Žĺtkové rezy
Žĺtkové rezy

Žĺtkové rezy zvykla piecť naša babka Pf., ktorú sme volali omama. Vnukov nás mala dosť, keď koláč napiekla, len sa tak po ňom zaprášilo. A potom som sa vydala a moja svokra mi posunula zošite receptov, ktorý jej zanechala jej svokra, čiže starká môjho manžela. A aj v starkinom zošite bol recept na jarné žĺtkové rezy. Takmer navlas rovnaký. A aj na internete ho nájdete. To len svedčí o tom, že na Slovensku sú žĺtkové rezy veľmi obľúbené a preto si považujeme za povinnosť zaradiť ich aj do nášho virtuálneho receptára. Čo takto si ich upiecť napríklad na Veľkú noc?

Žĺtkové rezy od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 250 g masla
  • 200 g preosiateho práškového cukru
  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 200 g polohrubej múky
  • 2-3 PL vody
  • 1 balenie kypriaceho prášku
  • 6 bielkov

Na polevu:

  • 300 g preosiateho práškového cukru
  • 6 žĺtkov
  • 1-2 PL vody

 

Ako na to? 

  • Maslo a cukor šľaháme do krémova. Najlepšie je použiť zmäknuté maslo.
  • Do tejto zmesi pridáme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a mletými orechmi. Dobre vymiešame.
  • Ak je cesto príliš pridáme dve-tri lyžice studenej vody.
  • V osobitnej mise vyšľaháme dotuha sneh zo šiestich bielkov.
  • Pomocou gumenej varechy ho zľahka po troške vmiešavame do orechovej zmesi.
  • Pripravíme si plech, ktorý potrieme tenkou vrstvou tuku a naň prilepíme papier na pečenie. Papier ostane hladný a rovný a nevytvorí na koláči „záhyby“.
  • Na papier nalejeme orechové cesto, uhladíme povrch a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 25-30 minút.
  • Na polevu v miske riadne vymiešame šesť žĺtkov a 300 g preosiateho práškového cukru. Ak je poleva príliš hutná, môžeme pridať lyžicu – dve vody.
  • Ešte horúce žĺtkové rezy, rovno vytiahnuté z rúry, natrieme žĺtkovou polevou a necháme zaschnúť až do úplného vychladnutia koláča.
  • Táto dávka vystačí na menší plech (my sme použili plech s rozmermi 28 x 40 cm). Ak rozlejete koláč na väčší plech, bude nižší, prispôsobte tomu potom ale aj čas pečenia.

Popozerajte sa aj na naše ďalšie chutné tradičné recepty:

Domáca vianočka

Medový krémeš

Kysnutý ríbezľový osúch s posýpkou

Orechové dvojfarebné rezy

Leave a Reply