Kokosky
Kokosky
Kokosky

Kokosky sú proste klasika. Keď sme boli malé, predávali ich v cukrárňach a už ako deti sme ich mali veľmi rady. Dnes sme veľké a vieme si ich napiecť aj samé. Pekne po poriadku, najprv linecké kolieska, potom kakaový krém, nejaký dobrý lekvárik a navrch čiapočka vo forme kokosovej pusinky. A aby toho nebolo málo, ešte to celé dozdobíme dobrou horkou čokoládou. Pečte s nami aj dnes.

Kokosky – obľúbený zákusok z cukrární od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 60 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • Štipka prášku do pečiva

 

Na kokosové pusinky:

  • 3 bielky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g strúhaného kokosu

 

Na plnku:

  • 180 g mäkkého masla
  • 50 g práškového cukru
  • 15 g kakaového prášku
  • Kyslý lekvár (napr.ríbezľový)

 

Na polevu:

  • Asi 150 g horkej čokolády
  • 1 PL rastlinného oleja neutrálnej chuti alebo kúsok masla

 

Ako na to?

  • Najprv si pripravíme cesto na krehké keksíky. Preosiatu múku premiešame s kypriacim práškom a práškovým cukrom, potom pridáme žĺtok a zmäknuté maslo a vypracujeme cesto, ktoré necháme odležať hodinu v chladničke.
  • Predhrejeme rúru na 160 stupňov a vystelieme dva plechy papierom na pečenie.
  • V čistej a suchej mise začneme šľahať bielky, keď sa všetka tekutina premení na slabú penu, pridáme kryštálový cukor a šľaháme do tuhej špičky.
  • Jemne vmiešame strúhaný kokos.
  • Pomocou zdobiaceho vrecka alebo hrubšieho igelitového sáčkus odstrihnutou špičkou nanášame na pečiaci papier kolieska – kupolky, ktoré dáme sušiť do rúry na 15-20 minút, potom vypneme ohrev a pri pootvorených dvierkach ich necháme v rúre dosušiť, až kým nevychladnú.
  • Odležané krehké cesto vyvaľkáme na pol cm hrúbku na pomúčenej doske a vykrajujeme kolieska čo najpodobnejšej veľkosti, ako sme napiekli kokosové pusinky. Dáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180 stupňoch asi 10 minút.
  • Medzitým si pripravíme plnku. Mäkké maslo zmiešame s preosiatym cukrom a kakaom a vyšľaháme do nadýchaného krému.
  • Krém zdobiacim vreckom nanesieme do tvaru kružnice na keksíky, v strede necháme voľné miesto, do ktorého dám trochu lekváru.
  • Na krém kladieme kokosové pusinky. Takto pripravené kokosky dáme do chladničky, aby krém dobre stuhol.
  • Nakoniec ich namáčame v čokoláde, ktorú sme spolu s tukom roztopili vo vodnom kúpeli.

Kokosky sa vám pozdávali? Možno sa vám budú aj ďalšie cukrárenské klasiky:

Medový rez

Opitý Izidor

Medový krémeš

Karamelové veterníky

Leave a Reply