Čipkované šišky sú rýchlou a opticky veľmi lákavou alternatívou klasických fašiangových dobrôt. Aby sa podarili, je potrebné vypracovať hladké tekuté cesto, nebáť sa tuku (v ktorom budeme šišky vysmážať) a potom to chce trochu cviku. Mne sa osvedčilo si na prvej šiške odskúšať tvarovanie a potom to už šlo ľahko. Podobne ako to niekedy býva pri palacinkách. Prvá je testovacia a malý neúspech sa odpúšťa 😊.
Čipkované šišky so škoricovou šľahačkou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Cesto:
- 225 ml mlieka
- 200 g hladkej múky
- 20 g masla
- 3 celé vajcia
- Trocha citrónovej kôry
- 1 PL rumu (nemusí byť)
- Štipka soli
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 PL kyslej smotany
Na škoricovú šľahačku:
- 1 balenie šľahačky
- 1 PL práškového cukru (podľa toho ako veľmi sladké máte radi)
- 2 ČL mletej škorice
Práškový cukor na posypanie, lyofilizované jahody na ozdobu
Dostatok oleja alebo bravčovej masti na vysmážanie
Ako na to?
Je dobré pripraviť si suroviny vopred, aby sa ohriali na izbovú teplotu. Hladkú múku preosejeme do väčšej misy, primiešame do nej štipku soli a citrónovú kôru. Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme do tuha, žĺtky s mliekom, vanilkovým extraktom a kyslou smotanou rozhabarkujeme. Do múky potom primiešavame postupne tekutú vajíčkovo-mliekovú zmes a metličkou dobre šľaháme, aby neostali hrudky. Keď sme cesto dobre vymiešali, môžeme doň pridať rum (pre chuť ale zároveň rum v ceste pomôže tomu, aby šišky počas smaženia nenasali toľko tuku). Napokon do cesta gumenou varechou dôkladne vmiešame sneh z bielkov.
Toto cesto (ktoré je hladké a tekuté – viac ako láva, ale menej ako palacinkové) dáme buď do zdobiaceho vrecka, na ktorom odstrihneme kúsok špičky (asi tak, aby ostal otvor o veľkosti pol centimetra) alebo použijeme plastový dávkovač s tenkou špičkou.
Do menšieho hrnca dáme rozohriať dostatok oleja alebo masti tak, aby roztopený tuk siahal do výšky aspoň 3-4 cm. Tuk necháme rozohriať a potom doň opatrne striekame tekuté cesto do tvaru kruhu, aby sa vytvoril efekt čipkovaného kruhu. Ja mám pre vás jeden námet, ako dosiahnuť rovnomerné okrúhle tvary šišiek. Do oleja som ponorila menšiu tortovú obruč a do nej som potom striekala cesto. Okraje obruče tak pomohli vytvarovať rovnaké a rovnomerné kruhy.
Smaženie a podávanie
Čipkované šišky smažíme z oboch strán v rozohriatom oleji na 150 stupňov. Príliš horúci olej by cesto rýchlo spálil, nedostatočne zohriaty by sa zas veľmi vpil do cesta a ostalo by mastné. Vysmažené šišky dáme odkvapkať na papierový obrúsok.
Podávame ich posypané práškovým cukrom a ozdobené škoricovou šľahačkou. Tú si pripravíme veľmi jednoducho – do tekutej šľahačky pridáme lyžicu práškového cukru, mletú škoricu a mixérom ju na vysokých otáčkach vyšľaháme do polotuhej špičky.
Fašiangové recepty
Čipkované šišky – ako som si ich ja pomenovala – sa v originále volajú Strauben a sú zimnou špecialitou rakúskeho Tirolska a ich tradícia siaha až do severného Talianska, kam presiahli cez hranice. Nekysnutá smažená dobrota, ktorá sa v tekutom stave leje do rozpáleného oleja a vytvára tak vzor čipky, sa podávala (a vlastne aj dodnes sa podáva) v čase fašiangových osláv a karnevalov. Veľmi podobne chutiace, ale trochu ináč vyzerajúce fašiangové dobroty robievala aj moja babka. Volali sme ich zjednodušene fánky, aj keď sú len vziadlené príbuzné našich fánok.
Ak sa aj vy v zimných mesiacoch radi zahrievate vysmážanými dobrotami, potom odporúčam moje šiškové recepty, ktoré som spísala na jedno miesto. Stačí kliknúť SEM a okrem múdrych rád ako na dokonalé šišky, tu nájdete aj 12 rôznych šiškových receptov.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.