Na Adamove narodeniny sa u nás podáva čerešňová torta. Túto tradíciu dodržiavame už niekoľko rokov. Lebo práve na jeho narodky dozrievajú čerešne. Aj tento rok som na našu rodinnú oslavu napiekla čerešňovú tortu a keďže neostal ani kúsok, považujem to za znamenie, že bola dobrá a ja vám teda opäť ponúkam aj tohtoročný recept.
Adamova čerešňová torta 2025
Ingrediencie:
Korpus:
500 g polohrubej múky
300 g práškového cukru
250 g masla
6 vajec
1 balíček kypriaceho prášku
1 ČL pravej mletej vanilky alebo vanilkového extraktu
3 kopcovité PL kakaa (kakaový prášok)
3 dcl mlieka
Plnka:
- 500 ml šľahačky
- 500 g krémového tvarohu
- 200 g práškového cukru
- 750 g čerešní
- 100 g kryštálového cukru
- 6 plátkov želatíny
Poleva na korpus:
- 100 g horkej čokolády
- 100 ml šľahačky
- Prípadne čokoládové hobliny na posypanie plnky
Poleva:
- 100 g horkej čokolády
- 1-2 PL oleja neutrálnej chuti
- Zopár čerešní na ozdobenie
Ako na to?
- V mise utrieme spolu práškový cukor a maslo. Keď sa pekne vymiešajú dohladka, pridáme žĺtky a vanilku.
- Potom prisypeme preosiatu múku s kypriacim práškom kakaom a všetko dobre premiešame mixérom, pričom po troške pridávame mlieko tak, aby bola výsledná konzistencia lávovitá –nie príliš tekutá, ale tak, aby nahusto tiekla zmes z varechy.
- V osobitnej mise vyšľaháme dotuha sneh z bielkov a jemne ho vmiešame do prvej zmesi.
- Celú pripravenú masu vlejeme do pripravenej tortovej formy s priemerom 25 cm a uhladíme povrch. Koprus pečieme na 180 stupňoch asi 50 minút až hodinu. Pomocou špajle odskúšame, či je prepečený v strede a potom ho vyberieme z rúry. Necháme ho úplne vychladnúť.
- Kým sa korpus pečie, odkôstkujeme čerešne, rozmixujeme ich ponorným mixérom a spou s cukrom ich dame variť. Varíme aspoň 20 min, aby sa odparila prebyročná tekutina. Potom necháme vychladnúť.
Príprava plnky
- Plátky želatíny dame do misky so studenou vodou na 10 minút napučať. Šľahačku s tvarohom a práškovým cukrom vyšľaháme. Potom do zmesi gumenou varechou zapracujeme vychladnutú čerešňovú zmes. Odoberieme 3 PL, dame do kastrólika a pridáme vyžmýkanú želatínu. Na slabom ohni zahrievame a miešame, kým sa želatína úplne nerozpustí (neprevárame ju!). Potom želatínovú zmes za stáleho miešania vlievame do šľahačkovo-čerešňovej hmoty a dobre ju zapracujeme. Plnku necháme v chlade chvíľu odpočinúť, aby začala tuhnúť.
- Šľahačku na polevu na korpus privedieme do varu a zalejeme ňou čokoládu na polevu na korpus. Rozmiešame, aby vznikol hladký krém. Medzitým si rozrežeme upečený korpus na 3 pláty. Prvý plat vložíme späť do tortovej formy alebo ráfika, potrieme roztopenou čokoládou so šľahačkou, potom nanesieme časť čerešňovej plnky, uhladíme povrch, posypeme čoko hoblinami a prikryjeme druhým plátom korpusu. Ten opäť polejeme roztopenou čokoládou so šľahačou, navrstvíme plnku, čoko hobliny a prikryjeme tretím plátom. Povrch polejeme poslednou vrstvou čokolády, nanesieme tenkú vrstvu krému a necháme v chlade stuhnúť.
- Pred podávaním vyberieme tortu z ráfiku, po okrajoch ju potiahneme zvyšným čerešňovým krémom, na povrchu ozdobíme roztopenou čokoládou a čerešňami a keď čokoláda stuhne, môžeme servírovať.
Čerešňová torta na Adamove narodky a jej podoby
Adamova čerešňová torta pre náročných
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.