Tvarohový koláč
Tvarohový koláč
Tvarohový koláč
Tvarohový koláč
Tvarohový koláč

Tvarohový koláč, o ktorom si práve čítate, je tak trochu spojením medzi klasickými stredoeurópskymi tvarohovými koláčmi – tvarožníkmi a americkým obľúbených cheescakom. Má však niečo navyše, schovanú vrstvu zo šťavnatých sladkokyslých marhúľ, ktorá ho robí jedinečným. Ak máte v mrazničke alebo medzi zaváraninami zabudnuté marhule z minulej sezóny, je najvyšší čas spracovať ich.

Tvarohový koláč s marhuľami od Sisters Bakery

Ingrediencie:   

Na cesto:

  • 100 g hladkej múky
  • 50 g masla
  • 25 g práškového cukru
  • 1 ČL vanilky
  • Kôra z polovice citróna
  • 1 žĺtok

 

Na plnku:

  • 1 marhuľový kompót (asi 500 g ovocia)
  • 3 vajcia
  • 300 g nízkotučnéo tvarohu (ideálne krémového)
  • 200 g kyslej smotany
  • 30 g práškového cukru
  • Kôra z polovice citróna
  • 30 g hladkej múky
  • 80 g kryštálového cukru
  • Prípadne práškový cukor na posypanie

  

Ako na to?

  • Všetky suroviny na cesto zmiešame, vytvoríme z nich mrveničku a tú spracujeme na cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke aspoň hodinu odpočinúť.
  • Zavárané marhule necháme poriadne odkvapkať, prípadne ich ešte osušíme kuchynskou papierovou utierkou. Môžeme použiť aj čerstvé marhule, alebo broskyne (čestvé či zavárané).
  • Predhrejeme rúru na 170 stupňov. Do tortovej formy s priemerom asi 24 cm dáme na dno papier na pečenie a rozvaľkáme naň odpočinuté cesto (alebo roztlačíme prstami). Popicháme vidličkou a dáme piecť na 10 minút.
  • Upečené cesto necháme úplne vychladnúť. Rúru zatiaľ rozohrejeme na 200 stupňov.
  • Na plnku si v jednej mise zmiešame tvaroh, smotanu, práškový cukor, 3 žĺtky a kôru z citróna.
  • V druhej mise vyšľaháme sneh z troch bielok a kryštálového cukru. Obe zmesi premiešame gumenou varechou.
  • Na upečený plát cesta naukladáme osušené a riadne odkvapkané marhule, na ne nanesieme krém, uhladíme povrch a dáme piecť na 15 minút na 200 stupňov.
  • Potom teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme ešte asi 45 minút, kým je povrch koláča hnedastý a na dotyk je plnka pevná (ak použijete formu s menším priemerom a plnka bude vyššia, je možné, že budete musieť piecť dlhšie a naopak, pri nižšej plnke sa čas pečenia môže skrátiť).
  • Upečený koláč necháme úplne vychladnúť vo forme, potom opatrne odstránime obruč, poprášime práškovým cukrom a môžeme jesť.

Marhuľový tvarohový koláč sa teší všeobecnej obľúbenosti,. Aj u nás. A preto používame marhule hneď vo viacerých koláčoch. Presvedčte sa sami:

Jednoduchá piškótová torta s marhuľami

Kysnutý marhuľový osúch

Marhuľovo jasmínové makrónky

Ovocná nektarínková torta 

 

Leave a Reply