čerešňová torta
čerešňová torta
čerešňová torta
Na Adamove narodeniny sa u nás podáva čerešňová torta. Túto tradíciu dodržiavame už niekoľko rokov. Lebo práve na jeho narodky dozrievajú čerešne. Aj tento rok som na našu rodinnú oslavu napiekla čerešňovú tortu a keďže neostal ani kúsok, považujem to za znamenie, že bola dobrá a ja vám teda opäť ponúkam aj tohtoročný recept. Adamova...

Na Adamove narodeniny sa u nás podáva čerešňová torta. Túto tradíciu dodržiavame už niekoľko rokov. Lebo práve na jeho narodky dozrievajú čerešne. Aj tento rok som na našu rodinnú oslavu napiekla čerešňovú tortu a keďže neostal ani kúsok, považujem to za znamenie, že bola dobrá a ja vám teda opäť ponúkam aj tohtoročný recept.

Adamova čerešňová torta 2025

 

Ingrediencie: 

Korpus:

500 g polohrubej múky
300 g práškového cukru
250 g  masla
6 vajec
1 balíček kypriaceho prášku
1 ČL pravej mletej vanilky alebo vanilkového extraktu
3 kopcovité PL kakaa (kakaový prášok)
3 dcl mlieka

 

Plnka:

  • 500 ml šľahačky
  • 500 g krémového tvarohu
  • 200 g práškového cukru
  • 750 g čerešní
  • 100 g kryštálového cukru
  • 6 plátkov želatíny

 

Poleva na korpus:

  • 100 g horkej čokolády
  • 100 ml šľahačky
  • Prípadne čokoládové hobliny na posypanie plnky

 

Poleva:

  • 100 g horkej čokolády
  • 1-2 PL oleja neutrálnej chuti
  • Zopár čerešní na ozdobenie

 

Ako na to?

  • V mise utrieme spolu práškový cukor a  maslo. Keď sa pekne vymiešajú dohladka, pridáme žĺtky a vanilku.
  • Potom prisypeme preosiatu múku s kypriacim práškom kakaom a všetko dobre premiešame mixérom, pričom po troške pridávame mlieko tak, aby bola výsledná konzistencia lávovitá –nie príliš tekutá, ale tak, aby nahusto tiekla zmes z varechy.
  • V osobitnej mise vyšľaháme dotuha sneh z bielkov a jemne ho vmiešame do prvej zmesi.
  • Celú pripravenú masu vlejeme do pripravenej tortovej formy s priemerom 25 cm a uhladíme povrch. Koprus pečieme na 180 stupňoch asi 50 minút až hodinu. Pomocou špajle odskúšame, či je prepečený v strede a potom ho vyberieme  z rúry. Necháme ho úplne vychladnúť.
  • Kým sa korpus pečie, odkôstkujeme čerešne, rozmixujeme ich ponorným mixérom a spou s cukrom ich dame variť. Varíme aspoň 20 min, aby sa odparila prebyročná tekutina. Potom necháme vychladnúť.

Príprava plnky

  • Plátky želatíny dame do misky so studenou vodou na 10 minút napučať. Šľahačku s tvarohom a práškovým cukrom vyšľaháme. Potom do zmesi gumenou varechou zapracujeme vychladnutú čerešňovú zmes. Odoberieme 3 PL, dame do kastrólika a pridáme vyžmýkanú želatínu. Na slabom ohni zahrievame a miešame, kým sa želatína úplne nerozpustí (neprevárame ju!). Potom želatínovú zmes za stáleho miešania vlievame do šľahačkovo-čerešňovej hmoty a dobre ju zapracujeme. Plnku necháme v chlade chvíľu odpočinúť, aby začala tuhnúť.
  • Šľahačku na polevu na korpus privedieme do varu a zalejeme ňou čokoládu na polevu na korpus. Rozmiešame, aby vznikol hladký krém. Medzitým si rozrežeme upečený korpus na 3 pláty. Prvý plat vložíme späť do tortovej formy alebo ráfika, potrieme roztopenou čokoládou so šľahačkou, potom nanesieme časť čerešňovej plnky, uhladíme povrch, posypeme čoko hoblinami a prikryjeme druhým plátom korpusu. Ten opäť polejeme roztopenou čokoládou so šľahačou, navrstvíme plnku, čoko hobliny a prikryjeme tretím plátom. Povrch polejeme poslednou vrstvou čokolády, nanesieme tenkú vrstvu krému a necháme v chlade stuhnúť.
  • Pred podávaním vyberieme tortu z ráfiku, po okrajoch ju potiahneme zvyšným čerešňovým krémom, na povrchu ozdobíme roztopenou čokoládou a čerešňami a keď čokoláda stuhne, môžeme servírovať.

 

Čerešňová torta na Adamove narodky a jej podoby

Adamova čerešňová torta pre náročných

Švarcvaldská čerešňová torta pre Adama

Adamova torta s čerešňovou plnkou

Leave a Reply