Karamelové veterníky
Karamelové veterníky
Karamelové veterníky
Karamelové veterníky
Karamelové veterníky
Karamelové veterníky nie sú jednoduchá vec, otvorene hovoríme. Skúšali sme viacero alternatív, kým sme si povedali, že áno, toto sú tie pravé veterníky. Postup je viackrokový a treba si ho dobre načasovať, verte nám však, že ten výsledok stojí za všetku námahu. Keď sa zahryznete do kombinácie hriešnych chutí – odpaľovaného cesta, vanilkovej plnky, karamelovej...

Karamelové veterníky nie sú jednoduchá vec, otvorene hovoríme. Skúšali sme viacero alternatív, kým sme si povedali, že áno, toto sú tie pravé veterníky. Postup je viackrokový a treba si ho dobre načasovať, verte nám však, že ten výsledok stojí za všetku námahu. Keď sa zahryznete do kombinácie hriešnych chutí – odpaľovaného cesta, vanilkovej plnky, karamelovej šľahačky a odpaľovaného klobúčika s karamelovou polevou (a podotýkame, že všetko doma vyrobené) –  tak si poviete, že aký je ten život krásny. Ak si chcete upiecť karamelové veterníky ako z cukrárne, pečte podľa nášho receptu.

Karamelové veterníky ako z cukrárne od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

  • 250 g vajec (alebo 4-5 kusov podľa veľkosti)
  • 240 g vody
  • 175 g hladkej múky
  • 120 g masla
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 1/4 ČL soli

Na vanilkovú plnku:

  • 500 ml mlieka
  • 50 g kukuričného škrobu
  • 3 žĺtky
  • 3-4 PL práškového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 250  g masla

Na karamelovú šľahačku:

  • 3 PL kryštálového cukru
  • 250 ml šľahačky (min.33%)

Na polevu:

  • 2 PL karamelu (použijeme zo surovín na prípravu karamelovej šľahačky)
  • 250 g práškového cukru
  • 1-2 PL horúcej vody

 

Ako na to?

 Prípravu karamelových veterníkov odporúčame rozdeliť na dva dni. V prvý deň si napečieme veterníky z odpaľovaného cesta a pripravíme si karamelovú šľahačku. Na druhý deň veterníky naplníme a oblejeme polevou. Táto dávka vystačí asi na 25-30 ks stredne veľkých veterníkov. Odporúčam najprv si prečítať celý návod a rozvrhnúť si prácu na dve fázy – jeden večer príprava karamelovej šľahačky a na druhý deň zvyšok.

  •  Na odpaľované cesto si dáme do hrnca vodu a maslo a zohrievame, kým sa maslo neroztopí. Keď zmes začne vrieť, stíšime oheň na slabo, alebo odtiahneme hrniec bokom, pridáme múku a varechou rýchlo miešame cesto. Vznikne nám lepkavá „guľa“ cesta. Hrniec na chvíľu vrátime späť na oheň a ešte chvíľu za stáleho miešania povaríme.
  • Cesto preložíme do čistej misy a postupne doň miérom zašľahávame rozmiešané vajíčka.
  • Cesto naplníme do zdobiaceho vrecka s ozdobnou špičkou a na plech vystlaný papierom tvarujeme venčeky (prípadne kľudne iné tvary). Pred pečením ich postriekame vodou. Vytvorí sa tak para, vďaka ktorej veterníky v rúre počas pečenia lepšie narastú.
  • Pečieme na 180 stupňoch v dobre rozohriatej rúre na teplovzdušnom režime (vrtuľa) asi pol hodinu. Správne upečené odpaľované cessto je na povrhu tvrdé a zlatohnedé a vo vnútri duté a vypečené ideálne do sucha.

Príprava plnky

  • Na karamelovú šľahačku dáme do malého kastrólika 3 PL kryštálového cukru. Cukor necháme (ideálne bez miešania) skaramelizovať do zlatohneda. Pozor, najprv sa vám môže zdať, že sa nič nedeje, ale keď sa cukor začne topiť, ide to rýchlo a môže prihorieť.
  • Keď je celý cukor roztopený a nadobudne krásnu jantárovú farbu, odtiahneme hrniec z ohňa a nalejeme doň šľahačku. Ideálne, ak je teplá, aby čo najmenej prskala. V momente, kedy nalejeme šľahačku do skaramelizovaného cukru, cukor sa „zrazí“ a stvrdne. Premiešame, vrátime späť na oheň a miešame, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  • Takto pripravenú karamelovú šľahačku necháme vychladnúť a potom ju dáme na noc do chladničky – tento krok odporúčame určite dodržať, inak sa môže stať, že sa šľahačka nebude dať vyšľahať (aj s vysokým obsahom tuku).
  • Na druhý deň si spravíme vanilkový krém. Žĺtky, cukor a škrob s troškou mlieka vymiešame mixérom do krémova. Zvyšné mlieko a rozpolený vanilkový lusk dáme variť. Keď mlieko zovrie, vyberieme vanilkový lusk, mlieko vlejeme do žĺtkovej zmesi, premiešame a vrátime späť povariť asi 2 minúty do zhustnutia. Necháme úplne vychladnúť. Môžeme prepasírovať cez jemné sitko, aby sme nemali hrudky. Zmäknuté maslo vyšľaháme do krémova a potom doňho všľaháme postupne vanilkový puding.
  • Na polevu odoberieme z karamelovej šľahačky (tekutej) 3-4  PL, zmiešame ich s  práškovým cukrom a teplou vodou, vymiešame do hladka.
  • Venčeky prekrojíme a horné polovice namáčame v karamelovej poleve. Necháme zaschnúť.
  • Posledným krokom je príprava karamelovej šľahačky. Cez noc vychladenú zmes vyberieme z chladničky, necháme ju asi 20 minút odstáť pri izbovej teplote a mixérom ju šľaháme ako šľahačku.
  • Plnenie: na spodnú časť veterníka najprv ozdobným vreckom nanesiemne vanilkovú plnku, potom na ňu karamelovú šľahačku a prikryjeme vrchnou časťou veterníka s polevou.

Karamelové veterníky a ich kolegovia zo socialistickej cukrárne

Laskonky

Punčový rez

Opitý Izidor

Špice s likérom

 

 

Leave a Reply