Kváskové rožky bol recept, ktorý nás zamestnával posledné dni, až týždne celkom intenzívne. Začalo to kurzom kváskového rožkovania, aby sme pochopili zásady prípravy a pečenia kváskových rožkov. A tieto zásady sme potom aplikovali v našej skúšobnej kuchyni, kde sme sa hrali s vývojom nášho receptu. Chceli sme totižto rožky trochu “obzvláštniť”. A keďže máme dobré skúsenosti s pridávaním tekvice a jej rozmixovanej podoby do pečenia, skúsili sme ju aj v tomto recepte. A výsledok? Mäkké, krásne žlté rožteky, ktoré vydržia dlho čerstvé a mäkké, neobschnú ani nestvrdnú. Ak kváskujete, rovno chystajte rozkvas!
Kváskové rožky s tekvicovým pyré od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 430 g hladkej múky
- 100 g rozkvasu (návod na prípravu viď nižšie)
- 150 ml vody
- 50 g bravčovej masti
- 4 PL tekvicového pyré
- 15 g soli
Ako na to?
- Večer pred spaním si prirpavíme rozkvas. Do misky dáme 100 g múky (rovnakej, akú používame na prípravu kvásku), 100 ml vody a materský kvások. Zamiešame a necháme prikryté igelitom do rána pri izbovej teplote kvasiť.
- Ráno odoberieme z rozkvasu 100 g, zvyšok vrátime späť do pohára a do chladničky.
- K rozkvasu pridáme hladkú múku, masť, tekvicové pyré (môžete použiť mrazené ale aj čerstvú tekvicu – ideálne hokaido alebo maslovú, ktorú rozmixujete na kašu), soľ, vodu a asi 15 minút miesime, kým sa cesto nezačne odlepovať od misy.
- Cesto potom ešte ručne premiesime na zľahka pomúčenej doske, aby bolo pružné a hladké. Necháme prikryté igelitom kysnúť až do zdvojnásobenia objemu.
- Potom cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí, každú premiesime a vytvarujeme bochníčky. Jednotlivé bochníčky potom rozvaľkáme do tvaru oválu. Ovál si položíme na dosku pred seba vodorovne a jednu stranu oválu (užšiu, ktorá je ďalej od náš) natiahneme do šírky. Zhora nadol potom rolujeme cesto. Pravou rukou rolujeme zhora dole a ľavou rukou sa snažíme naťahovať spodný cíp cesta dolu. Trochu náročné na popísanie, na youtube určite nájdete návod ako rolovať rožky .
- Zrolované rožky položíme švom nadol na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich, opäť prikryté igelitom, kysnúť, kým viditeľne nezväčšia svoj objem.
- Podkysnuté rožky pečieme v parnom režime na 230 stupňoch asi 13-14 minút do zlatista. Ak nemáte parnú rúru, vložte počas rozohrievania na dno rúry do ohňovzdornej nádoby vodu, ktorá vytvorí paru.
- Rožky necháme vychladnúť, až potom ich rozrežeme alebo jeme (počas chladnutia sa ešte zvnútra dopeká striedka).
Kváskové rožky vás oslovili? Ak sa zaujímate o kváskové recepty, máme ich hneď niekoľko:
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.