Táto vianočka je pre nás najlepšia, akú sme kedy jedli. Recept na ňu nám dali našli priatelia z Viedne, odkiaľ vlastne aj pochádza, vraj je to starý recept, rokmi, desiatkami rokov a možno pomaly už aj storočím overený recept, ktorý nás nikdy nesklamal. Vianočka z neho je mäkká, vzdušná, voňavá po kysnutom ceste a ak chcete, tak aj dochutená hrozienkami. Keď si ju upečiete niekedy na raňajky, už nikdy viac nebudete chcieť kupovanú. Vážne.

Vianočka od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 150 g rastlinného tuku do cesta, ideálne izbovej teploty
  • 100 g kryštálového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 10 g soli
  • 3 žĺtka
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • Kôra z polovičky chemicky neošetreného citróna
  • 80 g hrozienok namočených aspoň deň vopred do 40 ml rumu
  • 1 vajce na potretie
  • Za hrsť mandľových lupienkov

 

Ako na to?

  • Asi 1/3 mlieka zohrejeme, rozpustíme v ňom droždie, primiešame trošku cukru a trošku múky a necháme postáť asi 5 minút, resp.kým zmes nezačne rásť a na povrchu sa urobia bublinky. Dávajte pozor, ak máte čerstvé droždie, môže nastať rýchlo efekt „hrnček var“ J.
  • Zvyšné mlieko, cukor, maslo a žĺtky (všetko aspoň izbovej teploty) zmiešame s múkou, citrónovou kôrou a pripraveným kváskom a varechou zamiešame na jemné cesto. V tomto momente pridáme namočené hrozienka.
  • Cesto vypracujeme miesiacim mixérom (miesime aspoň 10 minút) alebo ručne – majte na mysli, že cesto sa vám spočiatku bude dosť lepiť, ale odolajte prisypávaniu múky. Prisýpaním múky docielite, že vaša vianočka nebude mäkká a nadýchaná. Čiže zapamätajme si – múky len pol kila, ani o gram viac J. Trpezlivo miesime.
  • Vymiesené cesto necháme prikryté asi 2 hodiny kysnúť. Ideálne, kým neznásobí svoj objem.

 

Zapletanie vianočky:

  • Nakysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, rozdelíme ho na dve rovnaké časti a vymiesime z nich guľky.
  • Každú guľu ďalej rozdelíme na dve časti, z ktorých vyšúľame pásy dlhé asi 40 cm.
  • Dva pásy preložíme cez seba tak, aby tvorili kríž. Priložíme k sebe vždy dva a dva k sebe patriace konce .
  • Otočíme si vianočku tak, aby sme mali 4 konce naspodu a hrubý spletenec na vrchu.
  • Teraz budeme zhora nadol prepletať 4 pásy, až po konce, ktoré k sebe pritlačíme, aby sa zalpetenec nerozchádzal.
  • Opakujeme aj s druhou časťou cesta.
  • Vianočky položíme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a necháme podkysnúť, minimálne, kým žĺtko na povrchu vianočky nezaschne.
  • Medzitým rozohrejeme rúru na 180 stupňov.
  • Tesne pred pečením potrieme vianočky ešte raz rozšľahaným vajcom, posypeme mandľovými lupienkami a pečieme 35 minút.
  • Po dopečení necháme úplne vychladnúť.

Už ste túto vianočku skúšali? Tak môžno hoďte očkom po ďalších vianočkových receptoch z našej dielne:

Tekvicová vianočka

Kvásková vianočka

Vianočka ako orechovník a makovník

Leave a Reply