Bazový sirup poznáme asi všetci. Vyskúšali ste však už niekedy bazové želé? Je to v podstate niečo ako bazový lekvárik, ktorý má nejaký ovocný základ. Ja som si vybrala pomarančový a v kombinácii so silnou chuťou a vôňou bazy z toho vyšiel jeden úžasný “lekvár”. Dávam ho do úvodzoviek, lebo má konzistenciu želé, ale teda aby bolo jasno – natiera sa na chlieb s maslom alebo na palacinky. A chutí výborne! Jeho príprava je jednoduchá, len si naplánujte čas, lebo aby chuť bazy riadne vyzrela, treba trpezlivo čakať…
Bazové želé s pomarančom od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 25-30 ks väčších bazových kvetov (ideálne nazbieraných v slnečný deň, neumývať ich)
- 1 liter kvalitného pomarančového džúsu (ideálne z chladiaceho boxu v obchode)
- 2 väčšie bio citróny
- 500 g želírovacieho cukru 2:1
Ako na to?
Príprava tohto bazového želé trochu trvá. Niežeby to bolo prácne alebo náročné, chce to však dostatok času na to, aby najprv správne vyzrela chuť a potom aj konzistencia želé. Naplánujte si preto prípravu tohto želé dopredu, potom to bude jednoduchšie.
Najprv si nazbierame bazové kvety. Moja dobrá rada je – nezbierajte ich po daždi, skôr za slnečného dňa a neumývajte ich. Len oprášte prípadných chrobáčikov. Takto zachováte na baze to, čo jej dodáva najviac chuti, vône a vlastne aj farby – peľ. Očistené kvety potom navrstvíme do hrnca, na ich povrch poukladáme 1 umytý a na kolieska nakrájaný bio citrón, prekryjeme ich druhou polovicou kvetov a na tie znovu poukladáme kolieska druhého citróna.
Teraz toto celé zalejeme pomarančovým džúsom, čistými rukami ešte zatlačíme bazu a citrón tak, aby ostali pod povrchom džúsu. Hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme aspoň 24 hodín macerovať.
Na druhý deň zlejeme tekutinu a precedíme ju cez jemné sito alebo cez textíliu. Do tekutiny pridáme želírovací cukor a necháme asi 2 h postáť. Občas premiešame.
V poslednom kroku celú zmes zahrejeme a asi 4-5 minút povaríme. Tekutú zmes naplníme d vysterilizovaných pohárov, dôkladne ich uzavrieme a zabalené v deke spravíme tzv. suchý dunst. Necháme ich v deke úplne vychladnúť.
Bazové želé musí odstáť aspoň do druhého dňa (alebo aj dlhšie), aby stuhlo do správnej konzistencie. Až potom ho otvoríme (inak by mohlo ostať riedke).
Bazové recepty
Ak patríte aj vy k fanúšikom bazy a jej vône či chute, mám pre vás zopár ďalších receptov, v ktorých som použila bazový kvet. Ich základom je domáci bazový sirup (a recept naň tiež nájdete na mojej stránke). Ten sa dá použiť do plniek, do cesta alebo aj do nepečených dezertov.
Kliknite na odkaz nižšie a popozerajte, či tam nenájdete niečo, na čo dostanete práve chuť :-).
Bazový sirup a ďalšie bazové recepty
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.