Predstavujeme vám špecialitu z kraja, odkiaľ pochádzame. Bratislavské rožky, lahôdka, ktorá sa hrdí ochrannou známkou. História Bratislavských rožkov (známych aj ako „bajgle“ – od nemeckého Beugel – oblúk) siaha až do konca 16.storočia. Pekári Bratislavských rožkov boli vždy veľmi hrdí na kvalitu tohto špeciálneho pečiva, používali iba prvotriedne suroviny a rožky vyrábali ručne. Bratislavské rožky sa už vyše 100 rokov hrdia ochrannou známkou, získali ju ako prvý potravinársky produkt na území dnešného Slovenska. A my máme pre vás originál recept.
Bratislavské rožky podľa starého receptu od Sisters Bakery
Na cesto: (táto dávka vystačí na 30 ks rožkov)
- 500 g hladkej múky
- 1 kocka čerstvého droždia
- Pol ČL soli
- 60 g kryštálového cukru
- 150 g bravčovej masti
- 150 ml mlieka
Na orechovú plnku: (na 15 rožkov)
- 150 g mletých vlašských orechov
- 125 ml mlieka
- 150 g práškového cukru
- Trochu vanilkového cukru
Na makovú plnku: (na 15 rožkov)
- 150 g mletého maku
- 125 ml mlieka
- 150 g práškového cukru
- Trochu citrónovej kôry alebo škorice
Na potieranie:
- 3 žĺtky
Ako na to?
- Do vlažného mlieka pridáme 1 PL kryštálového cukru z odváženého množstva a rozdrobíme doň čerstvé kvasnice. Necháme asi 20 minút pri izbovej teplote odstáť, kým kvasnice nenakysnú a nevytvorí sa kvások.
- Múku premiešame s cukorm, soľou, pridáme masť a kvások a vymiesime hladké nelepivé cesto.
- Cesto necháme na teplom mieste asi hodinu vykysnúť.
- Medzitým si pripravíme plnky. Pripravíme si dva menšie hrnce, do každého dáme 125 ml mlieka a 150 g práškového cukru a krátko ich na slabom plameni povaríme. Potom pridáme do jedného mletý mak a citrónovú kôru alebo škoricu a do druhého mleté orechy a vanilku a krátko premiešame. Odstavíme z ohňa a necháme odstáť.
- Nakysnuté cesto rozdelíme na 30 rovnakých kúskov (každý bude mať približne 30 g), tie premiesime a vytvarujeme guličky. Necháme ich ešte krátko nakysnúť.
- Každú guličku cesta potom rozvaľkáme na ovál. Každú z plniek si rozdelíme na 15 približne rovnakých častí, z každej ušúľame „valček“ a ten vložíme do stredu oválu. Cesto zahneme zhora aj zdola, šev spojíme, jemne zašúľme, aby sa cesto spojilo a plnka nevytekala.
- Z makových rožkov vytvarujeme podkovičky, z orechových písmenko C a pokladáme ich na plech s papierom.
- Rožteky potierame rozmiešaným žĺtkom (neriedime ho vodou!) a necháme zaschnúť. Pred pečením rožky ešte raz potrieme žĺtkom, týmto spôsobom sa na rožkoch spraví typické mramorovanie.
- Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňoch asi 12 minút.
Čo je typické pre Bratislavské rožky?
- Plnia sa makom a orechami
- Cesto je tenké, plnky je v nich bohato
- Plnky by malo byť až 50% z hmotnosti celého rožka
- Orechové rožky musia mať tvar písmena C, makové sú zas v tvare podkovičky
- Povrch rožkov má mať typické mramorovanie (spôsobené žĺtkovým náterom)
- A snáď najdôležitejšie pravidlo – Bratislavské rožky sa vyrábajú poctivo ručne a bez chemických prídavkov!
História Bratislavských rožkov (známych aj ako „bajgle“ – od nemeckého Beugel – oblúk) siaha až do konca 16.storočia. Pekári Bratislavských rožkov boli vždy veľmi hrdí na kvalitu tohto špeciálneho pečiva, používali iba prvotriedne suroviny a rožky vyrábali ručne. Bratislavské rožky sa už vyše 100 rokov hrdia ochrannou známkou, získali ju ako prvý potravinársky produkt na území dnešného Slovenska.
Čo sa ešte u nás doma často pečie?
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.