orechové rožky
orechové rožky
orechové rožky
orechové rožky
Na jeseň som niekde počula v rádiu, že bude nedostatok orechov. Tak som si spravila zásoby. Priveľké. Teraz mám plnú mrazničku orechov a aj keď moje lásky domáce jedia orechy na kvantá, pomaly z nich ubúda. Tak si vravím, no nič, idem piecť orechové. A hneď takáto parádna vec. Jednoduchá, trvanlivá, praktická a veľmi chutná....

Na jeseň som niekde počula v rádiu, že bude nedostatok orechov. Tak som si spravila zásoby. Priveľké. Teraz mám plnú mrazničku orechov a aj keď moje lásky domáce jedia orechy na kvantá, pomaly z nich ubúda. Tak si vravím, no nič, idem piecť orechové. A hneď takáto parádna vec. Jednoduchá, trvanlivá, praktická a veľmi chutná. Orechové rožky z krehkého cesta, ktoré máte raz dva hotové. Ku kávičke, k čaju, na raňajky, na desiatu, alebo len tak, na zahryznutie. Pečte s nami!

Orechové rožky z krehkého cesta

Ingrediencie:

300 g preosiatej hladkej múky

50 g preosiateho práškového cukru

1/2 ČL kypriaceho prášku

100 g mäkkého masla

2 PL kyslej smotany alebo bieleho jogurtu

1 vajce

 

Na plnku:

120 g mletých orechov (vlašské, alebo mix s mandľami)

50 g nastrúhaného marcipánu (nemusí byť, potom však odporúčame pridať aspoň jednu kopcovitú lyžicu práškového cukru)

1 bielok

2 PL marhuľového lekváru

asi 2 PL horúcej vody

 

Ako na to?

Preosiatu múku, kypriaci prášok a práškový cukor premiešame, pridáme vajce, maslo a smotanu a vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme aspoň pol hodinu v chladničke. S vychladnutným cestom sa lepšie pracuje, mäkké cesto sa lepí a vyžaduje prisypávanie múky.

Kým cesto odpočíva, pripravíme si plnku. Mleté orechy polejeme horúcou vodou, pridáme nastrúhaný marcipán, bielok a džem a mixérom vymiešame do homogénnej plnky. Necháme ju pri izbovej teplote odstáť.

Odpočinuté cesto rozvaľkáme na ľahko pomúčenej doske asi na hrúbku pol cm, vykrajujeme väčšie kolieska (my sme použili vykrajovačku s priemerom 7 cm). Plnku naplníme do ozdobného vrecka s okrúhlou špičkou.

Na každé koliesko cesta nanesieme do stredu plnku, cesto preložíme na polovicu a opatrne prstami postláčame okraje, aby sa dobre spojili a plnka pri pečení nevytiekla.

Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s trochou vody a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov do zlatohneda. Bude to trvať asi 20-25 minút.

Hotové orechové rožky necháme vychladnúť a podávame ich posypané práškovým cukrom.

Pre všetkých milovníkov orechov máme ešte veľa orechových inšpirácií:

Orechový koláč z lieskovcov bez múky

Jablkový závin s orechami

Žĺtkové orechové rezy

Dvojfarebné orechové rezy s citrónovou polevou

 

 

Leave a Reply