Punčový rez
Punčový rez

Zistili sme, že nájsť recept na dobrý punčový rez nie je vôbec jednoduché. Už dlhšiu dobu sme skúšali rôzne recepty a ich obmeny, až sme náhodou objavili, že naša susedka upiekla punčák a vyzeral hriešne dobre. Tak sme ju poprosili o recept, viackrát sme ho odskúšali a presvedčili sme sa, že toto je punčový rez, ktorý chceme „dať na papier“ a recept sprístupniť na našej stránke. Je veľmi chutný, šťavnatý, s jemným nádychom rumovej a malinovej chuti. Tak sa nenechajte ponúkať a vyskúšajte ho.

Punčový rez s malinovým sirupom a rumom od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Cesto (spodný a vrchný plát):

  • 400 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 300 g práškového cukru
  • 200 ml oleja
  • 400 g hladkej múky
  • 1 kypriaci prášok

Cesto (stredný plát):

  • 5 vajec
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 5 PL polohrubej múky
  • 1 kyprici prášok

Šťava na namáčanie:

  • 200 ml vody
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 ml rumu
  • 100 ml malinového sirupu
  • Šťava z 2 citrónov
  • Šťava z 1 pomaranča (alebo pomarančového sirupu)
  • Ešte trochu rumu zmiešaného s vodou na potieranie plátov cesta a kyslý lekvár na pláty

Poleva:

  • Asi 200 g práškového cukru
  • 2-3 PL zo šťavy na namáčanie

Ako na to?

  • Celé vajcia šľaháme a po trošičke prilievame cícerkom olej (za stáleho šľahania) a šľaháme do hustejšieho bledožltého nadýchaného krému.
  • Pridáme cukor a premiešame, prilejeme asi polovicu mlieka. Múku s kypriacim práškom preosejeme do vajíčkovej zmesi a premiešame, prilejeme zvyšok mlieka a premiešame ešte raz.
  • Zmes rozdelíme na dva menšie plechy vystlané papierom na pečenie (odporúčame ich najprv potrieť tukom, až potom vystlať papierom, takto sa papier nebude krčiť a upečené pláty ostanú pekne hladké).
  • Pečieme na teplovzdušnom režime (ventilátor) na 200 stupňoch asi 10 minút, kým nezačne cesto jemne chytať farbu. Pri teplovzdušnom režime môžeme piecť oba plechy naraz.
  • Kým sa pečú dva pláty, pripravíme si cesto na stredný plát. Žĺtky vymiešame s cukrom do bledého krému, pridáme preosiatu múku s kypriacim prášom a premiešame.
  • Napokon gumenou varechou vmiešame do tuha vyšľahané bielky.
  • Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 200 stupňoch asi 8-10 minút do zlatohneda.
  • Na šťavu na namáčanie prevaríme vodu s cukrom, necháme vychladnúť, potom do sirupu pridáme rum, malinový (alebo iný červený sirup), šťavu z citrónov a pomaranča a premiešame.
  • Zo šťavy odložíme bokom asi 2-3 PL, ktoré neskôr použijeme na polevu.
  • Spodný plát cesta potrieme rumom rozriedeným s vodou a nanesieme tenkú vrstvu lekváru.
  • Stredný pás rozdelíme na menšie kúsky ( aby sa nám lepšie namáčal), my sme ho rozdelili na 8 častí. Tieto necháme úplne nasiaknuť malinovou šťavou. Namočené kúsky plátu opatrne poukladáme na spodný plát cesta.
  • Vrchný plát cesta opäť potrieme rumom s vodou, natrieme lekvárom a lekvárovou stranou nadol ho položíme na vrstvu namočeného cesta.
  • Koláč rovnomerne zaťažíme a necháme ho stáť cez noc.
  • Na druhý deň odstránime zaťaženie. Koláč potrieme polevou (na ktorú mixérom dohladka vymiešame práškový cukor spolu s 2-3 PL odloženej šťavy (alebo ho zmiešame s červeným sirupom, aby sa sfarbil do ružova) a polevu necháme zaschnúť.
  • Po zaschnutí polevy koláč krájame na kocky.

Odporúčame vám pozrieť sa aj na naše ďalšie recepty tradičných cukrárenských dobrôt:

Medový krémeš

Karamelové veterníky

Arašidové laskonky

Kokosky

Leave a Reply