľa“ cesta. Hrniec na chvíľu vrátime späť na oheň a ešte chvíľu za stáleho miešania povaríme.
- Cesto preložíme do čistej misy a postupne doň miérom zašľahávame rozmiešané vajíčka.
- Cesto naplníme do zdobiaceho vrecka s ozdobnou špičkou a na plech vystlaný papierom tvarujeme venčeky (prípadne kľudne iné tvary). Pred pečením ich postriekame vodou. Vytvorí sa tak para, vďaka ktorej veterníky v rúre počas pečenia lepšie narastú.
- Pečieme na 180 stupňoch v dobre rozohriatej rúre na teplovzdušnom režime (vrtuľa) asi pol hodinu. Správne upečené odpaľované cessto je na povrhu tvrdé a zlatohnedé a vo vnútri duté a vypečené ideálne do sucha.
Príprava plnky
- Na karamelovú šľahačku dáme do malého kastrólika 3 PL kryštálového cukru. Cukor necháme (ideálne bez miešania) skaramelizovať do zlatohneda. Pozor, najprv sa vám môže zdať, že sa nič nedeje, ale keď sa cukor začne topiť, ide to rýchlo a môže prihorieť.
- Keď je celý cukor roztopený a nadobudne krásnu jantárovú farbu, odtiahneme hrniec z ohňa a nalejeme doň šľahačku. Ideálne, ak je teplá, aby čo najmenej prskala. V momente, kedy nalejeme šľahačku do skaramelizovaného cukru, cukor sa „zrazí“ a stvrdne. Premiešame, vrátime späť na oheň a miešame, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Takto pripravenú karamelovú šľahačku necháme vychladnúť a potom ju dáme na noc do chladničky – tento krok odporúčame určite dodržať, inak sa môže stať, že sa šľahačka nebude dať vyšľahať (aj s vysokým obsahom tuku).
- Na druhý deň si spravíme vanilkový krém. Žĺtky, cukor a škrob s troškou mlieka vymiešame mixérom do krémova. Zvyšné mlieko a rozpolený vanilkový lusk dáme variť. Keď mlieko zovrie, vyberieme vanilkový lusk, mlieko vlejeme do žĺtkovej zmesi, premiešame a vrátime späť povariť asi 2 minúty do zhustnutia. Necháme úplne vychladnúť. Môžeme prepasírovať cez jemné sitko, aby sme nemali hrudky. Zmäknuté maslo vyšľaháme do krémova a potom doňho všľaháme postupne vanilkový puding.
- Na polevu odoberieme z karamelovej šľahačky (tekutej) 3-4 PL, zmiešame ich s práškovým cukrom a teplou vodou, vymiešame do hladka.
- Venčeky prekrojíme a horné polovice namáčame v karamelovej poleve. Necháme zaschnúť.
- Posledným krokom je príprava karamelovej šľahačky. Cez noc vychladenú zmes vyberieme z chladničky, necháme ju asi 20 minút odstáť pri izbovej teplote a mixérom ju šľaháme ako šľahačku.
- Plnenie: na spodnú časť veterníka najprv ozdobným vreckom nanesiemne vanilkovú plnku, potom na ňu karamelovú šľahačku a prikryjeme vrchnou časťou veterníka s polevou.
Karamelové veterníky a ich kolegovia zo socialistickej cukrárne
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.