bratislavský závin
bratislavský závin
bratislavský závin
Šťavnatý, chutný a plný jesenných chutí – taký je tento bratislavský závin, ktorý si môžete podľa môjho receptu teraz upiecť aj vy. Na jeho prípravu som siahla po overenom ceste, z ktorého sa robievajú aj bratislavské rožky a plnku som si spravila jablkovo-orechovú, Túto kombináciu mám veľmi rada a keď k nej pridáme ešte trochu...

Šťavnatý, chutný a plný jesenných chutí – taký je tento bratislavský závin, ktorý si môžete podľa môjho receptu teraz upiecť aj vy. Na jeho prípravu som siahla po overenom ceste, z ktorého sa robievajú aj bratislavské rožky a plnku som si spravila jablkovo-orechovú, Túto kombináciu mám veľmi rada a keď k nej pridáme ešte trochu mletej škorice – je to jeseň ako vyšitá! Tak poďme piecť:

Bratislavský závin s jablkovo orechovou plnkou od Sisters Bakery

 Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 150 g bravčovej masti
  • 150-170 ml mlieka
  • 60 g kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • ½ kocky čerstvého droždia
  • Štipka soli

 

Plnka:  (táto dávka plnky vystačí na jeden závin, čiže si treba pripraviť dvojnásobné množstvá)

  • 500 g strúhaných jabĺk
  • 75-100 g kryštálového cukru (podľa toho, ako sladké, resp. kyslé sú jablká)
  • 2 ČL mletej škorice
  • 50 g masla
  • 50 g nasekaných vlašských orechov

 

Na potieranie:

  • 2 žĺtky

 

Ako na to?

Príprava bratislavského závinu nie je zložitá. Jeho základom je hutnejšie cesto s droždím, ktoré ale kysne len veľmi krátko – resp. chvíľu odpočíva v teple. Jablkovo orechová plnka je veľmi šťavnatá a vďaka nej bude šťavnatý celý závin.

Začneme tak, že do misy kuchynského robota postupne dáme všetky sypké suroviny a k nim pridáme suroviny mokré. Môj kuchynský robot – Kenwood Chef Patissier XL má veľa inovatívnych funkcií, ktoré sa mi práve pri príprave tohto závinu veľmi zišli. Napríklad rovno sám mixér naváži suroviny. Ja som teda všetko len pridávala do misy mixéra.

bratislavský závin
bratislavský závin

Z uvedených surovín potom miesime cesto. Toto cesto je pomerne hutné a potrebuje dlhšie miesenie, kým sa suroviny nielen prepoja, ale kým z nich vznikne hladké a kompaktné cesto. Cesto nepotrebuje dlho kysnúť, stačí, ak ho necháme v teple odpočívať, kým si pripravíme plnku. A zas sa vrátim k šikovným funkciám môjho robota – má v sebe zabudovanú indukciu a vďaka tomu vie nahriať misu. Je to super vychytávka, ktorú často využívam napríklad pri ohreve mlieka na kvások ale najmä pri kysnutí.

Kým cesto odpočívalo, ja som v nástavci na mixér nastrúhala jablká na plnku.

Plnenie

Odpočinuté cesto rozdelíme na dve polovice. Obe postupne rozvaľkáme na tenší väčší obdĺžnik. Ten posypeme cukrom, naň nanesieme nastrúhané a vyžmýkané jablká, posypeme ich mletou škoricou, nasekanými orechmi a potom závin natesno zavinieme. Položíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme 1-2 vrstvami rozmiešaných žĺtkov a ostrým nožom ho po povrchu diagonálne narežeme – aby sme sa podľa možností vyhli prasknutiu cesta počas pečenia.

Dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na pol hodinu piecť. Rovnakým spôsobom potom naplníme aj druhú polovicu cesta. Ešte raz pre istotu upozorním, že množstvá surovín na plnku uvádzam len na jeden závin – ak chcete oba záviny plniť jablkovo-orechovou plnkou, pripravte jej dvojnásobok. Ak nie, druhé cesto môžete naplniť orechovou, makovou, kakaovou, tvarohovou….akoukoľvek inou plnkou.

Po upečení necháme bratislavský závin úplne vychladnúť, až potom ho krájame.

bratislavský závin
bratislavský závin

Kombinácia jablko – orechy

Máte ju radi? Niekto má radšej len čistú chuť jabĺk, iný len orechy, ak sa však medzi vami nájde niekto mne podobný, tak potom to bude jablkovo-orechová voľba. Jablká aj orechy sú dostupné po celý rok, ale asi častejšie po nich siahame na jeseň a v zime. Patria medzi prísady, vďaka ktorým si vytvárame “komfortné jedlá”, tzv. comfort food, ktoré nás obrazne, ale možno aj doslova zahrejú. Ja sa vždy vidím, ako tieto “komfortné jedlá” pojedám pri kávičke, knižke a ohni v krbe :-).

Ale aby sme len nesnívali – poďme sa pozrieť, aké ďalšie jablkovo – orechové recepty môžete vyskúšať:

Čierny jablčník

Jablková závin z krehkého cesta s orechmi

Jablkovo orechový perník

Krehký jablkový koláč s orieškami a citrónovou polevou

Orechovo-jablkový koláč s čokoládovou polevou

Leave a Reply