Toastový chlieb americký biely
Toastový chlieb americký biely
Toastový chlieb americký biely

Toastový chlieb je u nás veľmi obľúbený. Deti ho majú radi na chrumkavo, len tak s maslom. Aj keď je veľmi praktocké zbehnúť si do obchodu a kúpiť hotový toastový chlieb v obchode (našťastie je dostať kvalitné toastové chleby bez konzervantov a podobných vecí), raz za čas upečieme tento chlebík doma. Je úžasné sledovať cesto, ako dobre kysne a potom ako ide takmer vykypieť počas pečenia z formy. A vtedy nadobudne chlebík svoj charakteristický tvar. Chutí výborne, je mäkučký, biely a dlho vydrží čerstvý.

Toastový chlieb biely na americký spôsob od Sisters Bakery

Ingrediencie:   

  • 250 ml teplého mlieka
  • 80 ml teplej vody
  • 2 PL medu
  • 2 PL mäkkého masla
  • 3 a pol šálky hladkej múky
  • 1 balenie sušeného droždia
  • 2 ČL soli

 

Ako na to?

  • V mise zmiešame metličkou mlieko, vodu, med a roztopené maslo.
  • V inej mise premiešame suché prísady: múku, droždie a soľ.
  • Do misy so sucými prísadami postupne pridávame mokré a v mixéri miesime cesto. Budeme ho miesiť asi 10 minút.
  • Vymiesené cesto ešte krátko ručne premiesime na pomúčenej pracovnej doske, potom ho dáme do olejom vytretej misy, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
  • Jemne vymastíme formu na chlebík. Nakysnuté cesto roztlačíme na doske do tvaru obdĺžnika tak, aby jedo dlhšia strana bola rovnako dlhá ako forma na chlebík.
  • Cesto teraz zrolujeme a dáme do formy švom nadol. Jemne ho pritlačíme tak, aby vyplnilo celý objem formy a necáme ho znovu prikryté fóloiou podkysnúť ešte asi pol hodinu.
  • Dáme rozoriať rúru na 180 stupňov. Ak máme kameň na pečenie, vložíme ho do rúry.
  • Cesto je hotové, keď doňho pichneme prstom a cesto už nepruží späť.
  • Do ohňovzdornej nádoby nalejeme horúcu vodu a spolu s nakysnutým chlebom vo forme ich dáme do rúry. Chlebík môžeme na povrchu narezať, aby nám príliš nepraskal.
  • Pečieme asi 45-50 minút.
  • Po upečení necháme vychladnúť. Skladujeme zabalený v čistej utierke, môžeme aj zmraziť na mesiac.

Ďalšie recepty na domáce chleby rôzneho druhu nájdete tu:

Domáci chlieb bez miesenia

Írsky chlieb bez kysnutia

Kváskový ražný chlieb

Biely pivný chlieb

Leave a Reply