Bábovku má rád asi každý. Alebo aspoň väčšina. Tak som si povedala, že spojím dve obľúbené veci – bábovku a bazu a upiekla som tak bazovú bábovku. Vďaka maslu je veľmi jemná, vďaka baze a bazovému sirupu prevoňaná vôňou bazového kvetu. Presne koláč, ktorý nám pripomenie, že dni sú dlhšie, slnko dlhšie svieti a všade je viac a viac kvetov.
Bazová bábovka od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 375 g hladkej múky
- 250 g zmäknutého masla
- 200 g práškového cukru (ak máme pridáme doň 1-2 PL sušeného bazového kvetu a rozmixujeme, bábovka tak bude mať intenzívnejšiu bazovú chuť)
- 100 ml cmaru alebo acidofilného mlieka
- 60 ml bazového sirupu
- 4 vajcia
- 1 vanilkový cukor alebo ½ vanilkového lusku
- 1 balíček kypriaceho prášku
Na polevu:
- 150 g bielej čokolády
- 50 ml šľahačky
- 50 ml bazového sirupu
A ešte zopár bazových kvetov na ozdobu
Ako na to?
Bábovka sa tradične v našich končinách pečie z treného cesta. Je to vlastne maslové cesto, ktoré sa pripravuje nasledovným spôsobom. Najprv v kuchynskom robote „utrieme“ zmäknuté maslo spolu s práškovým cukrom – na to najlepšie poslúži lopatkový nástavec robota (ja používam kuchynský robot Kenwood Titanium Chef Patissier XL). Ja som si práškový cukor ešte dopredu rozmixovala v mojom kuchynskom robote spolu so sušenou bazou a krásne som ho tak dochutila a prevoňala.
Potom po jednom do maslovej hmoty zašľaháme žĺtky, až kým sa poriadne zapracujú. Na to pridáme múku preosiatu s kypriacim práškom a striedavo ju zapracovávame s cmarom alebo acidkom, aby sme tekutinou trochu rozriedili husté cesto.
Do cesta ďalej zapracujeme bazový sirup.
Napokon na vysokých otáčkach vyšľaháme bielky pomocou metličkového nástavca a gumenou varechou ich dôkladne ale jemne zapracujeme do zmesi.
Cesto vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy, uhladíme povrch a dáme piecť. Bazová bábovka sa pečie vo vopred rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 45-50 minút. Aby sme sa presvedčili, či je po uplynutí tohto času prepečená, zapichneme do stredu špajľu. Ak je po vychladnutí suchá, bábovka je hotová a vyberieme ju z rúry. Ak ostane špajľa mokrá, bábovku pečieme ešte ďalších 10-15 minút.

Poleva na bazovú bábovku
Hotovú bábovku necháme najprv asi 10 minút vo forme a potom ju opatrne vyklopíme na mriežku a necháme ju úplne vychladnúť.
Vychladnutú ju môžeme poliať polevou. Tú som si pripravila z bielej ganáže. Najprv som dala do kastrólika šľahačku a bazový sirup a nechala som ich zovrieť. Tekutinou som potom zaliala na drobno nasekanú bielu čokoládu a rozmiešala. Vznikne nám hustejšia, lávovitá poleva, ktorou polejeme povrch bábovky a necháme ju zaschnúť. Prípadne ju môžeme ešte dozdobiť bazovými kvetmi.
U nás doma táto bábovka všetkým veľmi chutila. Je výdatná, šťavnatá a pokojne ju môžete považovať za plnohodnotné raňajky alebo sladkú večeru. Baza jej dodá nezameniteľnú jarnú vôňu a chuť. Tak neváhajte a vyskúšajte ju možno aj najbližší víkend. A ak si nasušíte bazu a spravíte bazový sirup, môžete si ju upiecť kedykoľvek v roku.
A ak chcete vyskúšať aj iné bazové recepty, potom mám pre vás dobrú správu. Všetky moje bazové recepty nájdete pod jednou strechou – stačí kliknúť na odkaz nižšie:
Bazové recepty od Sisters Bakery
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.