Kysnutý koláč s jablkami a škoricou
Kysnutý koláč s jablkami a škoricou
Kysnutý koláč s jablkami a škoricou
Kysnutý koláč s jablkami a škoricou

Kysnutý koláč sa nám nejako automaticky viaže k minulosti. Naša babka piekavala kysnuté koláče veľmi často a vždy ich riadne obohatila ovocím, ktoré bolo práve v sezóne. Keď ideme na chalupu, aj tu vždy pečieme kysnuté koláče. Dajú sa totižto ľahko pripraviť, aj bez váhy, aj bez špeciálneho vybavenia. Stačia vám základné suroviny, mocné ruky na miesenie a jedna rúra, ktorá ako tak pečie :-). Tento kysnutý koláč s jablkami a škoricou je príkladom čistej improvizácie a vyšiel na jednotku. Najprv vám poslúži ako koláč ku káve, potom ako večera a napokon aj ako raňajky k šálke mlieka. 

Kysnutý koláč s jablkami a škoricou

Potrebujeme:

  • 350 g hladkej múky (ak nemáte váhu, dajte 15 kopcovitých lyžíc múky)
  • 80 g kryštálového cukru (asi 4 PL)
  • 150 ml mlieka
  • 100 ml šľahačky
  • 150 g masla
  • 3 vajcia
  • pol kocky čerstvých kvasníc
  • asi 5 väčších jabĺk
  • 80 g kryštálového cukru
  • mletá škorica a kryštálový cukor na posypanie jabĺk

Ako na to?

  • Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, cukor a polovicu múky. Rozmiešame na kašu.
  • Jeden žĺtky, druhú polovicu múky, šľahačku a 50 g masla jednoducho položíme – nasypeme na pripravenú kašu. Misku prikryjeme potravinovou fóliou a necháme hodinu na teplom mieste kysnúť.
  • Po hodine všetko spolu premiešame a vymiesime hladné cesto na pomúčenej doske. Necháme ho v miske, prikryté fóliou asi pol hodinu kysnúť.
  • Vykysnuté cesto rukami roztlačíme na vymastený plech a necháme ho podkysnúť, kým si pripravíme jablkovú zmes.
  • Jablká očistíme, vyberieme jaderník a nakrájame ich na malé kocky.
  • Bielky, ktoré nám ostali a jedno celé vajce a 80 g cukru vyšľaháme do peny.
  • Jablká rozložíme na povrch podkysnutého cesta, posypeme ich mletou škoricou, zalejeme vajíčkovou zmesou a v prípade potreby ešte posypeme cukrom. Na povrch poukladáme na tenké plátky nakrájané zvyšené maslo (100 g) a dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme asi 35 minút do zlatohneda.
  • Upečený koláč necháme vychladnúť. Nezjedené kúsky zabalíme do alobalu alebo fólie aby neobschli.

Pridajte si do vašej zbierky jablkových alebo kysnutých koláčov aj tieto:

Jablkovo černicový koláč s posýpkou

Kysnutý ríbezľový koláč

Kysnuté čučoriedkové uzly s cukrovým sirupom

Leave a Reply