makový koláč
makový koláč
Tento krásny a úžasne chutný makový koláč sme raz dávno pripravovali pre Billu ako video recept a mali sme možnosť spolupracovať na príprave s jedným fotografom, ktorý je majstrom svojho remesla. V priestrannom fotoštúdiu sme sa nevedeli vynadívať na všetky rekvizity, ktoré človek potrebuje k príprave koláčikov a najmä k ich servírovaniu. Možnosť spolupracovať s...

Tento krásny a úžasne chutný makový koláč sme raz dávno pripravovali pre Billu ako video recept a mali sme možnosť spolupracovať na príprave s jedným fotografom, ktorý je majstrom svojho remesla. V priestrannom fotoštúdiu sme sa nevedeli vynadívať na všetky rekvizity, ktoré človek potrebuje k príprave koláčikov a najmä k ich servírovaniu. Možnosť spolupracovať s týmto pánom fotografom bola jedným nezabudnuteľným zážitkom. Keď spisujem tento recept, spomínam si, že bolo – podobne ako teraz – jesenné obdobie a pomaly pomaličky sa schyľovalo k predvianočnému času. Je to presne čas na takúto dobrotu.Upečte si aj vy tento slávnostný makový koláč, verte, že si ho obľúbite.

Slávnostný makový koláč s bielkovou penou od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 150 g masla (alternatívne možno použiť aj rastlinný tuk)
  • 270 g hladkej múky
  • 130 g práškového cukru
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 1 celé vajce

Na plnku:

  • 300 mletého maku
  • 300 ml mlieka
  • 80 g rozpusteného masla
  • 80 g kryštálového cukru
  • 80 g kukuričného škrobu (alebo dva Zlaté Klasy)
  • 1 vajce

Na bielkový sneh:

  • 3 bielky
  • 200 g kryštálového cukru

Postup:

  • Všetky prísady na cesto dáme do misy, premiešame lyžicou a ručne vypracujeme hladké cesto.
  • Cesto natlačíme na dno a po bokoch okrúhlej formy s priemerom 20 cm a necháme v chladničke minimálne pol hodinu stuhnúť.
  • Na plnku premiešame mak, rozpustené maslo, cukor, asi 300 ml mlieka, rozšľahané vajce a škrob rozpustený v zvyšných 50 ml mlieka. Plnku nalejeme do stuhnutého cesta.
  • Pečieme v dobre rozohriatej rúre na 180 stupňoch 45 – 50 minút.
  • Ked‘ sa cesto dopečie, v čistej mise vyšľaháme do tuha bielky s cukrom a nanesieme ich na koláč, ktorý vrátime späť do rúry piecť ešte asi na 10 – 15 minút, kým sa nezačne sneh z bielkov pekne sfarbovať do bledohneda.
  • Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Tento krok nepodceníme, koláč sa chladnutím ešte zvnútra dopeká, aby plnka riadne stuhla.

A na záver ešte zopár tipov na slávnostné koláče a torty:

Sacherova torta

Čokoládové rezy s mätovou plnkou

Čerešňová torta pre náročných

Bezlepková pohánková torta s brusnicami

 

 

Leave a Reply