Kysnutý koláč s jablkami a škoricou
Kysnutý koláč s jablkami a škoricou
Kysnutý koláč s jablkami a škoricou
Kysnutý koláč s jablkami a škoricou
Kysnutý koláč sa nám nejako aicky viaže k minulosti. Naša babka pekávala kysnuté koláče veľmi často a vždy ich riadne obohatila ovocím, ktoré bolo práve v sezóne. Keď ideme na chalupu, aj tu vždy pečieme kysnuté koláče. Dajú sa totižto ľahko pripraviť, aj bez váhy, aj bez špeciálneho vybavenia. Stačia vám základné suroviny, mocné ruky...

Kysnutý koláč sa nám nejako aicky viaže k minulosti. Naša babka pekávala kysnuté koláče veľmi často a vždy ich riadne obohatila ovocím, ktoré bolo práve v sezóne. Keď ideme na chalupu, aj tu vždy pečieme kysnuté koláče. Dajú sa totižto ľahko pripraviť, aj bez váhy, aj bez špeciálneho vybavenia. Stačia vám základné suroviny, mocné ruky na miesenie a jedna rúra, ktorá ako tak pečie :-). Tento kysnutý koláč s jablkami a škoricou je príkladom čistej improvizácie a vyšiel na jednotku. Najprv vám poslúži ako koláč ku káve, potom ako večera a napokon aj ako raňajky k šálke mlieka.

Kysnutý koláč s jablkami a škoricou

Potrebujeme:

  • 350 g hladkej múky (ak nemáte váhu, dajte 15 kopcovitých lyžíc múky)
  • 80 g kryštálového cukru (asi 4 PL)
  • 250 ml mlieka
  • 150 g masla
  • 3 vajcia
  • pol kocky čerstvých kvasníc
  • asi 5 väčších jabĺk
  • 80 g kryštálového cukru
  • mletá škorica a kryštálový cukor na posypanie jabĺk

Ako na to?

  • Do polovice vlažného mlieka rozdrobíme droždie, cukor a polovicu múky. Rozmiešame na kašu.
  • Dva žĺtky, druhú polovicu múky, druhú polovicu mlieka a 50 g masla jednoducho položíme na pripravenú kašu. Misku prikryjeme potravinovou fóliou a necháme hodinu na teplom mieste kysnúť.
  • Po hodine všetko spolu premiešame a vymiesime hladké cesto, ktoré ostane vláčne a trochu lepkavé. Tak ako je ho necháme ho v miske, prikryté fóliou, asi pol hodinu kysnúť.
  • Vykysnuté cesto mokrými rukami roztlačíme na vymastený plech a necháme ho podkysnúť, kým si pripravíme jablkovú zmes.
  • Jablká očistíme, vyberieme jaderník a nakrájame ich na malé kocky.
  • 2 bielky, ktoré nám ostali a 80 g cukru vyšľaháme do peny. Keď je pena polotuhá, prišľaháme k bielkam zvyšné vajce.
  • Jablká rozložíme na povrch podkysnutého cesta, posypeme ich mletou škoricou, zalejeme vajíčkovou zmesou a v prípade potreby ešte posypeme cukrom. Na povrch poukladáme na tenké plátky nakrájané zvyšné maslo (100 g) a dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme asi 35-40 minút do zlatohneda.
  • Upečený kysnutý koláč necháme vychladnúť.

Vyskúšajte tiež

Pridajte si do vašej zbierky jablkových alebo kysnutých koláčov aj tieto:

Jablkovo černicový koláč s posýpkou

Kysnutý ríbezľový koláč

Kysnuté čučoriedkové uzly s cukrovým sirupom

 

Leave a Reply