marhuľový sirup
marhuľový sirup
marhuľový sirup
V sezóne ovocia a zavárania máme pre vás recept z marhúľ, ktorý sa vám určite zapáči. Z marhúľ sa asi najbežnejšie robí džem – lekvár – marmeláda, ale asi menej obvyklé je, spracovať ich na sirup. Marhuľový sirup je už niekoľko rokov u nás prvou vecou, ktorú robím z marhúľ. Na dvore máme starú, ale...

V sezóne ovocia a zavárania máme pre vás recept z marhúľ, ktorý sa vám určite zapáči. Z marhúľ sa asi najbežnejšie robí džem – lekvár – marmeláda, ale asi menej obvyklé je, spracovať ich na sirup. Marhuľový sirup je už niekoľko rokov u nás prvou vecou, ktorú robím z marhúľ. Na dvore máme starú, ale bohato rodiacu marhuľku, ale často nám marhule z nej pojedia veveričky skôr, než stihnú dozrieť. Tento rok sa ich urodilo dosť aj pre nás, aj pre veverice, takže sirupy sú už hotové, teraz ma čaká varenie lekváru. Ak si chcete spraviť marhuľový sirup, čítajte ďalej, je to celkom jednoduché.

Marhuľový sirup od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 1 kg odkôstkovaných marhúľ
  • 500 g vody
  • 1 ČL kyseliny citrónovej
  • 800 g cukru (množstvo cukru závisí od kyslosti marhúľ, prezreté ho potrebujú menej)

 

Ako na to?

  • Očistené, zdravé marhule bez kôstok rozmixujeme ponorným mixérom na kašu. Zmiešame ju s vodou, privedieme do varu a povaríme asi 10 minút.
  • Potom odstavíme z ohňa a necháme minimálne 12 hodín (napr.cez noc) postáť.
  • Po tomto čase pridáme do marhúľ cukor a opäť ich povaríme asi 15 minút (miešame, aby neprihoreli).
  • Odstavíme z ohňa, pridáme kyselinu citrónovú (ktorá jednak sirup dochutí, zakonzervuje a udrží peknú farbu), riadne premiešame.
  • Pripravenú marhuľovú zmes teraz prepasírujeme cez veľmi jemné sitko, aby sme zachytili prípadné kostrnky, šupky a pod. a získali hladkú textúru sirupu.
  • Ešte horúci sirup nalievame do vysterilizovaných fliaš a rovno ich zatvárame.
  • Sirup netreba sterilizovať, uchovávame ho na chladnom a tmavom mieste. Riedime v pomere asi 1:6, podávame s ľadom.

Spracovávanie ovocia zo záhrady

Ak vám po prepasírovaní marhúľ ostane veľa dužiny, nevyhadzujte ju, pridajte ju do ďalších marhúľ a uvarte z nich lekvár. A vedeli ste, že dobrý sirup sa dá spraviť takmer z každého ovocia? Máme pre vás zopár tipov, ako si pripraviť jablkovo-tekvicový sirup s badiánom (na teplé aj studené použitie), škoricový sirup alebo napríklad super osviežujúci citrónový sirup alebo lekvár:

Citrónový sirup a lekvár

Jablkovo tekvicový sirup s badiánom

Škoricový sirup na teplé aj studené nápoje

 

Leave a Reply