Perníky môžu byť aj chrumkavé. Tieto naše sú vlastne voňavé sušienky s perníkovým korením špekulacius a výborne sa dopĺňajú s marcipánovou plnkou. V našom recepte nižšie nájdete návod aj na to, ako si toto korenie doma namiešať len z troch prísad. Môžete ho potom počas celej sezóny používať na dochucovanie vianočného pečiva, perníkov a medovníkov. Tak poďme na to.
Špekulacius keksíky plnené marcipánovou plnkou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 150 g masla
- 125 g jemného hnedého cukru
- 1 vajce
- 3 ČL mletej škorice
- Štipka mletých klinčekov
- Štipka mletého kardamomu
- 1 ČL citrónovej kôry
- 60 g mletých mandlí
- 1 ČL kypriaceho prášku
Marcipánová plnka:
- 100 g marcipánu
- 50 g bielej čokolády
- 30 g masla
- 100 ml šľahačky
Ako na to?
- Maslo s cukrom vymiešame do hladka, vmiešame vajce, korenia a citrónovú kôru a vyšľaháme do krémova.
- Pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom a ručne vypracujeme cesto. To zabalíme do plastovej fólie a necháme v chladničke odstáť asi hodinu. Kľudne aj cez noc.
- V deň pečenia si pripravíme plnku. Šľahačku privedieme do varu, zalejeme ňou na kúsky nalámanú čokoládu, rozmiešame, pridáme nastrúhaný marcipán a maslo a vymiešame do hladka. Plnku necháme riadne vychladiť v chladničke (aj niekoľko hodín).
- Odpočinuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenko (asi na 3 mm) a vykrajujeme z neho keksíky. Tie ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre na 190 stupňoch asi 10-12 minút do chrumkava.
- Na plnku vyšľaháme pripravenú zmes šľahačom a pomocou ozdobného vrecka ju nanášame na keksíky, ktoré vždy po dva zlepujeme.
Pozrite sa na výber receptov z našej vianočnej zbierky:
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.