Dlho som nepiekla tento perníkový závin. Až mi ho jedna naša stála fanynka pripomenula. Prehrabala som náš archív a našla som recept, ktorý mi kedysi poslala jedna naša iná fanynka. Upiekla som ho a celá kuchyňa sa nám rozvoňala perníkom, Vianocami a jesenným upršaným dňom. Čo vám budem hovoriť, dva veľké záviny sa zjedli len...

Dlho som nepiekla tento perníkový závin. Až mi ho jedna naša stála fanynka pripomenula. Prehrabala som náš archív a našla som recept, ktorý mi kedysi poslala jedna naša iná fanynka. Upiekla som ho a celá kuchyňa sa nám rozvoňala perníkom, Vianocami a jesenným upršaným dňom. Čo vám budem hovoriť, dva veľké záviny sa zjedli len taký lupot. A práve preto som ani nie do týždňa zamiesila cesto, aby som ho upiekla ešte raz. Ako sa poznám, do Vianoc bude ešte niekoľko repríz :-).

Perníkový závin s orechmi a sušenými slivkami od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

  • 1 vanilkový cukor
  • 4 veľké lyžice medu
  • 250 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • 600 g hladkej múky
  • 3 celé vajcia
  • 1 veľká lyžica sódy bikarbóny
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL mletých klinčekov

 

Na plnku:

  • Slivkový lekvár, asi tri hrste nasekaných vlašských orechov, nasekané sušené slivky (prípadne aj iné sušené ovocie
  • 1 vajce na potretie

 

Ako na to?

  •  V mise riadne premiešame vanilku, med, práškový cukor a maslo. Potom pridáme vajcia a dobre premiešame.
  • Múku so sódou bikarbónou, škoricou a klinčekmi premiešame a postupne vsypeme do vymiešanej maslovo medovej zmesi.
  • Na pomúčenej doske vymiesime cesto, zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme minimálne 3 hodiny, najlepšie však cez noc v chladničke odpočívať.
  • Na druhý deň cesto rozdelíme na dve časti, každú vyvaľkáme na hrúbku niečo medzi 0.5-1 cm, bohato potrieme lekvárom a posypeme nasekanými orechmi, sušenými slivkami prípadne aj iným sušeným ovocím. Zrolujeme natesno do rolády, uzavrieme boky a oba záviny dáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme asi 25-30 minút na 190 stupňoch. Odporúčame perník sledovať počas pečenia, keď začne tmavnúť a pevnieť na dotyk, radšej ho vyberieme z rúry, aby príliš nestvrdol.
  • Perníkový závin podávame po vychladnutí k čaju alebo ku káve. Ak ho hneď nezjete, závin dlho vydrží.

Vianočné recepty z knihy Takmer zabudnuté recepty

Už máte našu knihu Takmer zabudnuté recepty? Nájdete v nej – okrem iného – jednu celú kapitolu venovanú vianočným receptom ale aj jesenné recepty s mnohhými nápadmi na perníky a medovníky, ktoré vám rozvoňajú kuchyňu.

Knihu si môžete objednať pre seba alebo niekoho blízkeho ako darček aj hneď teraz na našej stránke. Kým nám zásoby vydržia, ku každej knihe pribalíme ako darček receptárik Kváskové recepty od Sisters Bakery. Poštovné máte u nás zadarmo. Neváhajte a objednávajte, kým ešte receptáriky máme.

Netradičné perníkové recepty

Páčil sa vám recept na perníkový závin? Ak máte radi perníky a recepty s perníkovým korením, ponúkame vám náš výber netradičných perníkových receptov.

Perníkové šišky s karamelovou polevou a lieskovcami

Jablkové perníky na jeseň

Jogurtový koláč s ríbezľami a perníkovým cestom

Perníkový chlebík z ražnej múky

Hruškový perníkový brownie s perníkovým korením

Domáce parené buchty so strúhaným perníkom

 

Leave a Reply