Kategória receptov: <span>Tradičné</span>

Home / Tradičné
Maková bábovka s čokoládou
Recept

Maková bábovka s čokoládou

Maková bábovka s čokoládou je to pravé, ak máte chuť na jednoduchý, šťavnatý koláčik ku káve. Nadýchané jemné cesto dosiahneme pomocou jedného jednoduchého triku. Pozrite si náš recept a zistite, čo robí túto bábovku tak výnimočnou. A keď napečiete, podeľte sa s nami o vaše výtvory.

Pľundrové cesto – orechové slimáky
Recept

Pľundrové cesto – orechové slimáky

Pľundrové cesto – poznáte? Viete vôbec, čo je toto za cesto? Jednoducho povedané, je to kysnuté lístkové cesto, z ktorého sa vyrábajú tie najlepšie croissanty, tvarohové taštičky, nadýchané slimáky a pod. A toto všetko si budete vedieť napiecť doma z domáceho pľundrového cesta. Povieme hneď na začiatok, chce to trochu skúseností s pečením a veľa...

Kváskové pagáče s oškvarkami
Recept

Kváskové pagáče s oškvarkami

Máte radi kváskové recepty? Potom vás určite potešia tieto kváskové pagáče s oškvarkami. Krásne nalístkované, dochutené domácimi oškvarkami, perfektne sa hodiace napríklad k bielemu vínku. Ale aj na raňajky k čaju vám spravia dobrú službu. Ak náhodou nekváskujete, v našom archíve nájdete recept aj na klasické drožďové pagáče, na konci receptu ponúkame zopár odkazov.

Kaiserky – domáce žemle
Recept

Kaiserky – domáce žemle

Chuť, vôňa a kvalita doma upečeného pečiva je pre mňa tak silná motivácia, že neváham prípravou domáceho pečiva stráviť v kuchyni trochu viac času ako je priemer. Nedávno som upiekla na raňajky kaiserky. Bola to celkom zábava, lebo som si na dvojitej dávke cesta nacvičovala podľa videa pekárskeho majstra, ako ručne poskladať kaiserky do ich...

Dalmánky – ražné chrumkavé žemličky
Recept

Dalmánky – ražné chrumkavé žemličky

Poznáte dalmánky? Sú to ražné žemličky podlhovastého tvaru a my máme pre vás hneď dve verzie receptu na toto pečivo. Jedna je klasická, drožďová, druhá je kvásková. Výsledkom oboch bude pečivo, ktoré bude mať chrumkavú kôrku a pravidelnú hustejšiu striedku. Upečte si ich a vychutnajte tak ako my, natreté maslom a posypané mladou pažítkou. 

Kakaové venčeky s čokoládovou polevou
Recept

Kakaové venčeky s čokoládovou polevou

Pamätáte sa ešte na kakaové venčeky z obchodu? Predávali aj ich vanilkovú verziu a kým deti ich chrumkali, dospelí si ich máčali do kávy. Ani sama neviem prečo, ale nedávno mi na ne prišla chuť. Tak som si povedala, že načo zbytočne do obchodu chodiť, ja si tie venčeky skúsim napiecť doma. A najmä, zapojím...

Domáce parené buchty
Recept

Domáce parené buchty

Parené buchty všetci poznáme zo školských jedální. Staršie ročníky si asi spomínajú na to, že piatky boli múčne a to mohlo znamenať, že bude dobrý sladký obed, ako napr. parené buchty. Priznám sa, ja si parené buchty nezvyknem dávať na obed, sladké jedlá veľmi neobľubujem, ale nedávno som sa detí spýtala, čo mám navariť a...

Škoricová babka
Recept

Škoricová babka

Škoricová babka – no nie je to milý názov pre kysnutý koláč? Na internete sa dočítate dosť veľa o tomto koláči, vraj má poľsko – židovský pôvod. Zatiaľ čo vo východnej Európe ho pečú v bábovkovej forme, v židovskej kultúre ho zvyknú piecť vo forme zapleteného vrkoča. Tak sme ho pripravili aj my dnes, inšpirovali...

Šišky bez vajec a masla
Recept

Šišky bez vajec a masla

Na našich cestách po zahraničí sme mali možnosť vyskúšať šišky bez vajec a masla, ktoré sa pečú v Izraeli. Tak nás okúzlili, že sme sa poobzerali po recepte a vyskúšali sme ich napiecť doma. Vďaka zaujímavej príprave, kedy cesto príliš nemiesime, resp.vôbec a skôr mu necháme čas a možnosť pokojne si rásť a bublinkovať, sú...

Dokonalé šišky – múdre rady ako na to
Recept

Dokonalé šišky – múdre rady ako na to

Či už máme fašiangy alebo nie, dokonalé šišky vždy dobre padnú. Na základe našich skúseností s pečením šišiek sme pre vás zozbierali užitočné rady a tipy, ako docieliť, aby vaše šišky boli dokonalé. „Príprave šišiek treba venovať náležitú pozornosť, presnosť a správnu rýchlosť, ktoré si možno osvojiť opakovanými pokusmi prípravy šišiek. Predovšetkým je za potreby dbať...