bazový sirup
bazový sirup
bazový sirup
bazový sirup
Je tu ešte niekto, kto nikdy nerobil, alebo nepil bazový sirup? Napriek tomu, že asi ste väčšina z vás odpovedali, že vy ste už bazový sirup pili, alebo varili, ponúkame vám dnes našu verziu sirupu. Sirup podľa tohto receptu varíme už po niekoľko rokov a chutí nielen nám ale aj tým, ktorých sme sirupom obdarovali...

Je tu ešte niekto, kto nikdy nerobil, alebo nepil bazový sirup? Napriek tomu, že asi ste väčšina z vás odpovedali, že vy ste už bazový sirup pili, alebo varili, ponúkame vám dnes našu verziu sirupu. Sirup podľa tohto receptu varíme už po niekoľko rokov a chutí nielen nám ale aj tým, ktorých sme sirupom obdarovali či ponúkli. Prečítajte si náš recept a veríme, že vám naše finty a tipy získané skúsenosťami pomôžu navariť dokonalý bazový sirup.

Bazový sirup od Sisters Bakery

 

Z tejto dávky sme navarili asi 3.5 litra hotového sirupu

Ingrediencie:

  • 3 litre vody
  • 90 bazových kvetov
  • 6-8 citrónov alebo 5 citrónov a 2 PL kyseliny citrónovej
  • 2100 g kryštálového cukru

 

Postup:

  • Vodu prevaríme, nalejeme do väčšieho hrnca a necháme ju vychladnúť. Dávame pozor, aby do nej nepadli nejaké nečistoty.
  • Bazové kvety zbierame v suchý deň. Odstrihávame ich zo stromu opatrne, aby sme na nich ponechali čo najviac peľu. Po nazbieraní z nich oberieme viditeľné nečistoty ako lístky, chrobáčikov a pod.
  • Bazové kvety naložíme do prevarenej a vychladnutej vody. Ak by sme ich dali do horúcej vody, kvety by sa zaparili, zhnedli a stratili by príjemnú vôňu a chuť.
  • Pridáme dobre umyté, na kolieska nakrájané citróny, ktoré sme trochu pomačkali, aby z nich vytiekla šťava. Hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme ho na slnečnom mieste minimálne 24, pokojne aj 36 hodín “zrieť”.
  • Odležaný nálev potom zlejeme cez textíliu, napríklad čistú detskú plienku (opranú bez aviváže) a riadne vyžmýkame. Pracujeme vždy s čistými rukami a riadmi, aby sme do sirupu nenaniesli žiadne nečistoty.
  • Bazový nálev dáme teraz na sporák a pomaly ho zahrievame, neprevárame ho však. Do teplého nálevu nasypeme cukor (my dávame 700 g na liter sirupu, ak máte radšej silnejší sirup, pridajte si viac cukru a naopak, ak uprednostňujete ľahší, redší sirup, cukru uberte.
  • Počas zahrievania sirup miešame, kým sa cukor nerozpustí. Dobre ho premiešame a nalievame ho do vysterilizovaných fliaš, ktoré hneď uzavrieme čistým uzáverom.
  • Hotové sirupy ešte pre istotu pasterizujeme. Buď ich dáme do rúry vyhriatej na 100 stupňov, do plechu naplneného vodou a necháme ich tam 30 minút. Jednoduchší spôsob, ktorý sa nám osvedčil je dať hotové fľaše so sirupom do umývačky na riad a bez tablety spustiť aický program. Po skončení programu budú fľaše pripravené na dlhodobé uskladnenie.
  • Otovrenú fľašu so sirupom skladujeme v chladničke. Sirup riedime v pomere asi 1:10.

Domáci sirup je naj

Keďže nám na dvore a v záhradách rastie rôzne ovocie, každým rokom ho nejakým spôsobom konzervujeme a odkladáme na zimu. Nebudeme vám však ponúkať klasické recepty na džemy, ktoré všetci poznáme. Skôr by sme do vašej pozornosti dali jednu fajnovosť z citrónov.

Skúste si s nami pripraviť domáci citrónový džem a citrónový sirup na skvelú limonádu.

 

 

 

Leave a Reply