bazová nepečená torta
bazová nepečená torta
bazová nepečená torta
Keď je vonku teplo, človeku sa nechce veru veľmi vypekať. Preto na vás dnes čaká nový recept bez pečenia. Bazová nepečená torta, ktorá je len jemne sladká a veľmi osviežujúca. Presne ako bazový sirup. Bazová nepečená torta od Sisters Bakery Ingrediencie: Na cesto: 180 g maslových sušienok 100 g masla (prípadne trochu viac)   Na...

Keď je vonku teplo, človeku sa nechce veru veľmi vypekať. Preto na vás dnes čaká nový recept bez pečenia. Bazová nepečená torta, ktorá je len jemne sladká a veľmi osviežujúca. Presne ako bazový sirup.

Bazová nepečená torta od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 180 g maslových sušienok
  • 100 g masla (prípadne trochu viac)

 

Na plnku:

  • 400 g kyslej smotany (ideálne vysoko tučnej)
  • 250 g krémového tvarohu
  • 150 ml bazového sirupu
  • 2-3 PL kryštálového cukru
  • 8 plátkov želatíny

 

Na polevu:

  • 150 ml bazového sirupu
  • 50 ml vody
  • 2 plátky želatíny
  • Zopár bazových kvietkov

 

Ako na to?

Maslové sušienky rozdrtíme na  múčku. Pridáme k nim roztopené maslo a premiešame, aby sa obe prísady dobre prepoijili. Potom skúsime urobiť zo zmesi guľku, ak drží, dobre, ak nedrží, môžeme pridať ešte trochu masla.

Takto pripravený základ na korpus potom nasypeme do tortovej formy s priemerom 20 cm, ktorú sme vystlali papierom na pečenie na dne ale aj na bokoch.

Na plnku zmiešame v miske všetky prísady okrem želatíny. Plátky želatíny namočíme na 5 minút do studenej vody. Do menšieho kastrólika odoberieme zo 2 lyžice tvarohovo-smotanovej plnky, zahrejeme ich, pridáme vyžmýkanú zmäknutú želatínu a za stáleho miešania rozpustíme. Pozor, zmes sa nesmie variť, iba zahrievať.

Želatínu vlejeme do tvarohovo-smotanovej zmesi, hneď ju riadne premiešame (už v tomto štádiu sa môže začať želírovací proces), nalejeme na pripravený keksíkový korpus a uhladíme povrch. D8me do chladničky na asi Dve-tri hodiny stuhnúť.

Keď je biela vrstva stuhnutá, prilejeme na ňu polevu. Tú si pripravíme nasledovne. Bazový sirup a vodu premiešame. V malom kastróliku rozpustíme 2 plátky vopred napučanej želatíny spolu s 2 PL sirupu. Keď je želatína úplne rozpustená, vlejeme ju do bazového sirupu, dobre premiešame a opatrne celú tekutinu nalejeme na stuhnutý tvarohovo-smotanový základ.

Na povrch polevy naukladáme drobné bazové kvietky na ozdobu.

Nepečená torta teraz poputuje opäť do chladničky minimálne na hodinu-dve, najlepšie cez noc, aby na nej dôkladne stuhla poleva.

Bazové recepty

Ja bazu veľmi ľúbim. Jej vôňu, ktorá napovedá, že jar je v plnom prúde a leto sa blíži. Ale mám ju rada aj v podobe sirupu, či sušenú na čaj. A možno to málokto vie, ale aj bazové bobuľky po dozretí možno využiť na pečenie, na lekvár alebo šťavu.

Dnešná bazová nepečená torta má ešte zopár “bazových kolegov” v podobe receptov na mojej stránke:

Bazový sirup

Kakaový koláč s bazovou plnkou

Bazová torta s malinami

Nepečená torta z čiernej bazy

 

Leave a Reply