Tieto pomarančové keksíky s nasekanými pistáciami sme piekli z nášho obľúbeného krehkého maslového cesta. Používame ho aj na linecké koláčiky, veľmi sa nám osvedčilo a všetkým chutí. Prečo ho teda nevyužiť aj pri iných receptoch a nenapiecť si na Vianoce tieto milé pomarančové keksíky, zdobené cukrovo-pomarančovou polevou a pistáciami?
Pomarančové keksíky s pistáciami od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla
- 100 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- Kôra z 1 chemicky neošetreného pomaranča
Na polevu:
- 200 g práškového cukru
- 1 bielok
- 2 PL pomarančovej šťavy
- Za hrsť nesolených pistácií
Ako na to?
- Prísady na cesto zmiešame a vymiesime na hladké a kompaktné cesto. Zabalené vo fólii ho odložíme do chladničky aspoň na hodinu.
- Vychladené a odpočinuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 3-4 mm a vykrajujeme kolieska (venčeky), ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pomarančové keksíky pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 8-10 minút. Akonáhle sa začnú sfarbovať do zlata, vyberieme ich z rúry, necháme krátko na plechu a potom ich preložíme na mriežku, kde ich necháme vychladnúť.
- Na polevu najprv preosejeme práškový cukor do misky, pridáme bielok a pomarančovú šťavu a mixérom ich vyšľaháme do hustej polevy (chceme docieliť lávovitú konzistenciu).
- Pomarančové keksíky potom namáčame do polevy, kladieme ich na mriežku, posýpame ich nasekanými nesolenými pistáciami a necháme polevu úplne zaschnúť.
- Najlepšie chutia na druhý deň, keď sú trochu odležané.
Linecké koláčiky na veľa spôsobov
Je ich veľa druhov, dajú sa krásne obmieňať. Vanilkové či kakaové, vykrajované alebo striekané, v podobe koláčikov alebo ako torta. Základom lineckých koláčikov je krehké maslové cesto, ktoré môžeme podľa chuti nadstaviť mletými mandľami alebo orechmi, kakaom, citrónovou alebo pomarančovou kôrou, ako v prípade dnešného receptu. Ak ste si už pomarančové keksíky zaradili do zoznamu koláčikov, ktoré najbližšie napečiete, pozrite si ešte naše ďalšie archívne recepty, v ktorých je základom krehké maslové cesto.
Išelské tortičky – kakaové linecké koláčiky s plnkou a čokoládou
Linecké koláčiky s citrónovou plnkou
Non plus ultra – linecké koláčiky s pusinkovou čiapočkou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.