Kategória receptov: <span>mňamky</span>

Home / mňamky
Citrón nesmie chýbať v mojej kuchyni
Recept

Citrón nesmie chýbať v mojej kuchyni

Citrón má zaujímavý pôvod, ku ktorému som sa dopátravala len neľahko. Rôzne zdroje uvádzajú rôzne miesta pôvodu, ale všetky sa ako tak stretávajú v Ázii, v okolí Indie. Najpravdepodobnejšia teória je asi tá, že citrón pochádza z Pakistanu. Dnes si ale o citrónoch povieme oveľa viac. Tak sa pohodlne usaďte a prečítajte si zaujímavosti o...

Slaný koláč z lístkového cesta
Recept

Slaný koláč z lístkového cesta

Keď vás v lete prekvapí nečakaná návšteva, mám pre vás tip, ako ich pohostiť domácou dobrotou, na ktorej prípravu nepotrebujete viac než hodinku času. Skvelý letný slaný koláč na spôsob francúzskeho quiche (čítaj kíš), ktorý má (okrem jednoduchej prípravy) jednu veľkú výhodu. Viete doň použiť takmer všetko, čo „chladnička dala“.

Slané syrové tyčinky k vínu
Recept

Slané syrové tyčinky k vínu

Keď príde návšteva, rada ich ponúknem niečim domácim. Nedávno sa mi osvedčili tieto slané syrové tyčinky. Podávali sme ich na chrumkanie k vínu. Čerstvé, chrumkavé a vo vnútri mäkké – vyskúšajte ich tiež. Nielen keď príde návšteva, ale hodia sa aj na piknik, v lete na kúpalisko alebo na výlet – aby zahnali hlad :-).

Tvarohový krém s marhuľovou chuťou
Recept

Tvarohový krém s marhuľovou chuťou

Ak sa vám v letných dňoch nechce piecť ale radi si aj tak doprajete nejakú maškrtu, potom máme pre vás jeden lákavý recept. Pripravte si s nami tvarohový krém s marhuľovou chuťou. Nebudete potrebovať ani rúru, ani skúsenosti s pečením. Bude vám stačiť zopár prísad, mixér a trocha času.

Bazové želé s pomarančom
Recept

Bazové želé s pomarančom

Bazový sirup poznáme asi všetci. Vyskúšali ste však už niekedy bazové želé? Je to v podstate niečo ako bazový lekvárik, ktorý má nejaký ovocný základ. Ja som si vybrala pomarančový a v kombinácii so silnou chuťou a vôňou bazy z toho vyšiel jeden úžasný “lekvár”. Dávam ho do úvodzoviek, lebo má konzistenciu želé, ale teda...

Višňové madlenky
Recept

Višňové madlenky

Madlenky sú francúzske maslové pečivo, ktoré tam podávajú na raňajky alebo ku kávičke. Sú vyrobené z maslového cesta s vyšším pomerom vajec a vďaka tomu sú veľmi jemné a lahodné. Typickou črtou pravých madleniek je “prasknutý krater” na spodnej strane. Aj keď by sa možno na prvý dojem zdalo, že sú to nepodarky, tento malý...

Slané jednohubky z odpaľovaného cesta
Recept

Slané jednohubky z odpaľovaného cesta

Keď sa povie jednohubky, ja mám pred očami obraz – dospeláci v ligotavých slávnostných šatách, ženy čerstvá trvalá, muži hladko oholení, dobre naladení a nebezpečne krásni, šampanské, no a na stole strieborné podnosy a na nich tie jednohubky. Inými slovami povedané – rožka nakrájané na količka, ozdobené po pansky šunkou, kúskom vajíčka, syrom, možno rajčinkou...

Citrusy – čo o nich viem a prečo ich milujem
Recept

Citrusy – čo o nich viem a prečo ich milujem

    Raz dávnejšie som bola na dovolenke v talianskom mestečku Limone sul Garda. Ohúrilo ma svojou krásou, ale najmä kulinárnym dedičstvom. Je to vraj najsevernejšie miesto Európy, kde sa vo veľkom pestujú citróny. Tak som si odtiaľ zopár kúskov priniesla a svokrovi sme kúpili aj stromček – citrónovník, ktorý mu dodnes rodí krásne citróny...

Mentonský citrónový lekvár a mentonské citróny
Recept

Mentonský citrónový lekvár a mentonské citróny

Citrónový lekvár sa u nás pripravuje zriedkakedy. Citróny nie sú ovocím, ktorú u nás bežne dozrieva, aj keď teplotnými zmenami sa citrónom začína dariť už aj u nás, na juhu Slovenska. Domáci citrónový lekvár som varila už viackrát. Tento recept však skúšam prvýkrát. Citróny, z ktorých som ho varila, pochádzajú z francúzskeho mesta Menton, ktoré je vďaka špeciálnej mikroklíme veľmi...

  • 1
  • 2