Žĺtkové rezy zvykla piecť naša babka Pf., ktorú sme volali omama. Vnukov nás mala dosť, keď koláč napiekla, len sa tak po ňom zaprášilo. A potom som sa vydala a moja svokra mi posunula zošite receptov, ktorý jej zanechala jej svokra, čiže starká môjho manžela. A aj v starkinom zošite bol recept na jarné žĺtkové rezy. Takmer navlas rovnaký. A aj na internete ho nájdete. To len svedčí o tom, že na Slovensku sú žĺtkové rezy veľmi obľúbené a preto si považujeme za povinnosť zaradiť ich aj do nášho virtuálneho receptára. Čo takto si ich upiecť napríklad na Veľkú noc?
Žĺtkové rezy od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 250 g masla
- 200 g preosiateho práškového cukru
- 200 g mletých vlašských orechov
- 200 g polohrubej múky
- 2-3 PL vody
- 1 balenie kypriaceho prášku
- 6 bielkov
Na polevu:
- 300 g preosiateho práškového cukru
- 6 žĺtkov
- 1-2 PL vody
Ako na to?
- Maslo a cukor šľaháme do krémova. Najlepšie je použiť zmäknuté maslo.
- Do tejto zmesi pridáme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a mletými orechmi. Dobre vymiešame.
- Ak je cesto príliš pridáme dve-tri lyžice studenej vody.
- V osobitnej mise vyšľaháme dotuha sneh zo šiestich bielkov.
- Pomocou gumenej varechy ho zľahka po troške vmiešavame do orechovej zmesi.
- Pripravíme si plech, ktorý potrieme tenkou vrstvou tuku a naň prilepíme papier na pečenie. Papier ostane hladný a rovný a nevytvorí na koláči „záhyby“.
- Na papier nalejeme orechové cesto, uhladíme povrch a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 25-30 minút.
- Na polevu v miske riadne vymiešame šesť žĺtkov a 300 g preosiateho práškového cukru. Ak je poleva príliš hutná, môžeme pridať lyžicu – dve vody.
- Ešte horúce žĺtkové rezy, rovno vytiahnuté z rúry, natrieme žĺtkovou polevou a necháme zaschnúť až do úplného vychladnutia koláča.
- Táto dávka vystačí na menší plech (my sme použili plech s rozmermi 28 x 40 cm). Ak rozlejete koláč na väčší plech, bude nižší, prispôsobte tomu potom ale aj čas pečenia.
Popozerajte sa aj na naše ďalšie chutné tradičné recepty:
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.