V rámci našich citrónových receptov máme pre vás spôsob, ako využiť citrónový krém, tzv.lemon curd. Upečte si tento chutný zapletaný kysnutý koláč s citrónovou plnkou, ak vás už nudia klasické koláče. Niekedy stačí malá obmena (napr.v podobe nápaditej plnky) a hneď máte na stole novú dobrotu. A nezabudnite nám dať vedieť, ako vám chutí.
Zapletaný kysnutý koláč s citrónovou plnkou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 320 g hladkej múky, plus trochu múky na dosýpanie
- 50 g kryštálového cukru
- štipka soli
- 1 balenie sušeného droždia
- 2-3 PL bieleho jogurtu
- 60 g mäkkého masla
- 1 rozšľahané vajce do cesta
- 1 rozšľahané vajce na potretie
- práškový cukor na posypanie
Na plnku:
- 250 g jemného tvarohu
- 3 PL kryštálového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu alebo mletej pravej vanilky
- 1/3 dávky citrónového krému (viď náš recept na Citrónový krém)
Ako na to?
- Všetky suché ingrediencie dáme do veľkej misy a premiešame varechou.
- Pridáme biely jogurt, mäkké maslo a rozšľahané vajce a vymiesime vláčne, pružné a nelepivé cesto.
- Ak máte mixér, mieste v ňom, ináč vám to miesenie môže trvať asi 15 minút J.
- V prípade potreby prisypávame po troške ešte múku, aby sa cesto nelepilo.
- Vymiesené cesto dáme prikryté kysnúť na teplé miesto, kým nezdvojnásobí objem.
- Vykysnuté cesto vyvaľkáme na obdĺžnik o hrúbke asi 1-1.5 cm. Na pracovnej doske si ho dáme zvisle (t.j.užšia strana obdĺžnika bude hore a dole, po bokoch budú dlhšie strany), jemne si na ňom naznačíme tri zvislé tretiny. Bočné tretiny narežeme na centimetrové pásiky, ako to vidno na obrázku.
- Tvaroh zmiešame s cukrom a vanilkou do jemna. Natrieme ho na strednú tretinu cesta s tým, že na vrchu aj na spodu necháme asi 2 cm cesta bez plnky. Na tvaroh natrieme v tenšej vrstve citrónový krém. Ľavú a pravú tretinu cesta a podľa nákresu pletieme vrkoč.
- Upletený vrkoč necháme na plechu na papieri na pečenie ešte aspoň pol hodinu podkysnúť.
- Pred pečením potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme na 180 stupňoch asi pol hodinu, kým sa nám koláč nezačne farbiť do zlatohneda.
- Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Dali by ste si dobrý kysnutý koláč? Ak ešte stále váhate, máme pre vás aj ďalšie recepty:
Makovník a orechovník ako vianočka
Kysnutý ovocný koláč s mrveničkou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.