Niekedy netreba veľa receptov. Niekedy ich stačí zopár, dobrých, odskúšaných a univerzálnych. Presne také je toto univerzálne kváskové cesto na sladké koláče. Dá sa s ním krásne experimentovať a piecť čokoľvek sladké kysnuté by ste chceli piecť. Výborne sa hodí na kváskovú vianočku, kváskový ovocný koláč s mrveničkou (osúch) a podobne. Vyskúšajte sami, čo máte...

Niekedy netreba veľa receptov. Niekedy ich stačí zopár, dobrých, odskúšaných a univerzálnych. Presne také je toto univerzálne kváskové cesto na sladké koláče. Dá sa s ním krásne experimentovať a piecť čokoľvek sladké kysnuté by ste chceli piecť. Výborne sa hodí na kváskovú vianočku, kváskový ovocný koláč s mrveničkou (osúch) a podobne. Vyskúšajte sami, čo máte najradšej. 

Univerzálne kváskové cesto na sladké koláče od Sisters Baker

Ingrediencie:

Na rozkvas:

  • 1 PL ražného kvásku
  • 60 g hladkej múky
  • 60 g vody
  • (z tohto vznikne asi 150 g rozkvasu)

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • rozkvas
  • 100 ml plnotučného mlieka
  • 1 kopcovitá PL bravčovej masti
  • 1-2 PL kryštálového cukru (podľa toho, ako sladké máte radi)
  • 1 celé vajce
  • Štipka soli
  • Kôra z polovice bio citróna
  • Asi 1 PL mandľových lupienkov alebo hoblín a rozšľahaný žĺtok na potretie
  • Prípadne hrozienka namočené vo vode alebo rume (asi 2 PL) na vianočku, alebo višne a mrvenička (pripravená zo 150 g hladkej múky, 2 PL práškového cukru, lyžice bravčovej masti a na vylepšienie z 3 nastrúhaných starších perníkov)

 

Ako na to?

  •  Najprv si pripravíme rozkvas (ideálne ho zarobíme večer a ráno s ním začneme pracovať). Premiešame všetky uvedené suroviny dokopy, prikryjeme igelitkou a necháme v kuchyni pri izbovej teplote do rána rozkvasiť. Hotový rozkvas je polotekutý a bublinkový.
  • Ráno pridáme k rozkvasu múku, cukor, soľ, kôru z citróna, mlieko, maslo a vajce a mixérom vypracujeme hladké cesto (miesime aspoň 10 minút). Cesto bude po domiesení mäkké, vláčne a trochu lepkavé. V tomto štádiu môžeme do cesta primiesiť hrozienka, ktoré sme vopred asi na pol hodinu nechali namočené v rume alebo vo vode. Vyžmýkame z nich prebytočnú tekutinu a zľahka ich vmiesime do cesta. Cesto potom vyklopíme na pomúčenú dosku a ručne ho zľahka premiesime. Odložíme do misy, prikryjeme igelitkou a necháme kysnúť.
  • V lete bude cesto kysnúť rýchlejšie, v zime to môže trvať aj 4 hodiny.
  • Postup pre vianočku: Vykysnuté cesto rozdelíme na pomúčenej doske na 4 rovnaké časti, ktoré ľahko premiesime a vygúľame na pásy dlhé asi 25 cm. Zapletáme ich ako štvoritý vrkoč, ktorý dáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Na plechu necháme vianočku ešte aspoň pol hodinu až hodinu podkysnúť. Tesne pred pečením ju potrieme ešte jednou vrstvou vajíčka, posypeme mandľovými lupienkami a dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme asi 25-30 minút do zlatohneda.
  • Upečené vianočku necháme vychladnúť, až potom ju nakrájame.

Koláč s ovocím a posýpkou

  • Postup pre kysnutý koláč s ovocím: Cesto rukami roztiahneme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na plechu ho necháme najprv asi hodinu podkysnúť. Potom naň naukladáme odkvapkané višne (alebo čerešne prípadne iné ovocie) a bohato ich posypeme mrveničkou, ktorú sme pripravili zmeišaním vyššie uvedených prísad.
  • Koláč s mrveničkou pečieme na 180 stupňoch asi 25 minút, kým sa okraje koláča sfarbia do hnedasta a aj zospodu je koláč hnedý.

Kváskujete? Skúste aj iné naše kváskové recepty:

Kváskové škoricové osie hniezda

Valašské frgále z kvásku

Kváskové rožky s tekvicovým pyré

Šišky donuts s kváskom

 

Leave a Reply