Mám rada jar a najviac sa neviem dočkať obdobia, kedy sa zazelenajú a zakvitnú stromy. A úplne najviac sa teším na bazu. V našej dedine je jej veľa a preto ju chodím v sezóne zbierať a každý rok varím bazový sirup – mám totižto skvelý recept. Okrem sirupu som napiekla veľa rôznych dobrôť, v ktorých využívam bazu alebo bazpvý sirup a vždy sa stretli s dobrým ohlasom. Aktuálne teraz baza začína kvitnúť, tak aby sme bol dobre pripravení na bazovú sezónu, spísala som sem všetky moje bazové recepty. Začneme bazovým sirupom.
Bazový sirup a iné recepty z bazy od Sisters Bakery
Baza kedysi rástla pri každom dome. Verilo sa, že má ochrannú moc pred zlými duchmi. Či to tak naozaj bolo – to neviem, čo ale viem je, že baza je liečivá bylina a určitú ochrannú moc má. Čaj zo sušenej bazy je dobrým prírodným liekom pri prechladnutí a kašli, ale najmä dobre chutí :-).
Poďme si teraz spolu navariť domáci bazový sirup. Aby sa podaril taký, ktorý bude mať výraznú bazovú chuť, odporúčam riadiť sa nasledujúcimi radami:
- bazové kvety zbierame za slnečného dňa a určite nie po daždi, chceme, aby boli plné na žlto farbiaceho peľu, ktorý dodá potom sirupu nielen peknú žltú farbu, ale výraznú bazovú vôňu a chuť
- kvety po zbere neumývame z rovnakého dôvodu, ako píšem vyššie, iba z nich otrasieme prípadných chrobáčikov
- kvetmi nešetríme, pre intenzívnu chuť, farbu a vôňu sirupu dávam kvetov veľa, toľko, koľko sa zmestí do pohára
- kvety necháme macerovať v prevarenej (ale vychladnutej!!!) vode min.24 hodín
- keď pridáme cukor do výluhu, už ho neprevárame, iba zahrejeme, preváraním by sa začala meniť chuť smerom do “karamelu” a to nechceme
- sirup nalievam do vysterilizovaných fliaš ešte horúci a potom ho už nesterilizujem (ak si nie ste istí, kľudne ho môžete pasterizovať napríklad v prázdnej umývačke riadu na 65 stupňovom programe)
Celý recept na môj bazový sirup nájdete TU. Keď ho vyskúšate, dajte mi vedieť, ako vám chutil :-).

Bazové torty
Baza má veľmi príjemnú vôňu a chuť. V podobe sladko-kyslého bazového sirupu je veľmi osviežujúca a ako stvorená na občerstvenie počas teplých dní. Ak si navaríme dostatok bazového sirupu, môžeme si spraviť zásoby na celý rok a tak si vieme uchovať kúsok jari aj na iné ročné obdobia. A okrem osviežujúcej limonády vieme z bazového sirupu vykúzliť chutné pečené aj nepečené dezerty.
Napríklad veľmi dobrú bazovú tortu bez pečenia. Ako základ na ňu nám poslúžia maslové sušienky, ale najdôležitejšia je plnka, ktorú som pripravila z kyslej smotany a tvarohu. Čerešničkou na torte je potom želatínová bazová vrstva ozdobená bazovými kvietkami. Tak ako? Narobila som vám chute? Ak áno, potom neváhajte a poďte si pozrieť a vyskúšať môj recept na nepečenú bazovú tortu.

V repertoári mojich bazových receptov mám však aj ďalšie, tentoraz na pečené bazové torty. Prvá z nich je pomerne jednoduchá a upečená z piškótového cesta, ktoré máme všetci radi. A to som naplnila nadýchaných šľahačkovo-tvarohovým krémom a vy už určite správne tušíte, že v kréme bude aj bazový sirup :-).
Túto tortu mám veľmi rada a v bazpvej sezóne ju každý rok upečiem k nedeľnej kávičke. Recept na bazovú tortu z piškótového cesta na vás čaká na mojej stránke.

Tretia torta, v ktorej hrá hlavnú úlohu baza, poteší nielen maškrtné jazyky ale aj oči :-). V tomto recepte som skombinovala bazu v podobe bazového sirupu a bazových kvietkov s malinami. A veru, nápad to bol ozaj dobrý. Ak poznáte tortu alebo koláč zvaný “jahody pod sklom”, tak v tomto prípade tu máme maliny pod bazovým sklom. Veľmi chutný a pekný dezert, keď sa chcete blysnúť pred návštevou. Vyskúšajte aj tento recept.

Bazové mini dezerty
Prejdime teraz od tortičiek o kúsok ďalej a pozrime sa na recepty na drobné bazové dezerty. Sladké jednohubky alebo zákusky, ktoré sa skvelo hodia na letnú párty alebo grilovačku. Prvý recept sú milé košíčky s bazovým krémom. Ja som ich ozdobila aj lesnými jahodami a bazovými kvietkami – mám ich na záhrade. Toto je výhoda dedinského života :-))). Sú to také malé “televízne hviezdy”, lebo dávnejšie som ich piekla v relácii Dámsky klub. Košíčky som pripravila z krehkého cesta a krém je zo žĺtkového vanilkového krému dochuteného bazovým sirupom. Naozaj dobrota. Vyskúšate?

Môj ďalší recept je slávnostnejší. Tartateletky s krémom z bazy. Ok, poviem rovno, že nepatrí medzi rýchle recepty, ale dobrá správa je, že samotné tartaletky si viete pripraviť dopredu alebo – ak vôbec nestíhate – môžete si ich kúpiť hotové v obchodoch s cukrárskymi potrebami. Ja som ich upiekla z krehkého mandľového cesta a naplnila – ako ináč – bazovým krémom. Ten je jemný, krémový, nie úplne tuhý. Je žĺtkový, s maslom a s bazovým sirupom. Pozrite si aj tento môj bazový recept.
Kakaový koláč s bazovým krémom
No a ďalej tu mám ešte jeden šikovný koláč. Lahodné kakaové cesto máte upečené raz dva a potom sa už len pohráte s jednoduchým krémom. Ten chutí bazovo – aby sme ostali v téme :-). Mám rada túto kombináciu kakaového, príjemne horkého cesta a sladko-kyslého nadýchaného krému. Recept na tento koláč ku kávičke nájdete tiež na mojej stránke. Stačí kliknúť sem.

Bazové želé s pomarančom
Toto je môj tohtoročný recept. Bazový sirup robievame mnohí, ale skúsili ste niekedy bazové želé? Je to jednoduchšie ako by ste si mysleli a príprava veľmi podobná sirupu. Len výsledkom je dobrota konzistencie podobnej ako lekvár. Skvelá na natieranie na maslový chlebík alebo napríklad na palacinky. Skúste aj tento recept.

Bazová bábovka
Pre milovníkov báboviek tu mám aj bazovú verziu. Ako to už pri bábovkách býva zvykom, aj táto je upečená z maslového treného cesta, vďaka čomu je výdatná ale má jemnú chuť. Silnú bazovú chuť dosiahneme nielen pridaním bazového sirupu do cesta, ale aj pridaním sušenej bazy (ak máme) a bazovou polevou. Kliknite SEM pre recept.

Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.