Sendvičový chlieb na chlebíčky

Chlebíčky neodmysliteľne patria k Veľkej noci. Chutné a jednoduché občerstvenie pre šibačov a návštevy, ktoré máme všetci radi. Ja som si ale povedala, že odbočím trochu od tradičných chlebíčkov a pripravím niečo výnimočné. Najprv som upiekla domáci chlieb na chlebíčky, ktorý som dochutila lyofilizovanými cherry rajčinami. A hotové chlebíčky som potom potrela čerstvým syrom, ktorý dá celej dobrote krémový základ. Naň som položila plátok údeného lososa. Ten sa výborne kombinuje s čerstvým kôprom. A napokon som to celé ozdobila a dochutila lyofilizovanými cherry rajčinkami, ktoré sa sem výborne hodia. Svojou jemne sladkastou chuťou doladia celý chuťový zážitok.

Sendvičový chlieb na chlebíčky od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Kvásková verzia:

Na cesto:

  • 500 g hladkej chlebovej múky
  • 330 g vlažnej vody
  • 70 g rozkvaseného/nakŕmeného lievita madre
  • 30 g zmäknutého masla
  • 1 ČL soli
  • 40 g lyofilizovaných cherry rajčín Brix

 

Drožďová verzia:

V tejto verzii nahradíme 70 g lievita ½ kockou (čiže 20 g) čerstvého droždia. Ostatné prísady ponecháme v nezmenenom množstve.

 

Na ozdobenie:

  • Čerstvý krémový syr
  • Plátky údeného lososa
  • Čerstvý kôpor
  • Lyofilizované cherry rajčiny na ozdobenie a dochutenie

 

Ako na to?

 

Poďte si spolu so mnou napiecť tento rajčinový chlieb na chlebíčky.

Do misy nasypeme chlebovú múku, primiešame soľ, pridáme nakŕmené a aktívne lievito madre, vlažné mlieko začneme miesiť. Keď sa suroviny začnú spájať, pridáme postupne na kocky nakrájané mäkké maslo a vymiesime hladké a kompaktné cesto. Prikryjeme ho fóliou a necháme ho v teple (max. 30 stupňov) kysnúť.

Pri drožďovej verzii rozpustíme vo vlažnom mlieku čerstvé droždie a necháme ho v teple vzísť. Potom postupujeme ako pri kváskovom chlebíku.

Asi po hodine cesto premiesime a na mokrej podložke ho ponaťahujeme (laminácia), koľko nás pustí. Ideálne, ak by sa podarilo natiahnuť ho ako štrúdľové cesto.

Na ponaťahované cesto namrvíme lyofilizované rajčiny Brix. Teraz cesto poskladáme na tretiny a potom zas na tretiny, aby nám vznikol batôžtek a zas ho necháme prikryté fóliou kysnúť, tentoraz ešte aspoň dve hodiny.

Kysnutie cesta na chlebíčky

V tejto fáze sa môžeme rozhodnúť, ako budeme pokračovať. Ak nemáme čas, môžeme cesto v uzatvárateľnej plastovej nádobe odložiť do chladničky a nechať ho tam do druhého dňa, alebo necháme cesto ďalej v teple kysnúť, až kým nezdvojnásobí svoj objem. Môže to však trvať aj niekoľko hodín.

Pri chladničkovom kysnutí potom cesto vyberieme z chladničky a necháme ho pri izbovej teplote „naštartovať“ – kým opäť nezačne viditeľne rásť.

Správne vykysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku. Ja so sa rozhodla z neho pripraviť veľkonočnú veku – sendvičový chlieb.

Cesto som rozdelila na dve rovnaké polovice, ktoré som každú na ľahko pomúčenej pracovnej doske dlaňami roztiahla do obdĺžnika. Natesno som cesto zrolovala, dobre utlačila šev, aby sa cesto pri ďalšom kysnutí a následnom pečení neroztvorilo a na plechu s papierom som nechala oba sendvičové bochníky kysnúť.

Medzitým si dáme rozohriať rúru na 230 stupňov.

Keď bochníky viditeľne narastú, potrieme ich po povrchu slanou vodou, narežeme priečne šikmo po povrchu a dáme ich piecť – ak máme parný režim, tak ho zapneme, ak nie, odporúčam dať na spodok rúry ohňovzdornú nádobu s vodou.

Rúru zavrieme a žemličky v parnom režime pečieme asi 25 minút do zlatista. Po dopečení ich postriekame vodou a necháme na mriežke úplne vychladnúť.

Hotový chlieb potom nakrájame na plátky a ozdobený čerstvým syrom, lososom, kôprom a lyofilizovanými cherry rajčinami servírujeme chlebíčky ako občerstvenie pre návštevu. Alebo len tak, na pekné raňajky.

Chlebíčky na raňajky aj na sviatky

Keď nastane príležitosť pripaviť sebe alebo hosťom chlebíčky alebo dobré domáce pečivko, je dobré mať po ruke recepty, ktoré fungujú a ohúria. O tie moje sa s vami rada podelím a vy si už len vyberajte:

Toastový chlieb s medvedím cesnakom

Slané croissanty

Focaccia

Žemličky s nátierkou z medvedieho cesnaku

Slané maslové pečivo

Leave a Reply