Rýchly ražný chlieb – trasený chlieb
Rýchly ražný chlieb – trasený chlieb
rýchly ražný chlieb
Rýchly ražný chlieb je môj prvý recept, ktorý zaraďujem už do nového roka. Vianoce sú za nami a keď prešli aj vianočné sviatky, mňa zas popadla tvorivá chvíľa a tak som rozmýšľala, čo napečiem. Vyhrala praktická stránka veci, chcela som niečo, čo rovno využijem na Silvestra. A tak som upiekla chlebík, na ktorý sa chystám...

Rýchly ražný chlieb je môj prvý recept, ktorý zaraďujem už do nového roka. Vianoce sú za nami a keď prešli aj vianočné sviatky, mňa zas popadla tvorivá chvíľa a tak som rozmýšľala, čo napečiem. Vyhrala praktická stránka veci, chcela som niečo, čo rovno využijem na Silvestra. A tak som upiekla chlebík, na ktorý sa chystám už dlhšie. Rýchly ražný chlieb, známy tiež ako trasený chlieb. Je typický pre oblasť Tirolska a má za sebou dlhú tradíciu. Okrem toho, že je rýchlo hotový, pečie sa do chrumkava a sucha, aby dlho vydržal. Najlepšie chutí so syrom, u nás teda jednoznačne vyhráva syr našich kámošov farmárov – Hiadlovec zo Slovenskej Ľupče. 

Rýchly ražný chlieb – trasený chlieb od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 380 g hladkej ražnej múky (môže byť aj ražná chlebová)
  • 180 g pšeničnej hladkej múky
  • 400 ml vlažnej až teplej vody
  • 100 ml sódy alebo neutrálnej minerálky
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 2 ČL soli
  • Po pol ČL celej rasce, celého anízu, celého koriandra a celého feniklu
  • Trochu hrubej múky alebo krupice na podsýpanie
  • Trochu ražnej múky na posypanie

Ako na to?

  • Do vlažnej vody rozpustíme cukor a droždie.
  • V mise premiešame oba druhy múk, do stredu nalejeme drožďovú vodu, sódu a soľ, pridáme v mažiari roztlčenú zmes korenín a varechou miešame, kým sa prísady neprepoja a nevznikne hladké ale lepkavé cesto. Prikryté fóliou ho necháme pri izbovej teplote asi hodinu vykysnúť.
  • Cesto potom pomocou stierky vyklopíme na pracovnú dosku, ktorú sme dobre vysypali krupicou. Cesto pomocou stierky (alebo cukrárenskej karty) trochu premiesime a rozdelíme ho na 6 rovnakých častí.
  • Každú časť zľahka vytvarujeme do gule, položíme na okrúhlu dosku posypanú ražnou múkou a doskou trasieme tak, aby sa cesto roztieklo na „placku“ s hrúbkou asi pol cm. Ak je cesto tuhšie (môže sa stať, keďže múky môžu byť rôzne savé), zľahka mu pomôžeme pomúčenými prstami.
  • Placky z cesta opatrne presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na jeden plech nám vyšli tri placky s priemerom max.do 20 cm..
  • Na plechu necháme cesto ešte podkysnúť (asi 20 min.). Medzitým si dobre rozohrejeme rúru na 210 stupňov. Ražné chlebíky pečieme asi 25 minút, kým sa nesfarbia do hnedasta a neostanú chrumkavé.
  • Takto upečený rýchly ražný chlieb necháme na mriežke vychladnúť. Správne upečené budú chrumkavé a suché a vďaka tomu aj dlho trvanlivé.
  • Podávame ich ako prílohu k studeným misám, k nátierkam, alebo si ich len tak chrumkáme k nápojom alebo na výlete. Výborne sa k nemu hodí nejaký dobrý syr – my odporúčame slovenský syr Hiadlovec, ktorý vyrábajú naši kámoši, šikovní farmári v Slovenskej Ľupči.

Domáci chlieb a pečivo

Ak si zrovna dnes nepôjdete upiecť náš rýchly ražný chlieb, máme na záver ešte šikovný prehľad niektorých receptov z našej dielne na domáce chleby a pečivká. Fakt stoja za vyskúšanie:

Domáca ciabatta

Grahamové rožky

Hotdogové rožky so sezamom

Zemiakový chlieb z ražného kvásku

Žemle kaiserky

Bavorské praclíky

 

 

 

Leave a Reply