Citrón nesmie chýbať v mojej kuchyni
Citrón má zaujímavý pôvod, ku ktorému som sa dopátravala len neľahko. Rôzne zdroje uvádzajú rôzne miesta pôvodu, ale všetky sa ako tak stretávajú v Ázii, v okolí Indie. Najpravdepodobnejšia teória je asi tá, že citrón pochádza z Pakistanu. Dnes si ale o citrónoch povieme oveľa viac. Tak sa pohodlne usaďte a prečítajte si zaujímavosti o...

Citrón má zaujímavý pôvod, ku ktorému som sa dopátravala len neľahko. Rôzne zdroje uvádzajú rôzne miesta pôvodu, ale všetky sa ako tak stretávajú v Ázii, v okolí Indie. Najpravdepodobnejšia teória je asi tá, že citrón pochádza z Pakistanu. Dnes si ale o citrónoch povieme oveľa viac. Tak sa pohodlne usaďte a prečítajte si zaujímavosti o citrónoch a ja vám k nim pridám ešte zopár citrónových receptov.

Citrón nesmie chýbať v mojej kuchyni

Ak súhlasíte s nadpisom dnešnej témy a pritakáte, že aj u vás citrón nesmie chýbať, potom ste na správnej adrese. Bez citrónov si dnes asi nevieme predstaviť kvalitnú gastronómiu a cukrárinu. Toto bežne dostupné kyslé ovocie, ktoré sa dá všestranne využiť nielen pri varení a pečení, ale aj napríklad pri čistení, nebolo kedysi ani obľúbené a ani dostupné. Ako to teda bolo s citrónom? Najprv si spravíme malý exkurz do minulosti.

Takmer 3000 rokov pred našim letopočtom raz nejaký Pakistánec vytepal náušnice, ktoré mali tvar citróna. Tieto sa našli v nejakých vykopávkach pri rieke Indus a nám to dáva informáciu, že pokiaľ mu tvar citrónov nevnukla jeho bohatá fantázia, s najväčšou pravdepodobnosťou toto ovocie v jeho dobe poznali. Či ho aj konzumovali je otázne, minimálne však rástlo na stromoch. Zopár storočí pred začiatkom nášho letopočtu bol už citrón rozšírený v Číne, Perzii až po Egypt. Najviac sa používal ako liečivá rastlina, ale aj ako prostriedok proti jedom, či pre svoju vôňu v kúpeľoch. Čiže úloha citrónov bola najmä dekoratívno-ceremoniálna, až neskôr sa prišlo na to, že sa zíde aj v kuchyni.

citrón

Dnešný citrón

Citrón, ako ho poznáme dnes, so svojou šťavnatou a kyslou dužinou a jemnejšou kôrkou, bol vyšľachtený asi pred dvetisíc rokmi. Vznikol ako kríženec hrubostenného citróna so suchšou a menšou dužinou a pomarančov, ktoré boli síce horké, ale zato šťavnatejšie. Do Európy sa citróny rozšírili v stredoveku cez Arabov, ktorí ich pestovali v Iráne, Egypte a na Sicílii. V 15. storočí sa stali bežnou súčasťou záhrad v Amalfi, Sorrente či Španielsku. A keď Krištof Kolumbus vyplával do Nového sveta, vzal semienka citrónov so sebou…

Tak si to zhrňme a potom sa pozrieme na praktické využitie citrónov:

Vedeli ste, že….?

Vedeli ste, že citrón nie je pôvodný druh, ale hybrid?
Vznikol krížením citronu a horkého pomaranča asi pred 2000 rokmi v Ázii – takže „pravý“ citrón je vlastne botanický nováčik.

Vedeli ste, že Rimania používali citróny viac ako dekoráciu než ako jedlo?
V 1. storočí n. l. sa citróny pestovali v záhradách bohatých Rimanov – nie na jedenie, ale ako vzácna exotická ozdoba.

Vedeli ste, že citrón zachraňoval životy námorníkov?
V 18. storočí sa zistilo, že šťava z citrónu obsahuje vitamín C a dokáže predchádzať skorbutu – chorobe, ktorá kedysi decimovala posádky na mori.

Vedeli ste, že citrón má antibakteriálne účinky?
V minulosti sa používal na dezinfekciu rán, neutralizáciu pachov a dokonca aj ako prírodný „čistiaci prostriedok“ – dávno pred érou moderných chemikálií.

Vedeli ste, že citrónová vôňa zlepšuje náladu a sústredenie?
Štúdie ukazujú, že vôňa citrónu stimuluje produkciu serotonínu – preto sa často používa v aromaterapii, sviečkach či čistiacich sprejoch.

citrón

Oslava citrónov

Ja si bez citrónov neviem predstaviť moju kuchyňu a aj preto ich aktívne vyhľadávam. Počas mojich ciest do zahraničia som raz navštívila citrónové slávnosti vo francúzskom meste Menton na východe Francúzskej riviéry. Tu sa mi otvorili oči a spoznala som, že ten obyčajný citrón je len jedným z mnoha ďalších druhov citrónov, ktoré sa dajú využiť či už v gastronómii alebo v parfumérskom priemysle. Každý rok v polovici februára otvárajú v Mentone citrónové slávnosti, ktoré vzdávajú hold tomuto ovociu. Vďaka špeciálnej mikroklíme, ktorú tu vytvára more, hory a podnebie, sa tu citrónom mimoriadne darí. A citrónové slávnosti sú toho jasným dôkazom. Po celom meste sú zo živých (aj keď nie na jedenie vyšľachtených) citrusov vystavané obrovské sochy – kadžý rok na inú tému. Už sme zažili tému Olympiáda alebo Cesta ku hviezdam. Počas víkendov môžete zažiť aj pompézne sprievody prezentujúce citrónovú úrodu tohto kraja. V cukrárňach po meste vám naservírujú skvelé citrónové dezerty (a ja mám pre vás aj recepty), v stánkoch na námestí si môžete kúpiť osviežujúcu citronádu alebo citrusy rôzneho druhu priamo od pestovateľov z Mentona a okolia. Citróny tu majú dokonca svoj oficiálny spolok, ktorý vydáva informačné ročenky a propaguje tradíciu pestovania citrónov v Mentone.

citrón

Ja som sa tiež inšpirovala lokálnymi citrónovými dobrotami a pripravila som niekoľko receptov na vyskúšanie. Klikni na odkaz a pozri si moje mentonské recepty:

Mentonský citrónový lekvár

Mentonský citrónový koláč

citrónový koláč

Citrónový koláč

Dobrý citrónový koláč nie je zlý. Ak máš rada / rád citrónové koláče, tak sa máš na čo tešiť. Počas môjho blogového pôsobenia sa mi tu totižto nazbieralo pomerne veľa dobrých citrónových receptov.  Tak neváhaj a vyberaj, čo najbližšie napečieš:

Medovo citrónové madlenky

Citrónovo limetkové košíčky z krehkého cesta

Krehké citrónové sušienky

Parížske rožky v citrónovej verzii

Citrónový krém lemon curd

Citrónový koláč na plech

Citrónová roláda s tvarohovým krémom

Zapletaný kysnutý koláč s citrónovou plnkou

citrónový krém

Citrón v domácnosti – ale nie na varenie

Každý pozná aspoň jeden babský recept, ako použiť citrón v domácnosti. Tak ja vám k ním pridáam aj zopár mojich na vyskúšanie:

Citrón ako prírodný „odstraňovač“ lepidla alebo nálepiek: Citrónová šťava alebo kôra pomáha odlepiť zvyšky lepidla z pohárov, plastov alebo nálepiek bez chemikálií.

Citrón na prírodnú dezinfekciu hubiek a kefiek: Ponor hubku alebo kefku do citrónovej šťavy na pár minút – eliminuje baktérie a zápach.

Citrónová „maskovačka“ zápachu topánok: Polož pár plátkov citróna do topánok cez noc – neutralizujú pachy a vlhkosť.

Citrón na osvieženie kefiek na make-up: Namoč štetce do citrónovej vody na pár minút a opláchni – odstráni zápach a mastnotu.

Citrónový prášok na dochucovanie: Usušenú kôru citróna rozmixuj na prášok – je použiteľný na dochutenie sladkých aj slaných jedál (omáčky, čokoláda, plnky, ovocie, popcorn, mäso, šaláty).

Postupne sme sa dopracovali k záveru môjho citrónového článku, ktorý – dúfam – mal aj pre teba “šťavu”. Citrón je skvelá vec, ktorá toho dokáže viac, než by sme čakali. Ak máš aj ty svoje vyskúšané tipy, triky a recepty s citrónom, podeľ sa o ne v komentári.

krehké sušienky s citrónovým krémom

Leave a Reply