špekulacius
špekulacius
špekulacius
Perníky môžu byť aj chrumkavé. Tieto naše sú vlastne voňavé sušienky s perníkovým korením špekulacius a výborne sa dopĺňajú s marcipánovou plnkou. V našom recepte nižšie nájdete návod aj na to, ako si toto korenie doma namiešať len z troch prísad. Môžete ho potom počas celej sezóny používať na dochucovanie vianočného pečiva, perníkov a medovníkov....

Perníky môžu byť aj chrumkavé. Tieto naše sú vlastne voňavé sušienky s perníkovým korením špekulacius a výborne sa dopĺňajú s marcipánovou plnkou. V našom recepte nižšie nájdete návod aj na to, ako si toto korenie doma namiešať len z troch prísad. Môžete ho potom počas celej sezóny používať na dochucovanie vianočného pečiva, perníkov a medovníkov. Tak poďme na to.

Špekulacius keksíky plnené marcipánovou plnkou od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 125 g jemného hnedého cukru
  • 1 vajce
  • 3 ČL mletej škorice
  • Štipka mletých klinčekov
  • Štipka mletého kardamomu
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • 60 g mletých mandlí
  • 1 ČL kypriaceho prášku

 

Marcipánová plnka:

  • 100 g marcipánu
  • 50 g bielej čokolády
  • 30 g masla
  • 100 ml šľahačky

 

Ako na to?

  • Maslo s cukrom vymiešame do hladka, vmiešame vajce, korenia a citrónovú kôru a vyšľaháme do krémova.
  • Pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom a ručne vypracujeme cesto. To zabalíme do plastovej fólie a necháme v chladničke odstáť asi hodinu. Kľudne aj cez noc.
  • V deň pečenia si pripravíme plnku. Šľahačku privedieme do varu, zalejeme ňou na kúsky nalámanú čokoládu, rozmiešame, pridáme nastrúhaný marcipán a maslo a vymiešame do hladka. Plnku necháme riadne vychladiť v chladničke (aj niekoľko hodín).
  • Odpočinuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenko (asi na 3 mm) a vykrajujeme z neho keksíky. Tie ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre na 190 stupňoch asi 10-12 minút do chrumkava.
  • Na plnku vyšľaháme pripravenú zmes šľahačom a pomocou ozdobného vrecka ju nanášame na keksíky, ktoré vždy po dva zlepujeme.

Pozrite sa na výber receptov z našej vianočnej zbierky:

Ražné perníky s čokoládou

Perníkový rez

Perníkový chlebík

Metrový koláč

Perníky s rumovou polevou

Medové rezy

Bratislavské rožky

Žltkové orechové rezy

 

Leave a Reply